Linkuri accesibilitate

Henri Kissinger: „Pentru Occident demonizarea lui Putin nu este o politică; este un alibi pentru absența unei politici”


Henry Kissinger primit la Moscova în ianuarie 2012
Henry Kissinger primit la Moscova în ianuarie 2012

Opinii ale fostului secretar de stat american despre actuala criză internațională.



Fostul secretar de stat american Henry Kissinger si-a exprimat opiniile cu privire la situatia din Ucraina. Ce crede dl. Kissinger despre solutionarea conflictului cu Rusia?
Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Henry Kissinger crede ca locul Ucrainei nu este nici la est, nici la vest, ci ca o punte intre cele doua. Rusia - crede analistul - trebuie sa inteleaga ca se condamna la un nou ciclu al presiunilor reciproce cu Occidentul, daca continua politica agresiva. Dar - crede Henry Kissinger - si Occidentul trebuie sa inteleaga ca pentru rusi, Ucraina nu va fi niciodata o tara straina. „Istoria Rusiei incepe intr-un loc denumit kievian-rus. Ortodoxismul rus s-a raspindit de acolo.

Ucraina a facut parte din Rusia timp de secole si istoriile lor s-au intersectat chiar si inainte. Unele dintre cele mai importante batalii pentru libertatea Rusiei s-au dat pe teritoriul Ucrainei. Flota de la Marea Neagra a Rusiei se afla la Sevastopol, in Crimea. Fie si dizidenti rusi recunoscuti ca Aleksandr Soljenițîn si Joseph Brodsky au insistat ca Ucraina face parte din istoria Rusiei si implicit din Rusia” - scrie Kissinger in Washignton Post.

Apoi fostul secretar de stat descrie radacinile istorice alr diviziunilor est-vest in Ucraina. El scrie ca o politica americana inteleapta in Ucraina trebuie sa-si propuna sa dezvolte cooperare intre cele doua regiuni, alternativa fiind confruntare care poate degenera in razboi civil. Henry Kissinger scrie ca Putin trebuie sa inteleaga ca optiunea militara il izoleaza si poate duce la un nou razboi rece. „Pentru Occident - scrie analistul - demonizarea lui Putin nu este o politica; este un alibi pentru absenta unei politici”. „Putin este un strateg serios - in contextul istoriei Rusiei” - mai scrie Henry Kissinger. El continua „Intelegerea valorilor si psihologiei americane nu este punctul său forte. Dar nici intelegerea istoriei si psihologiei Rusiei nu este punctul forte al oamenilor politici americani”.

Kissinger crede ca Ucraina trebuie lasata sa-si aleaga liber asocierile economice si politice, dar ca nu trebuie sa adere la NATO. Ucrainienii trebuie sa aiba dreptul ca aiba un guvern care sa-i reprezinte si care sa opteze pentru o politica de reconciliere.

Henry Kissinger crede ca Rusia trebuie sa recunoasca suveranitatea Ucrainei asupra Crimeei, dar autoritatile de la Kiev trebuie, de asemenea, sa reafirme autonomia peninsulei.
XS
SM
MD
LG