Linkuri accesibilitate

Nadejda Tolokonikova și Maria Aliohina (Pussy Riot) au fost eliberate după ce au fost reținute la Soci


Maria Aliohina și Nadejda Tolokonikova la o conferință de presă în timpul Galei „Cinema pentru pace”, Berlin, 10 februarie 2014.
Maria Aliohina și Nadejda Tolokonikova la o conferință de presă în timpul Galei „Cinema pentru pace”, Berlin, 10 februarie 2014.

Nadejda Tolokonikova: „Dacă reprezinţi opoziţia, este pur şi simplu imposibil să te afli la Soci”.


Cele doua membre ale formaţiei punk Pussy Riot, Nadejda Tolokonikova și Maria Aliohina au fost eliberate dupa ce poliţia de la Soci le-a reţinut în cursul dimineţii. Tolokonikova a declarat că poliţia şi-a justificat reţinerea sun bănuiala de furt. Politia din Sochi spune ca le-a interogat pe cele doua femei şi ca, dupa ce s-a dovedit ca acuzaţia nu era reala, au fost eliberate şi ca nu se va deschide nici un fel de dosar penal împotriva lor. Aflată în arest, Nadejda Tolokonikova a stat de vorbă cu Mark Krutov, de la serviciul rusesc al Europei Libere/Libertatea. Vă prezentăm acest interviu în traducerea Lilianei Barbăroșie.

Nadejda Tolokonikova: „Chiar în acest moment suntem reţinute de poliţie şi somate să intrăm într-o cuşcă mică dintr-o maşină a Ministerului de Interne. Se întâmplă deja a treia oară de când ne aflăm în Soci. Prima dată am fost reţinute şi ţinute timp de 10 ore într-o secţie de poliţie. Ieri am fost reţinute de FSB. Astăzi – din nou ne reţin. Tocmai am fost lovită puternic. [Deschideţi uşa! Deschideţi uşa! De ce ne reţineţi!? M-aţi lovit peste gură! M-aţi lovit peste gură chiar în acest moment. Mă doare!] Nu suntem lăsate să ne aflăm pe teritoriul acestui oraş. Suntem aici de trei zile şi în fiecare zi am fost reţinute. Până acum nu am făcut publice aceste cazuri, deoarece suntem aici în cadrul unui proiect Pussy Riot. Dar astăzi ne-am pierdut răbdarea pentru că suntem acuzate de comiterea unor infracţiuni. Un poliţist s-a apropiat de mine şi, după ce m-am identificat, m-a anunţat că sunt suspectată de comiterea unui jaf în hotelul în care suntem cazate.”

Europa Liberă: Plănuiaţi să organizaţi vreo acţiune în Soci?

Nadejda Tolokonikova:
„Da, noi am organizat o serie de manifestaţii în oraşul Soci. Dar în acest moment noi suntem pur şi simplu luate de pe stradă. Ne deplasam pe stradă. Ne aflam în zona portului maritim al oraşului, la intersecţia străzilor Ordjonikidze şi Moscvino. În acest moment ne îndreptăm spre secţia de poliţie. ”

Europa Liberă: Aţi încercat să intraţi pe teritoriul parcului olimpic propriu-zis?

Nadejda Tolokonikova:
„De fiecare dată când am încercat să ne apropiem de el, am fost imediat reţinute.”

Europa Liberă: Aţi spus că aţi organizat anumite acţiuni în Soci. Ne-aţi putea povesti mai exact despre ce fel de acţiuni e vorba, când le-aţi desfăşurat…

Nadejda Tolokonikova:
„Dacă vom reuşi să le edităm, o să le plasăm pe internet. Din păcate trebuie să constat că, dacă reprezinţi opoziţia, este pur şi simplu imposibil să te afli la Soci. Efectiv nu eşti lăsat să mergi pe stradă. Maşinile noastre au fost oprite şi arestate la tot pasul de poliţia rutieră, de aceea am început să ne deplasăm cu transportul public. Acum ei au inventat altceva – ne acuză de săvârşirea unor infracţiuni penale. Se face totul ca să nu existe nici un fel de încercare de expresie contrară politicii actuale a lui Vladimir Putin.”

Europa Liberă: Dacă am înţeles corect, aţi sosit în Soci cu transportul public şi vă aflaţi acolo împreună cu Maria Aliohina şi alte câteva participante ale grupului?

Nadejda Tolokonikova:
„În afară de noi două, aici se mai află alte patru membre ale grupului nostru. Ne aflăm acum într-o cuşcă foarte mică, foarte îngustă şi întunecoasă. Eu mă aflu pe o banchetă în maşină. Sunt condiţii de nesuportat. ”

Europa Liberă: Cât au durat reţinerile anterioare?

Nadejda Tolokonikova:
„Aproximativ opt ore ne-am aflat într-o secţie de poliţie. Asta s-a întâmplat pe data de 16 februarie. La fel, nu eram la momentul reţinerii în timpul vreunei acţiuni, ci ne deplasam pur şi simplu cu maşină pe şosea. Pur-şi-simplu încearcă să ne împiedice să organizăm ceva. De câteva ori am reuşit să scăpăm de ei şi să rostim discursuri. Dar cea mai mare parte a timpului o petrecem în secţiile de poliţie. Pe data de 16, când am fost reţinute de agenţii de circulaţie rutieră, am sunat la linia fierbinte a poliţiei rutiere. Când i-am întrebat din ce motiv ne-au reţinut, ne-au spus că ne-am afla în căutarea FSB-ului. Ieri am avut ocazia să vorbim cu agenţii FSB-ului. Sîntem urmărite clipă de clipă la Soci. Iar astăzi am fost încercuite de poliţişti, cazaci, care ne-au împins în maşină. ”

Europa Liberă: Manifestaţiile pe care spuneţi că le-aţi făcut au fost doar pentru înregistrare, sau aţi reuşit să atrageţi şi atenţia localnicilor, sau a sportivilor care părăsesc la un moment dat orăşelul olimpic?

Nadejda Tolokonikova:
„Eu admit că ne-au ascultat şi anumiţi sportivi. Singurul lucru pe care pot să vi-l comunic este că este foarte probabil să punem pe internet aceste imagini, dacă nu vom ajunge după gratii.”
XS
SM
MD
LG