Linkuri accesibilitate

Parlamentul European: „Obiectivul nostru este clar, ancorarea solidă a partenerilor estici de UE”


Karel de Gucht: „Comisia consideră că obstacolele artificiale impuse de Rusia împotriva Ucrainei și Moldovei sunt inacceptabile.”

Pe măsură ce se apropie summitul de la Vilnius al Parteneriatului Estic, Parlamentul European pune din ce în ce mai insistent întrebarea: cum pot fi ţările Parteneriatului apărate de presiunile Rusiei. Ca să nu se mai repete cazul „Armeniei”. Luni, a fost rândul comisarului European pentru comerţ, Karl de Gucht, să explice strategia Comisei Europene. Relatează, Iolanda Bădiliţă:

„Rog insistent Comisia sa gaseasca modalitati de a apara Moldova si Georgia de presiunea Rusiei.Trebuie sa le fie permis sa se pregateasca pentru semnarea si aplicarea, in anii care vin, a acordurilor aprofundate de comert liber”, a declarat in Parlamentul European, Laima Adrikiene, europarlamentar lituanian de centru-dreapta, care impreuna cu Vital Moreira, un coleg portughez membru al Grupului Socialist, a dorit sa afle de la Comisia Europeana ce ași are in maneca, pana la Vilnius, pentru protejarea partenerilor estici de posibilele atacuri economice venite din partea Rusiei.

„Aici cazul Ucrainei ar trebui sa ne serveasca drept lectie, - a spus Adikiene, - caci UE nu ar trebui sa stea pasiva, ci ar trebui sa fie pro-activă cu Moldova si Georgia.“

Ca si alti europarlamentari, Adikiene a salutat propunerea Comisiei de a elimina cotele de import pentru vinurile moldovenesti: „Acest gest va ajuta in stavilirea presiunilor Rusiei, caci astfel vom arata moldovenilor ca UE este solidara si poate actiona rapid si precis.”

Implementarea tratatelor de liber schimb va fi dificila in Georgia, din cauza lipsei de control a autoritatilor de la Tbilisi asupra regiunilor Osetia de Sud si Abhazia, a mai spus eurodeputata, care nu a uitat sa arate ca in ciuda provocarilor rusesti Georgia a ramas un partener deschis cu rezultate economice excelente in ultimii ani.

Opinia generala in legislativul european este una flexibila si pro-deschidere, mai ales cu tari ca Armenia, Azerbaidjan dar si chiar Belarus. Asadar, summitul de la Vilnius ar putea fi o ocazie excelenta pentru UE de a reanaliza relatia sa cu Armenia si Azerbaidjan, doua tari care din motive diferite nu sunt in masura sa semneze la Vilnius acorduri de comert aprofundat si liber schimb cu UE.

Cat priveste Armenia, decizia liderilor tarii de a se urma calea propusa de Rusia nu trebuie sa determine UE sa incheie orice colaborare cu Armenia, ci dimpotriva, au spus deputatii, care au propus mai degraba o redefinire si o imbunatatire a relatiilor comerciale dintre UE cu Armenia.

Karel de Gucht
Karel de Gucht
Comisarul pentru comert, Karel de Gucht a declarat: „Dezvoltarea relatiilor comerciale cu partenerii nostri estici nu este facuta in detrimentul vreunei alte tari. Extinderea Zonei de liber schimb si comert aprofundat va elimina barierele si va conduce la o convergenta a reglementarilor din aceste tari cu cele din UE. Iar Rusia va avea de castigat din acest proces. Comisia considera ca obstacolele artificiale impuse de Rusia impotriva Ucrainei si Moldovei sunt inacceptabile. Ele nu sunt compatibile cu reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului, a carei membra Rusia este.“

Comisarul a mai aratat ca o data acordurile semnate se asteapta ca implementarea lor sa se faca rapid. Acesta cu atat mai mult cu cat UE contribuie cu fonduri solide in reconstructia institutiilor din aceste tari, numai in Ucraina fiind vorba de peste 40 milioane de euro.

Comisarul de Gucht a mai aratat ca UE si-a mai fixat un obiectiv imporant: semnarea Acordurilor de Asociere cu Georgia si Moldova pana la incheierea mandatului actualei Comisiei Europene.

Revenind la Armenia, comisarul a aratat ca o posibila aderare a Armeniei la Uniunea Vamala propusa de Rusia, este incompatibila cu asocierea cu UE. Chiar si asa, Comisia rămâne angajata intr-o relatie cu Armenia. „Cooperatia cu Armenia va fi posibila doar in zonele care acesta tara nu intra in conflict cu apartenenta sa la Uniunea Vamala“.

„Obiectivul nostru este clar, ancorarea solida a partenerilor estici de UE, prin valori comune si integrare economica profunda.“
XS
SM
MD
LG