Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Nato sprijină integritatea teritorială a Ucrainei


Adjunctul secretarului de stat american William Joseph Burns la o întrevedere cu noul premier ucrainean Arseni Iațeniuk la Kiev
Adjunctul secretarului de stat american William Joseph Burns la o întrevedere cu noul premier ucrainean Arseni Iațeniuk la Kiev


Situatia din Ucraina se mentine tensionata. Considera Statele Unite ca Rusia ar putea recurge la o optiune militara ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Nu sint motive sa se creada ca Vladimir Putin, care este curios de tacut ar avea intentia sa mearga pina la o interventie militara. Dar incercarile de destabilizare, mai ales in Crimeea se fac vazute in fiecare zi si viitorul este impevizibil. Ministrul american apararii Chuck Hagel a cerut Moscovei sa nu se amestece in criza ucrainiana. „Ne asteptam ca tarile lumii sa respecte suveranitatea Ucrainei si sa evite actiuni provocatoare” - a declarat Hagel dupa ce s-a intilnit cu omologi ai sai din tarile NATO. El a adaugat „Acesta este motivul pentru care urmaresc cu atentie exercitiile militare rusesti de la frontiera cu Ucraina, pe care le-au anuntat ieri”.

La Moscova, ministrul rus al apararii Serge Șoigu a spus ca manevrele sint menite „sa verifice pregatirea fortelor militare rusesti din centrul si vestul tarii”. Desi Șoigu nu a mentionat Ucraina, observatorii sint de parere ca manevrele sint un avertisment al Moscovei pentru noul regim ucrainian.

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a folosit de twitter cerind si el Rusiei sa nu intervina in Ucraina, asta dupa ce persoane inarmate ocupasera o cladire guvernamentala in Crimea, arborind un drapel rusesc. „Cer Rusiei sa nu intreprinda actiuni de natura sa amplifice tensiunea si sa creeze neintelegeri” - a scris Rasmussen adaugind „Sint ingrijorat de desfasurarile din Crimea”.

Secretarul general NATO a caracterizat incidentul din Crimea drept „periculos si iresponsabil”. Ministrii NATO arata in declaratia comuna ca vor continua sa sprijine „suveranitatea Ucrainei, integritatea teritoriala, dezvoltarea democratica si principiul inviolabilitatii frontierelor ca fiind factori de stabilitate in Estul si Centrul Europei”. Dar nu este clar cit de departe este NATO dispus sa mearga, in ajutorul Ucrainei care nu este membru, in ciuda eforturilor americane din 2008 carora li s-au opus Germania si Franta.

Si rolul american, in afara retoricii si sprijinului economic prin Fondul Monetar International este incert. Obama priveste cu simpatie miscarea de protest pro-occidentala si noile autoritati, dar pina acum Washingtonul a dat dovada de retinere. Adresindu-se ziaristilor, Hagel a cerut Rusiei sa nu faca pasi care sa poata fi interpretati eronat si sa duca la calcule gresite intr-o perioada delicata. El a mai aratat ca va sta de vorba telefonic cu generalul Șoigu.
XS
SM
MD
LG