Linkuri accesibilitate

Ucraina suspendă unilateral semnarea Acordului cu UE


Un deputat al opoziției după citirea rezultatului votului din Rada de la Kiev
Un deputat al opoziției după citirea rezultatului votului din Rada de la Kiev

La Bruxelles se crede că e o tentativă de umilire din partea Ucrainei, supusă presiunii Moscovei.


Astăzi, cu o săptămână înaintea începerii summitului european de la Vilnius, Parlamentul Ucrainei a respins toate legile care ar fi putut permite Iuliei Timoșenko să meargă la tratament în străinătate – așa cum a cerut Uniunea Europeană în schimbul semnării acordului de asociere cu Ucraina. La scurt timp, guvernul de la Kiev a anunțat că suspendă pregătirea semnării Acordului pentru a examina mai bine impactul înțelegerii asupra producției industriale și relațiilor comerciale cu Federația Rusă. Kievul ar vrea ca analiza să o facă o comisie tripartită, ucraineano-europeano-rusă. Ce vor face europenii după acest eșec, l-am întrebat pe Dan Alexe, corespondentul nostru la Bruxelles.

Confuzie totală la Bruxelles, după ce Ucraina a suspendat pregatirea Acordului de asociere cu Uniunea Europeana, a carui semnare era principalul punct pe ordinea de zi a summitului de la Vilnius din 28 - 29 noiembrie, potrivit unui decret semnat astăzi de premierul Mikola Azarov.

Trimisul special al UE, Aleksander Kwasniewski, reacționînd după votul din Parlament
Trimisul special al UE, Aleksander Kwasniewski, reacționînd după votul din Parlament
Anunțul a fost făcut la Kiev fără nicio consultare cu oficialii Comisiei Europene, ceea ce i-a luat pe aceștia cu totul prin surprindere. Se crede chiar că ar putea fi vorba de o tentativă calculată de umilire din partea Ucrainei, supusă presiunii Moscovei. La prânz, încă, se luase hotărârea trimiterii de urgență la Kiev, pentru a doua oară săptămâna aceasta, a Comisarului european responsabil cu extinderea Stefan Füle.

Plecare lui Füle a fost anunțată public in fața presei, pentru a fi imediat anulată după aceea după ce tot prin presă s-a aflat că autoritățile de la Kiev anulează pregătirile în vederea semnării Acordului la Vilnius.

Știrea a produs consternare și mobilizare în colegiul de Comisari, executivul UE, care, împreună cu președintele Consiliului European Herman Van Rompuy, au fost nevoiți să emită un comunicat de urgență pentru a deplânge întreruperea pregătirilor.

La fel de surprinzător este și tonul textului comunicatului
Premierul Mikola Azarov
Premierul Mikola Azarov
de la Kiev. Acest text stipuleaza „suspendarea procesului de pregatire a acordului de asociere intre Ucraina si UE” pentru a „asigura securitatea nationala, a relansa relatiile economice cu Rusia si pentru a pregati piata interna pentru relatii de la egal la egal cu Uniunea Europeana”.

De asemenea, Ucraina propune Moscovei si Bruxelles-ului crearea unei comisii tripartite asupra comertului si „relansarea dialogului activ cu Rusia si alti membri ai Uniunii Vamale” conduse de ruși.

Decretul premierul ucrainean a venit dupa ce Parlamentul de la Kiev a respins, tot joi, proiectul de lege care ar fi permis transferul opozantei Iulia Timoşenko în străinătate pentru a primi îngrijiri medicale. Această lege era cerută de Uniunea Europeană, ca o condiţie pentru semnarea acordului de asociere cu Ucraina.

Oficialii europeni sînt convinși că Ucraina a luat această decizie sub presiunea Rusiei. Nesemnarea Acordului de către Ucraina face acum ca singurul mic succes care se anunță la summitul de la Vilnius să rămână începerea procedurilor în vederea ridicării obligativității vizei pentru moldoveni. Ucraina însăși nu beneficiază de o asemenea măsură și e probabil că asta nici nu se va întâmpla curând.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG