Linkuri accesibilitate

O discriminare pozitivă în dreptul magistraţilor


Doru Petruți: „Lucrurile acesta trebuie discutate în cadrul unei grile de salarii care trebuie să vizeze toţi funcţionarii statului.”



Ce salariu ar trebui să ia un magistrat ca să nu pretindă sau să nu accepte „plăţi neformale”? Unii cred că oricât ar primi, oricum va lua mită. Pentru că obiceiurile se formează uşor, dar se demontează greu. Autorităţile par hotărâte totuşi să încerce o metodă de tipul turtei şi biciului - propunerea este ca salariile actuale ale magistraţilor să fie cel puţin triplate, în paralel cu o înăsprirea drastică a sancţiunilor pentru magistraţii necuraţi la mână. Analizăm astăzi resorturile acestei propuneri cu invitatul nostru special, sociologul Doru Petruţi.

Europa Liberă: Am citit, dle Petruţi, nişte referinţe extrem de critice ale cărui autor sunteţi despre propunerea şefului statului, Nicolae Timofti, ca salariile magistraţilor să fie triplate. De fapt, ce vă nemulţumeşte, în primul rând, în această propunere?

Doru Petruţi:
„În această propunere mă nemulţumeşte faptul că preşedintele face o discriminare pozitivă în dreptul magistraţilor. Ştim toţi foarte bine că şi dânsul provine din această branşă. Sigur, nu contest faptul că anumite profesii ar trebui retribuite mai mult, că suportă unele riscuri. Mă nemulţumeşte faptul că nu ni se explică această situaţie din perspectivă ceva mai largă: de ce un judecător trebuie să câştige de cinci, şase ori mai mult decât un profesor sau un medic.

Lucrurile acesta trebuie discutate în cadrul unei grile de salarii care trebuie să vizeze toţi funcţionarii statului, altfel mi se pare mai degrabă o acţiune de „cumetrism profesional” din partea preşedintelui Timofti, o acţiune care nu cred că îi face bine la capitolul „imagine”, în condiţiile în care, dacă ne uităm pe rezultatele sondajelor, vedem că avem un preşedinte cu o credibilitate foarte scăzută. Ne aducem toţi aminte că efectiv a nimerit în această postură mai degrabă printr-un concurs de împrejurări, nu foarte fericite, nici pentru noi şi nici pentru Domnia Sa.”

Europa Liberă: Utilizaţi termenul „cumetrism profesional” în raport cu propunerea şefului statului. De ce credeţi asta?

Doru Petruţi:
„Am făcut paralela aceasta pornind de la cumetrismul atât de des întâlnit în Republica Moldova. Sigur că sunt parcă o comunitate rurală, chiar şi la nivel statal. Mi se pare periculos de-a dreptul să se vorbească despre o
Mi se pare, cel puţin, nepotrivit în sărăcia actuală să discuţi despre o categorie a cărei performanţă e cel puţin discutabilă....
singură categorie profesională în condiţiile în care ştim foarte bine că salariul mediu e trei mii de lei, ştim că o pensie valorează câteva sute de lei. Mi se pare, cel puţin, nepotrivit în sărăcia actuală să discuţi despre o categorie a cărei performanţă e cel puţin discutabilă.

Ar trebui să luăm în calcul şi faptul că există şi oameni oneşti, care îşi fac treaba cu cinste şi care se mulţumesc cu cele câteva mii de lei pe care le au judecătorii. Nu spun că salariile lor sunt decente şi că nu ar trebui mărite, ci faptul că această mărire trebuie să vină şi pe baza unui algoritm pe care noi, toţi ceilalţi, trebuie să îl înţelegem. Vorbim despre o categorie profesională ce, daţi-mi voie să vă spun, rareori am văzut-o răzvrătindu-se.

În fiecare regim branşa judecătorilor a trăit mai degrabă la umbra politicienilor şi a ales să îşi construiască toate averile mai degrabă pe tăcute. Au o imagine cred că de-a dreptul dezastruoasă în ochii publicului: sunt procesele de la CEDO pierdute pe bandă rulantă, sunt averi colosale, vedem în media în permanenţă reprezentanţi ai acestei branşe urcând cu greu scările, îi vedem cu bijuterii, cu maşini scumpe, cu case greu de filmat de aproape.

În această situaţie să se discute despre bani, despre salariile lor, fără a discuta şi despre performanţele lor, fără a discuta despre ceea ce domnul ministru Efrim spunea că această măsură nu va duce ea singură la o performanţă a întregului sistem, e vorba de legi care trebuie puse în aplicare şi în baza cărora, sigur, ei trebuie să şi răspundă. În Republica Moldova şi aşa existau diferenţe foarte mari, e o nouă modă care sigur e dublată de o voce improtantă, cea a preşedintelui, e o nouă voce care măreşte aceste distanţe şi încurajează şi promovează anumite interese. Lucrul acesta mi se pare nepotrivit.”

Europa Liberă: La finalul săptămânii trecute magistraţii au avut o reuniune, la care a asistat şi colega noastră Alla Ceapai care a vorbit cu mai mulţi judecători despre salariul lor. Eu vă propun să-i auzim şi după aceasta să revenim la discuţie:

Mihai Gavriliţă, judecătoria Străşeni: „Munca pe care o depune fiecare judecător în parte până la moment este remunerată mizer. Cât priveşte mărimea care ar trebui să fie, eu consider că un salariu de 12 – 13 mii lei e puţin.”

Domnica Manole, judecător la Curtea de Apel Chişinău; „Noi salutăm şi de mult aşteptăm această majorare a salariului şi, în opinia mea, una din condiţiile independenţei sistemului judecătoresc este salarizarea adecvată a judecătorilor. Judecătorii au nevoie de condiţii adecvate, judecătorii au nevoie de un salariu corespunzător. Ceea ce este astăzi nu asigură un trai decent pentru un judecător. Noi vorbim de un trai decent, nu de lux. Suntem de acord să fie înăsprite măsurile anticorupţie, eu sunt pentru aceea ca să primesc un salariu decent şi să îmi exercit funcţia în condiţiile legii.”

Dina Rotarciuc, membru CSM; „Eu cred că că trebuie să aşteptăm să fie aprobată o astfel de lege, dar sunt sigură de faptul că este nevoie de a ridica salariile în sistemul judecătoresc, fiindcă munca de judecător este o muncă foarte responsabilă, foarte grea şi necesită eforturi foarte mari fizice şi psihice din partea judecătorilor şi cred eu că ar trebui să li se plătească după cum se consumă un creier omenesc în cazul acestei profesii.”

Anatol Ţurcan, membru CSM: „Urăsc când cineva spune: daţi-le judecătorilor măcar o mie, două sau trei mii de dolari, oricum nu o să se schimbe nivelul corupţiei. Basta, o să se schimbe. Închipuiţi-vă un judecător din raion, dacă primeşte o mie de euro, are rost să se mâzgâlească, să îşi strice numele pentru o sută de dolari, pentru o găină, pentru o raţă? Uitaţi-vă în ţările vecine, chiar în Ucraina, salariul unui judecător este de două ori mai mare decât salariul preconizat prin legea despre care vorbiţi Dvs. Nivelul de trai în Ucraina e acelaşi ca şi în Republica Moldova, noi trebuie să facem salarii reale, decente, pentru un judecător începător. Un judecător începător are un salariu de 3, 500 lei. La Curtea Supremă de Justiţie sunt judecători care primesc salarii în jur de şapte mii, opt mii lei. Eu nu zic că nu trebuie majorate salariile, adică aduse în conformitate, nu majorate, la medici, profesori şi la toţi, toţi, funcţionarii publici.”

Europa Liberă: Iată aceste reacţii, dle Petruţi. Unii, din câte vedem, sunt neîncrezători că se va produce majorarea, alţii însă sunt chiar nesatisfăcuţi de această majorare, deşi e vorba de o triplare dintr-o singură bătaie. Cât de în regulă sau nu vi se par acest gen de reacţii, din punctul de vedere al unui sociolog vă întreb?

Doru Petruţi:
„Sigur, astfel de reacţii sunt gândite nu într-un singur context şi dintr-o singură perspectivă. Şi eu personal sunt de acord cu toate punctele de vedere pe care le-am auzit. Întrebarea este dacă în acest mod sau numai din această perspectivă trebuie puse probele? Sigur că salariile lor sunt mici şi nu numai ale lor, dar eu mă gândesc la noi toţi, care muncim mai întâi o lună şi apoi ne ridicăm un salariu.

Haideţi să vedem şi în cazul acestei branşe profesionale dacă salariile actuale, în primul rând, sunt meritate, dacă nu e necesar mai întâi o curăţenie şi nu mai întâi primind nişte bani, după care vin măsurile anticorupţie şi după care mai vedem noi dacă e bine sau nu aşa. Mi se pare o ordine nefirească şi, încă o dată, un act de discriminare pozitivă în dreptul unei categorii care deocamdată, cel puţin, nu performează la nivelul aşteptărilor noastre, la nivelul aşteptărilor oficialilor europeni. Eu i-am auzit dese ori, de nenumărate ori, cred că, şi nici o reacţie nu a făcut excepţie cu lipsa de performanţă pe domeniul justiţiei.”

Europa Liberă: Explicaţia pe care am auzit-o de la ministrul justiţiei Oleg Efrim care spunea că ridicând salariul acestei categorii profesionale se creează premise pentru majorări la toate categoriile, pentru că, vezi Doamne, dacă va fi mai puţină corupţie în justiţie, se vor aduna mai mulţi bani la buget şi îi vom putea plăti pe toţi mai bine. Ce relevanţă vi se pare că are această explicaţie?

Doru Petruţi:
„O relevanţă destul de slabă. Măsura, deocamdată, cred că doar îngrădeşte încă o dată o categorie suficient de protejată, o categorie care deocamdată nu îşi poate, în mare parte, justifica averile dobândite până acum.”

Europa Liberă: Cum e la curţi mai mari, în alte state – se poate imagina o astfel de situaţie în care se majorează salariile unei singure categorii profesionale?

Doru Petruţi:
„Argumentul forte invocat de judecători este faptul că în ţările vecine salariile magistraţilor sunt, într-adevăr, semnificativ mai mari decât salariul mediu. Este foarte adevărat, haideţi să ne uităm ce se întâmplă în ţările vecine, haideţi să vedem oficiali de rang înalt care au cam trecut pe la închisoare, care au procese, haideţi să vedem activitatea DNA-ului din România cu ce s-a soldat, haideţi să vedem cazul Victor Iuşcenko din Ucraina. Deci, oamenii ăia au nişte rezultate pe baza cărora îşi pot manifesta nişte pretenţii.”
XS
SM
MD
LG