Linkuri accesibilitate

Stand-by la Kiev după confruntările violente din ultimele 24 de ore


Astăzi în Piața Independenței la Kiev...
Astăzi în Piața Independenței la Kiev...

UE va examina „toate opțiunile posibile”, inclusiv „măsuri restrictive împotriva celor responsabili de represiuni și violarea drepturilor omului”.



Protestatarii antiguvernamentali și forțele de securitate de la Kiev se aflau față în față în Piața Independenței miercuri după amiază, dar fără să se atace, după ziua sângeroasă de marți, soldată cu cel puțin 25 de morți.

Autoritățile spun că printre cei morți se numără zece polițiști. Și poliția și opoziția spun că multe victime au murit de răni de foc. Sute de oameni de ambele părți au fost răniți.

Astăzi, violențele s-au potolit, după asaltul forțelor de securitate din cursul nopții, când au încercat să alunge protestatarii din Piața Independenței. Mii de protestatari s-au apărat, dând foc baricadelor din jurul pieței, care este punctul central al protestelor de aproape trei luni împotriva puterii în frunte cu președintele Victor Ianukovici.

Guvernul a spus azi dimineață că violențele de marți au fost o
La Kiev după ciocnirile violente de noaptea trecută
La Kiev după ciocnirile violente de noaptea trecută
încercare de preluare a puterii prin forță. Premierul în exercițiu, Serhi Arbuzov, băștinașul de la Donețk al președintelui Ianukovici a spus la ședința cabinetului de miniștri că cele întâmplate „n-au fost nici o manifestare a democrației, nici o acțiune politică, ci un act de manipulare a oamenilor și tentativă de preluare a puterii prin forță”.

Președintele însuși a spus într-un discurs televizat marți seara că unii membri ai opoziției au trecut o line roșie, când ar fi chemat suporterii să aducă arme la demonstrația din Piața Independenței. Președintele au spus că „criminalii” vor fi trași la răspundere, dar a adăugat că „nu este prea târziu să fie oprit conflictul”.


Liderii opoziției l-au acuzat pe Ianukovici că nu pune capăt violențelor, re-izbucnite când puterea a refuzat din nou, marți, să accepte reducerea împuternicirilor „dictatoriale” ale președintelui. În toiul violențelor, acesta s-a întâlnit cu liderii opoziției astă noapte, dar fără rezultat. Un lider al protestatarilor, fostul boxer Vitali Klitschko a spus că tot ce vrea Ianukovici este ca opoziția pur și simplu să înceteze protestele, fără ca forțele de securitate să fie retrase de pe străzi.

Protestele neîncetate, începute în noiembrie trecut, au fost cauzate de decizia abruptă a lui Ianukovici să renunțe la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în schimbul unor relații mai bune cu Rusia.

Ministerul rus de externe a spus astăzi că violențele de la Kiev reprezintă o încercare „de acaparare a puterii prin forță”. Purtătorul de cuvânt, Aleksandr Lukașevici a acuzat Occidentul că tolerează acțiunile violente ale opoziției. „N-am văzut deocamdată vreo reacție din partea politicienilor și a structurilor europene, care refuză să recunoască că întreaga responsabilitate pentru acțiunile forțelor radicale din Ucraina revine opoziției”, a spus oficialul rus.

Președintele Vladimir Putin și purtătorul său de cuvînt Dmitri Peskov
Președintele Vladimir Putin și purtătorul său de cuvînt Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că liderul rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu Ianukovici marți seara. Peskov a spus că Putin nu-i dă sfaturi lui Ianukovici, dar dorește aplanarea rapidă a crizei.

Rusia a promis Ucrainei împrumuturi de 15 miliarde de dolari după decizia lui Ianukovici să renunțe la integrarea europeană. Luni, când situația din Ucraina părea să se calmeze, iar forțele de securitate – să preia controlul, Moscova a trimis Kievului o nouă tranșă de 2 miliarde, ridicând suma totală livrată până acum la 5 miliarde. Dar, se observa într-o depeșă a agenției Reuters, în loc să consolideze și mai mult poziția lui Ianukovici, banii trimiși de ruși au înfuriat protestatarii, care spun că nu sunt de vânzare.

La Bruxelles, șefa politicii externe și de securitate europene
Catherine Ashton la conferința de presă dată la Kiev la 4 februarie
Catherine Ashton la conferința de presă dată la Kiev la 4 februarie
Catherine Ashton a convocat miniștrii europeni de externe la o ședință extraordinară plănuită pentru joi. Ea a spus că trebuie examinate „toate opțiunile posibile”, inclusiv „măsuri restrictive împotriva celor responsabili de represiuni și violarea drepturilor omului”.

Președintele Franței, François Hollande, a spus că țara sa va cere introducerea restricțiilor de vize și înghețarea conturilor pentru oficialii ucraineni implicați în violențe. Hollande a făcut declarația după o convorbire la telefon cu premierul polonez, Donald Tusk și înainte de convorbirile cu cancelara Germaniei Angela Merkel, astăzi la Paris, la ședința comună a guvernelor francez și german.

Angela Merkel și François Hollande
Angela Merkel și François Hollande

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că se așteaptă ca țările membre ale Uniunii Europene să cadă de acord asupra unor „măsuri țintite împotriva celor responsabili” de violențe și de folosirea forței excesive. „Am spus limpede că Uniunea Europeană va răspunde la deteriorarea situației pe teren”, a spus Barroso.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG