Linkuri accesibilitate

Flota rusă de la Marea Neagră a negat că a dat un ultimatum armatei ucrainene


Miniștrii de externe din UE iau în considerare supendarea discuțiilor privind liberalizarea vizelor pentru Rusia.



Flota rusă de la Marea Neagră a negat că ar vrea să atace unitățile militare ucrainene dacă acestea nu se predau pînă marți dimineața. Agenția Interfax citează un purtător de cuvînt al Flotei ruse cu declarația ultimatumul armata ucraineană pretinde că l-a primit este „un non-sens absolut”. Agențiile ruse de știri au citat marți după-amiaza o declarație a ministerului ucrainean al apărării potrivit căreia Comandantul flotei rusești de la Marea Neagră Alksandr Vitko ar cerut forțelor ucrainene din Crimeea să se predea pînă la ora 5 dimineața, ora locală, în caz contrar urmînd să fie atacate.



Miniștrii de externe din Uniunea Europeană iau în considerare supendarea discuțiilor privind liberalizarea vizelor pentru Rusia și alte măsuri punitive la adresa deciziei Moscovei de a trimite trupe în Peninsula Crimeea a Ucrainei. Șefii diplomații lor europene s-au întîlnit la Bruxelle pentru a discuta un răspuns comun la criza ucraineană. Într-un proiect de declarație, ei condamnă ferm acțiunile Rusiei în Ucraina, despre care spun că încalcă legislația internațională și angajamentele Rusiei din acordurile internaționale și bilaterale.

Asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice Victoria Nuland a anunțat că mai multe delegații OSCE vor pleca spre Ucraina luni seara, deși obiecțiile rusești fac OSCE să cadă încă de acord asupra unei misiuni compelete. Nuland, care se află la Viena la o reuniune specială a OSCE, a cerut Rusiei „să se alăture consensului, să facă alegerea potrivită și să-și retragă forțele” din Ucraina. Ceva mai devreme luni, trimisul american la OSCE Daniel Baer ceruse trimiterea urgentă a unei misiuni de observatori OSCE în Ucraina.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon și ministrul rus de externe Serghei Lavrov discută criza ucraineană la Geneva. Înainte de întîlnirea cu Lavrov, Ban a cerut Rusiei „să se abțină de la orice acțiuni... care ar putea duce la escaladarea situației”.

Serghei Lavrov a afirmat că trupele rusești care au intrat în peninsula Crimeea îi apără pe rușii care trăiesc acolo. Vorbind în cadrul unei sesiuni deschise a Consiliului ONU pentru drepturile omului la Geneva, Lavrov a spus că prezența trupelor rusești în Ucraina este necesară „pînă la normalizarea situației politice”. Lavrov a acuzat noua conducere de la Kiev că încalcă drepturile minorităților și a afirmat că ultranaționaiști ucraineni controlează multe din regiunile Ucrainei. El a declarat că „violența ultranaționaliștilor amenință viața și interesele ruților și a populației rusofone.”

Ministrul rus de externe a criticat dur amenințările Occidentului cu „sancțiuni și boicot” legate de rolul Rusiei în criza din Ucraina. Membrii occidentali din G8 au decis să suspende pregătirile reuniunii G8 programată să aibă loc în iunie la Soci din cauza crizei ucrainene. Într-o declarație a diplomației ruse se spune că decizia nu are nici un motiv și va aduce pagube nu numai grupului celor mai insustralizate țări din lume dar și întregii comunități internaționale.

Ministrul britanic de externe William Hague, care se află la Kiev, a spus că situația este „foarte tensionată și periculoasă” și a avertizat că „dacă această situație nu poate fi rezolvată, și dacă Rusia nu respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, vor trebui să existe alte consecințe și costuri”.

La Bruxelles, miniștri de externe din țările Uniunii Europene au amunțat că iau în considerare supendarea discuțiilor privind liberalizarea vizelor pentru Rusia și alte măsuri punitive la adresa deciziei Moscovei de a trimite trupe în Peninsula Crimeea a Ucrainei. Șefii diplomații lor europene s-au întîlnit la Bruxelle pentru a discuta un răspuns comun la criza ucraineană. Într-un proiect de declarație, ei condamnă ferm acțiunile Rusiei în Ucraina, despre care spun că încalcă legislația internațională și angajamentele Rusiei din acordurile internaționale și bilaterale.

Secretarul de stat american John Kerry a condamnat „incredibilul act de agresiune” al Rusiei în Ucraina și a amenințat cu „repercusiuni foarte serioase” din partea Statelor Unite și a altor țări. Kerry, care este așteptat la Kiev marți, a vorbit de posibilitatea refuzului de a elibera vize, a înghețării bunurilor rusești și a instituirii unor penalității comerciale și investiționale.

Coordonatoarea politicii externe și de securitate Uniunii Europene Catherine Ashton este așteptată la Kiev miercuri.

Associated Press relatează că pe teren în Crimeea, forțele pro-rusești au ocupat luni un terminal portuar situat în cel mai estic punct al peninsulei în apropiere de Rusia, în orașul Kerch, care e punctul de plecare a celor mai multe vase cu destinația Rusia.

Oficialități ucrainene de graniță au relatat despre masarea de blindate rusești în apropiere de un port situat de partea rusească a Strîmtorii Kerch, care separă marginea de est a Peninsulei Crimeea de partea de vest a Peninsulei Taman.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG