Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană şi Statele Unite vor încerca să medieze un acord la Kiev


Inițiativa diplomatică europeano-americană este dublată de o nouă ofensivă politică a opoziției ucrainene împotriva președintelui Victor Ianukovici.


Două diplomate de rang înalt din Uniunea Europeană și Statele Unite încearcă să medieze săptămâna aceasta la Kiev un acord între putere și opoziție pentru instalarea unui nou guvern, la peste două luni de proteste antiguvernamentale, uneori violente, față de decizia președintelui Victor Ianukovici de a opri integrarea europeană a Ucrainei.

În Ucraina, sosește în această seară șefa politicii externe și de securitate europene, Catherine Ashton pentru convorbiri cu puterea și opoziția. Ea revine la Kiev, la câteva zile după ce a anunțat că Uniunea Europeană și Statele Unite pregătesc un pachet de ajutoare financiare pentru stabilizarea Ucrainei.

Mâine lui Ashton i se va alătura și adjuncta secretarului de stat din Statele Unite, Victoria Nuland.

Diplomata americană spune într-un comunicat că se va întâlni la Kiev cu oficiali guvernamentali, liderii opoziției, ai societății civile și mediului de afaceri, pentru „a încuraja un acord pentru un nou guvern și un plan de acțiuni care să poată repune Ucraina pe calea îndeplinirii aspirațiilor poporului ucrainean pentru democrație, respectul pentru drepturile omului, integrarea europeană și creșterea economică”.

Inițiativa diplomatică europeano-americană este dublată la Kiev de o nouă ofensivă politică a opoziției împotriva președintelui Victor Ianukovici. Opoziția cere să se revină la Constituția veche din 2004, pentru a micșora împuternicirile președintelui.

Vitaly Kliciko printre protestatarii din Kiev
Vitaly Kliciko printre protestatarii din Kiev
În debutul ședinței de astăzi a parlamentului ucrainean, unul din liderii opoziției Vitali Kliciko a spus că este singura cale către ieșirea din criză.

„Sunt convins că dacă nu facem asta, societatea o să explodeze. Îi vom vedea furia revărsată în stradă. De aceea vă îndemn pe toți: să urmăm o cale civilizată, să oprim dictatura, să revenim la constituția care făcea ca deputații parlamentului să fie cei care iau deciziile și nu doar care apasă butoanele de vot”.

Oleksandr Efremov care conduce fracțiunea parlamentară a Partidului Regiunilor al președintelui Ianukovici a părut să adopte o poziție conciliantă, dar a respins cererea:

„Așa ajungem în impas. De aceea, le propun tuturor să ne uităm supărările, victoriile și înfrângerile, carierele noastre și să ne unim eforturile ca să elaborăm o strategie pentru ieșirea din situația creată”.

Efremov a adăugat că președintele Ianukovici a făcut deja destule concesii, acceptând săptămâna trecută demisia guvernului, anularea restricțiilor împotriva demonstrațiilor și amnistierea condiționată a protestatarilor arestați.

Olexandr Efremov (centru)
Olexandr Efremov (centru)
Opoziția spune că e prea puțin, cerând mai departe, ca după revenirea la constituția veche, să se organizare alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate.

La Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a șefei politicii externe și de securitate europene, Maja Kocijancic a fost solicitată de jurnaliști să comenteze posibilitatea anticipatelor în Ucraina:

„Ceea ce am spus mereu este că trebuie să vedem o soluție politică și, desigur, sunt elemente clare pe care această soluție trebuie să le conțină. Am vorbit despre alegeri care trebuie să fie libere și corecte. Dar cât privește data la care să aibă loc, este un lucru pe care ucrainenii trebuie să-l decidă.”

Ucraina este blocată de peste două luni de protestele declanșate de decizia din noiembrie a președintelui Ianukovici să nu mai semneze îndelung negociatul acord de asociere cu Uniunea Europeană și să aleagă calea refacerii relațiilor strânse cu Rusia, care îmbie Kievul în Uniunea Vamală eurasiatică.

Ianukovici a obținut între timp de la Moscova ieftinirea gazelor rusești cu o treime și promisiunea unor împrumuturi salvatoare pentru economia ucraineană de 15 miliarde de dolari, dintre care au fost plătite deja 3 miliarde.

Catherine Ashton
Catherine Ashton
Duminică, în urma convorbirilor cu opoziția ucraineană în marginea Conferinței de Securitate de la Muenchen, Catherine Ashton spunea că Uniunea Europeană și Statele Unite pregătesc și ele un amplu plan de ajutoare pentru Ucraina, care să sprijine un guvern interimar să facă reforme politice și economice, până la următoarele alegeri. Oficiala europeană a mai spus că pachetul ajutoarelor „nu va fi mic”, că poate fi compus nu doar din bani, ci și din garanții occidentale pentru investitori și că Ucrainei nu i se va cere să încheie vreun acord pe termen lung cu Fondul Monetar Internațional.

Astăzi, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a spus și el că Bruxelles-ul examinează asemenea ajutoare. Dar a insistat că Uniunea Europeană nu intră într-o „competiție cu cine plătește mai mult pentru o semnătură din Ucraina”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG