Linkuri accesibilitate

O nouă zi a demonstraţiilor pro-europene în Ucraina. Ce va urma?


Grupuri de manifestanţi au blocat accesul în unele clădiri guvernamentale, iar mii de oameni şi-au continua protestul în Piața Independenței de la Kiev, unde în cursul nopții au fost improvizate baricade.

Situația din Ucraina este tensionată. Zeci de mii de oameni sunt în stradă şi cer demisia guvernului lui Mikola Azarov şi a preşedintelui Victor Ianukovici. Apeluri la reţinere vin dinspre Uniunea Europeană. Înaltul reprezentant pentru libertatea presei de la OSCE, Dunja Mijatovici, şi-a exprimat îngrijorarea pentru gradul de violenţă folosit de autorităţi împotriva presei şi a cerut oficial ministrului de externe, Leonid Kojara, a cărui ţară deţine preşedinţia OSCE, ca violenţa împotriva presei să nu fie tolerată. Potrivit OSCE, peste 40 de jurnalişti de la organizaţii media ucrainene şi internaţionale au fost bătuţi şi răniţi în timpul protestelor din ultimele zile. Cu ultimele informaţii despre evenimentele din Ucraina, revine la microfon Mircea Țicudean:

Mii de protestatari au ieșit și astăzi pe străzile Kievului, continuând să ceară demisia președintelui și guvernului în urma nesemnării Acordului de Asociere la UE.

Protestatari în apropierea guvernului, 2 decembrie
Protestatari în apropierea guvernului, 2 decembrie
Astăzi demonstranții au blocat accesul în unele clădiri guvernamentale, iar alții au continuat să ocupe primăria și clădirea centralei sindicatelor. Mii de oameni s-au adunat în Piața Independenței, unde protestatarii au improvizat în cursul nopții baricade.

La sfârșitul săptămânii, sute de mii de oameni au demonstrat în centrul Kievului cerând reorientarea spre vest a politicii externe ucrainene. Demonstrațiile au fost cele mai mari ținute la Kiev de la ”revoluția portocalie” din 2004-2005.

Peste 200 de oameni au fost răniți în ciocnirile dintre demonstranți și forțele de ordine duminică lângă clădirea președinției ucrainene. Opoziția politică a dat vina pentru violențe pe ”provocatori”. Noul val de proteste a fost alimentat mai ales de intervenția în forță a poliției împotriva demonstranților în zorii zilei de sâmbătă.

Bătăi, gaze şi bombe fumigene în faţa preşedinţiei de la Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:50 0:00

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și-a exprimat astăzi îngrijorarea și a făcut apel la ”reținere”.

Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso
”Urmărim cu mare atenție și îngrijorare evoluțiile din Ucraina. Am spus foarte limpede că autoritățile ucrainene trebuie să respecte libertățile democratice și dreptul oamenilor de a demonstra. În același timp am făcut apel la demonstranți să dea dovadă de reținere. Desigur, ceea ce se întâmplă se datorează și faptului că mulți, mulți ucraineni își văd viitorul în UE și sunt dezamăgiți de rezultatul summmitului de la Vilnius”.

Ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, Geoffrey Pyatt, a spus că evenimentele de sâmbătă de la Kiev ”nu pot fi măturate sub preș”. Pyatt a mai spus că politica americană a dialogului și sprijinului pentru Ucraina nu s-a schimbat.

Opoziția de la Kiev a cerut declanșarea unei greve generale și va căuta să înlăture de la putere guvernul premierului Mikola Azarov printr-un vot de neîncredere, marți.

Liderii opoziţiei Arseni Iaţeniuk (dreapta) şi Vitali Kliciko
Liderii opoziţiei Arseni Iaţeniuk (dreapta) şi Vitali Kliciko
Liderul partidului Iuliei Timoșenko, Arseni Iațeniuk, a spus că singura cale de rezolvare a crizei politice este prin alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate”. Aceasta este o revendicare crucială nu doar a opoziției ucrainene, ci a întregii națiuni ucrainene” - a mai spus Iațeniuk.

În cursul după-amiezii premierul ucrainean Mikola Azarov l-a demis pe șeful poliției din Kiev și a cerut UE și Statelor Unite să-și folosească influența asupra opoziției ucrainene ca s-o convingă să evite violențele. Azarov a spus că situația de la Kiev pare să ”scape de sub control”.

Baricade la guvern
Baricade la guvern
Un apel la calm a făcut președintele Viktor Ianukovici, spunând că protestele trebuie să fie pașnice și că ”o pace rea este preferabilă decât unui război bun”.

Vorbind astăzi într-o vizită la Erevan despre evenimentele din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a spus că ele îi reamintesc mai mult de un ”pogrom” decât de o revoluție și că sunt o încercare provocată din afară de răsturnare a conducerii legitime a Ucrainei.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG