„Un an turbulent pentru Republica Moldova ar putea avea un final fericit, cu ocazia Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din 28-29 noiembrie 2013”, scrie Alexandru Coiță pe site-ul contributors. Comentatorul adauga insa ca, si in situatia parafarii acodurilor cu Uniunea Europeana, soarta Moldovei depinde de alegerile parlamentare de anul viitor. Daca efectele pozitive ale acordrilor nu se instaleaza rapid, exista riscul unei victorii a comunistilor, ceea ce va insemna ”deraierea parcursului european”. Autorul vorbeste despre ce ar trebui sa faca, in caz de parafare, Uniunea Europeana si, mai ales, Romania. Acordul de liber schimb ar trebui sa schimbe semnificativ directia exporturilor moldovene, si anume spre vest. Dar un semnal cu adevarat rapid si palpabil ca Bruxelles-ul este interesat sa-si apropie Republica Moldova ar fi liberalizarea regimului de vize. Romania, de asemenea, ar trebui sa deblocheze cele 100.000 de milioane de euro promisi de presedintele Traian Basescu ca ajutor nerambursabil pentru proiecte de infrastructura, dintre cele care chiar se vad: drumuri, apă, canalizare, electrificare, racordarea satelor la rețeaua de gaze. In sfarsit, infiintarea incadrul guvernului Romaniei a unei structuri dedicate relatiei cu Republica Moldova ar insemna mult in acest context, se mai arata in acest articol publicat de contributors.
Despre marsul organizat ieri in Bucuresti in favoarea unirii Basarabiei cu Romania, Evenimentul zilei scrie remarcand participarea mult mai mica decat s-a sperat. Doar 3000 de oameni, scrie Mihnea Petru Parvu, care noteaza si ca de la Chisinau nu au venit mai mult de 100 de demonstranti, in conditiile in care moldovenii ar fi fost sicanati la vama romaneasca.
Pentru Romania libera, consemnarea acestei demonstratii de la Bucuresti o face Cristian campeanu, care vorbeste de circa 5000 de participanti. Intr-adevar, doar jumatate din cat se spera si numai un sfert din cat a adunat la un moment dat protestul Rosia Montana. Dar, adauga comentatorul, ”demonstraţia de ieri (...)în favoarea Unirii celor două ţări româneşti reprezintă un gest important de susţinere a Republicii Moldova în eforturile sale de a ieşi din sfera de influenţă a Rusiei şi de apropiere de Uniunea Europeană” și este oricum ”cea mai importantă manifestaţie de solidaritate cu Moldova din ultimele două decenii”. (am citat)
In acelasi cotidian, Dan Cristian Turturica discuta vizita premierului roman la Washington si insista ca ea ar avea loc sub auspicii dintre cele mai nefericite pentru Victor Ponta: pe de o parte, americanii nu au uitat modul inelegant in care, in 2011, actualul prim ministru minimaliza vizita presedintelui Basescu la Casa Alba :”în momentul în care accepţi să-şi pună sistemul defensiv la tine în ţară, poţi să-i ceri măcar o cafea să-ţi dea domnul Barack Obama” a fost atunci comentariul lui Ponta. De asemenea, nici asalturile, mari sau mici, date asupra institutiilor statului de drept. Esecul unor privatizari nu le-a scapat americanilor (despre licitatia de la CFR marfa o companie americana a raportat la Washington nereguli) si nu au cum sa fie incantati de felul in care sunt primite in Romania prospectiunile companiei Chevron pentru gazele de sist. Dan Cristian Turturica crede ca Ponta nu risca mai mul decat o concuzie in coada de peste dupa intrevederea cu vicepresedintele Joe Biden, dar ca, la Bucuresti, declinul popularitatii sale s-ar putea accelera.