Linkuri accesibilitate

Burse sociale pentru toți studenții


Principalul criteriu de care se ţine seama atunci când se oferă bursele sociale este gradul de vulnerabilitate al familiei studentului.



Studenții din familii nevoiașe, care învață astăzi la universități prin contract, adică își plătesc studiile, vor putea cere de acum încolo burse sociale pe care le puteau primi până acum numai semenii lor cu studii plătite din banii bugetului. Mai multe despre inițiativa Ministerului Educației aprobată ieri de guvern de la Tamara Grejdeanu.

Dacă bursa de studii este menită să răsplătească efortul intelectual al studenţilor, atunci bursa socială este percepută ca o modalitate de sprijin pentru studenţii care provin din familii nevoiaşe.

Loretta
Loretta Handrabura în studioul Europei Libere
Loretta Handrabura în studioul Europei Libere
Handrabura, viceministra educaţiei, spune că această schimbare are rolul de a încuraja performanţa academică, pentru că studenţii înmatriculaţi în bază de taxă vor putea pretinde la toate tipurile de burse, inclusiv cea socială iar având rezultate bune vor avea şansa să treacă în categoria studenţilor bugetari:

„Statul Republica Moldova trebuie să susţină la o primă etapă viitorii studenţi din familiile care se confruntă cu anumite dificultăţi de ordin material, dar din momentul în care statul ţi-a asigurat la o primă etapă acest suport, ulterior tu trebuie să faci dovada că achiziţionezi cunoştinţele şi competenţele necesare pentru a deveni un specialist bun şi, din acest considerent, noi am deschis competiţia pentru cele trei categorii de burse, şi pentru bursele sociale şi pentru locurile bugetare.”

Totodată, regulamentul spune că un student nu poate beneficia concomitent de două burse din partea statului. Bursa socială este de 285 de lei, iar cea pe bază de merite la învăţătură de circa 655 de lei.

Daniela Garbur, studentă la facultatea de drept primeşte de doi ani bursa socială şi spune că deşi nu acoperă toate cheltuielile studenţeşti, a fost obţinută cu uşurinţă: „Nu ştiu dacă a fost un concurs şi am intrat în lista prevăzută, sau s-au acordat burse la toţi care au depus cereri. După câte am înţeles pot depune cei la care nu se acoperă în familie pe cap de membru câte 1500 de lei lunar. Şi la noi nu se acoperă, am un frate invalid şi tatăl este pensionar. Am scris toate astea şi m-au acceptat.”

Principalul criteriu de care se ţine seama atunci când se oferă bursele sociale este gradul de vulnerabilitate al familiei studentului, şi anume numărul de persoane din familie, câţi dintre ei sunt angajaţi şi ce venit are aceasta pentru fiecare membru. Iar mai apoi se face corelarea cu rezultatele academice, în cazul în care sunt mai mulţi candidaţi.

Astfel de burse, spune Carolina Rotaru, sunt solicitate de studenţi şi după părerea sa această modificare în regulament este una care asigură echitate. Ea zice că deşi se încadra în categoria studenţilor care pot cere o bursă socială, nu a primit-o deoarece este la studii cu taxă: „Eu am depus documentele, că am un părinte invalid de gradul II, doar mama lucrează şi primeşte o sumă prea mică pentru trei copii. Nu mi-a venit nici un rezultat, am fost, am întrebat, mi-au spus că nu s-a decis, că nu se ştie. Nu am mai încercat să apelez încă o dată. Eu am intrat pe bază de contract, dar mie trebuia să mi se dea, eu am prezentat toate documentele, că am părinte invalid şi aveam dreptul să primesc, dar nu mi-au dat.”

O altă prevedere aprobată de legislativ se referă la recunoaşterea activităţii de voluntariat. Atunci când doi candidaţi vor avea aceeaşi medie academică, cu aceleaşi activităţi extracurriculare, atunci şanse de a lua o bursă sau alta va avea studentul care va putea face dovada activităţii în folosul comunităţii şi a spiritului său civic.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG