Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Din păcate, societatea moldovenească este profund polarizată”


Igor Boţan
Igor Boţan

Directorul asociaţiei ADEPT şi analistul politic Igor Boţan în dialog cu Vasile Botnaru.


Zeci de mii de oameni au participat duminică, la Chişinău, la mitingul pro-Europa organizat de partidele aflate la guvernare - miting încheiat şi cu adoptarea unei declaraţii în sprijinul parafării Acordului de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană la apropiatul summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius. Astăzi, majoritatea analiştilor de la Chişinău sunt de acord că mitingul a fost un succes dar nu sunt puţine vocile care avertizează că sprijinul pentru ideea integrării europene nu este una cu sprijinul pentru partidele aflate la guvernare. Vasile Botnaru a stat de vorbă cu Igor Boţan, direct executiv la Asociaţia pentru democraţie participativă, ADEPT.

Igor Boţan: „Principalul mesaj al declaraţiei este că nu există alternativă integrării europene a Republicii Moldova, mesaj împărtăşit de actuala elită politică guvernantă şi de mase largi ale cetăţenilor. Atunci când se spune că această declaraţie legitimează cursul european al Republicii Moldova, cred că este o afirmaţie superflue. Cursul de integrare europeană este legitimat de votul din 28 noiembrie.”

Europa Liberă: Dar comuniştii pretind că între timp s-a volatilizat această voinţă...

Igor Boţan: „Comuniştii pot pretinde, dar mandatul coaliţiei este de patru ani de zile. De aceea, timp de patru ani de zile coaliţia are acest mandat şi trebuie să întreprindă toate eforturile pentru a duce la bun sfârşit acest mandat.”

Europa Liberă: Dar coaliţia s-a lăsat provocată de aceste îndoieli şi a adus lumea în Piaţa Marii Adunări Naţionale, sau a invitat-o, ca să certifice, iată, sprijinul popular pentru cursul european. Aşa înţeleg eu această noimă.

Igor Boţan: „Poate fi interpretată şi de această manieră, dar, totuşi, cred că mandatul pe care îl are coaliţia era suficient pentru ca lucrurile să se deruleze în continuare. Cel mai important lucru care a fost spus, este că Republica Moldova, în raport cu Comisia Europeană, şi-a îndeplinit, de fapt, temele pentru acasă. Adică, tot ce s-a negociat, a fost fixat, acum urmează să fie parafat în text. Sigur că acest miting, oarecum, dă o legitimitate guvernanţilor care merg la Vilnius să-şi pună semnătura pe textul documentului. Cred că acesta a fost principalul lucru care s-a obţinut.

Totuşi, contează şi alte lucruri foarte importante. Şi aici vreau să mă refer, pe rând, la cei care au vorbit. Domnul Nicolae Timofti a deschis mitingul, de fapt, şi prin discursul său a dat solemnitate acestei întruniri.

După aceasta a vorbit Marian Lupu şi a ridicat ştacheta aşteptărilor, că apropiindu-ne de Uniunea Europeană va creşte nivelul de trai şi multe alte lucruri. Şi în limba moldovenească a tradus sloganul lui Obama: „Yes, we can!” (Da, Moldova poate!).

Discursul lui Ion Hadârcă a avut pretenţia unei continuităţi, pentru că tot el a fost cel care a prezidat Marea Adunare Naţională din 1989 şi el a subliniat acest lucru: „Vedeţi, avem un parcurs. Acum 24-25 de ani de zile am început. Iată, acum suntem din punctul A în punctul B, urmează punctul C şi aşa mai departe, până ne vom integra.”

Şi, în sfârşit, domnul Vlad Filat şi-a lăsat sieşi ultimul cuvânt în integrarea europeană. Domnul Vlad Filat, fiind de la Lăpuşna şi fiind numit, în anumite cercuri, Lăpuşneanu, chiar a repetat fraza lui Lăpuşneanu, dar a repetat-o într-un context foarte interesant. Şi înţelegerea mea este că Uniunea Europeană nu ar vrea ce? Nu ar vrea Republica Moldova mai aproape? Sau nu ar vrea actuala conducere a Republicii Moldova, a partidelor din coaliţia proeuropeană? Eu cred că din mesajul lui a ieşit foarte clar Uniunea Europeană sau Comisia Europeană ar fi avut obiecţii la elitele din Republica Moldova. Şi, atunci, mesajul lui a fost adresat Comisiei Europene referitor la cei care conduc partidele coaliţiei şi nu atât la Republica Moldova.”

Europa Liberă: Adică, e terminologia din rândul trecut, când vorbeam, alţi piloţi nu avem, acceptaţi-i pe aceştia.

Igor Boţan: „Exact. Şi cred că acest a fost mesajul care acum este interpretat din diferite unghiuri de vedere.”

Europa Liberă: Per total, susţinătorii cursului european care s-au prezentat la această adunare şi cei care au stat la televizoare sau la picnicuri, bombănind că nu vor să vină pentru că în fruntea guvernării sunt oameni neplăcuţi lor. Aceşti susţinători se simt acuma mai fermi, mai siguri, majoritari, împliniţi sau nu după această adunare?

Igor Boţan: „Eu cred că scepticii au rămas cu sentimentul de insatisfacţie, deşi recunosc, cu toţii am văzut mai multe reacţii că mitingul, per se, a fost un succes, a fost o demonstraţie a capacităţii de mobilizare şi de utilizare a tuturor resurselor. Dar vreau să subliniez un lucru. Din păcate, societatea moldovenească este profund polarizată. Cei care au venit în Piaţă, cei care au avut discursuri proeuropene, au subliniat şi au scos în evidenţă proiectul oponent al comuniştilor de integrare euroasiatică. Deci, prin acest miting, prin acest mesaj, de fapt, clasa politică a divizat şi mai mult societatea.

Există încă un lucru care trebuie menţionat. Dacă Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, anterior putea pretinde să atragă de partea sa un segment dominat de comunişti, acum Partidul Democrat merge peste segmentul liberal-democraţilor şi merge într-un context destul de periculos, dacă putem spune aşa. Nu tocmai ca „Pielea de şagri”, dar, totuşi, masivul de cetăţeni care împărtăşesc opţiunea proeuropeană se strânge, se micşorează. Şi în aceste circumstanţe, Partidul Democrat, în loc să-şi păstreze o marjă de manevră pe centru, pe centru-stânga, iată că vine, totalmente, pe segmentul de centru-dreapta.”

Europa Liberă: Aceasta este analiza dumneavoastră. Analiza lor spune că ei trebuie să aibă o identitate cât mai clară proeuropeană, astfel încât să nu mai fie bănuiţi de posibile jocuri, cochetări cu stânga.

Igor Boţan: „Ei pot avea jocurile şi cochetările pe stânga în culise. Şi în culise întotdeauna s-au dus. Şi în culise se pot înţelege şi cu dreapta, şi cu stânga. Nu era nevoie ca acest mesaj să fie arătat maselor largi, pentru că masele largi taxează şi taxează la urna de vot.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG