Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Controversele în jurul tranzacțiilor cu Banca de Economii și Aeroportul Internaţional Chișinău.

Controversele în jurul tranzacțiilor cu Banca de Economii și Aeroportul Chișinău au fost în opinia sociologului Doru Petruți una din temele mediatice dominante ale săptămânii politice, după cum veți auzi dintr-un bilanț săptămânal alcătuit de Vasile Botnaru, un bilanț care începe cu un eveniment din cultură.

Jurnalista Angela Braşoveanu, directoarea revistei Punct, este de părere că săptămâna care a trecut trebuie privită cu ocheana întoarsă pe dos.

Angela Braşoveanu: „Eu aş răsturna puţin piramida mofturilor mediatice şi aş zice că evenimentul principal al săptămânii este deschiderea Festivalului Internaţional de Jazz Trigon. Pentru a 12-a oară, Anatol Ştefăneţ, printr-un efort aproape sisific, reuşeşte să aducă, în această margine de lume, artişti de renume mondial, ni-i pune pe tavă şi zice: „Bucuraţi-vă!”. Şi mare îmi este mirarea să nu regăsesc în sală prea mulţi artişti, prea mulţi intelectuali care se bat cu pumnul în piept, pe la tribune, sau încearcă, cu orice preţ, să intre în vizorul oricărei camere de televiziune, oricât de prăpădită ar fi. Pe fundal, revoluţia de cârpă roşie a comuniştilor apare şi mai ridicolă decât încearcă să o facă înşişi autorii acesteia, dublată evident de datul în stambă şi furtunosul zgomot de tinichele din Parlament.”

*

Sociologul Doru Petruţi consideră că, în topul evenimentelor, comuniştii moldoveni concurează cu Vladimir Putin.

Doru Petruţi: „Eu m-aş opri la patru evenimente: unul pe politic, unul pe economic, unul pe social şi ultimul care e mai greu de încadrat. La acel politic, m-aş referi, pentru săptămâna aceasta, la manifestările comuniştilor care, cred că, uită că, în unele situaţii, există o diferenţă între ceea ce declară cetăţenii şi ceea ce fac. Probabil, ei se aşteptau ca lumea să iasă în stradă, într-un număr mult mai mare. De fapt, comuniştii se întorc la un registru pe care noi îl cunoaştem foarte bine: boicotare, nesupunere civică. Ca să sintetizez acţiunile lor, cred că AIE s-a folosit de speranţele noastre, timp de 3-4 ani şi comuniştii nu încearcă altceva decât să se folosească de dezamăgirile noastre... O abordare destul de cinică, dar prin care dânşii speră că vor acumula capital electoral. Al doilea eveniment al săptămânii: faptul că au începu audierile legate de cazul Banca de Economii. Să sperăm că aceste audieri nu vor fi după dictonul: dacă vrei să nu se rezolve ceva, fă atunci o comisie...”

Europa Liberă: Domnule Petruţi, dar aici vreau să fac o paranteză sau să punem un semn de întrebare. Guvernanţii spun: daţi o soluţie mai bună. Păi, ei sunt cei cu soluţiile. Noi suntem cei cu privitul spre ei. Cum vi se pare acest răspuns?

Doru Petruţi: „Ei, în primul rând, nu au avut o dezbatere suficient de transparentă pe subiectul Banca de Economii. În niciun moment, nu s-au luat în calcul alte variante. Iar deciziile s-au luat într-o obscuritate cu care, de altfel, această guvernare ne-a cam obişnuit. Cam aceeaşi situaţie e şi în cazul Aeroportului. De asemenea, vedem rezultate care apar, după acel aşa-zis concurs, de abia după ce decizia a fost luată. Ba mai mult, după ce cazul cu Aeroportul a ajuns chiar la Curtea Constituţională. Eu cred că puţinul pe care au reuşit să îl clădească, după învestirea domnului Leancă, a cam fost irosit cu aceste două situaţii legate de Banca de Economii şi de situaţia cu Aeroportul... Lucrurile sunt mult prea evidente şi chiar şi liderii noştri politici de rang înalt sunt de-a dreptul deranjaţi, ca să nu spun jenaţi evident, să vorbească despre aceste două subiecte. Partea socială: m-aş referi la un experiment care a fost organizat de cineva în Europa, cu acele portmonee „scăpate” pe stradă...”

Europa Liberă: ... ca să afle ce naţiune este mai cinstită.

Doru Petruţi: „... ca să afle, exact, ce naţiune e mai cinstită. E un experiment interesant, chiar dacă făcut pe un număr restrâns de cazuri. Cert e că finlandezii au ieşit, din nou, cei mai cinstiţi. Şi, pe măsură ce ne deplasăm spre Europa de Est şi de Sud-Est, vedem cum nivelul cinstei scade drastic. În concluzie, cred că avem nevoie de o mare infuzie de finlandezi în Parlament şi în executivul nostru, astfel încât cazuri precum Banca de Economii şi Aeroportul să fie mai rezonabil negociate, în folosul cetăţeanului...”

Europa Liberă: Sau să aducem masiv japonezi care ştim cum s-au comportat în timpul dezastrului.

Doru Petruţi: „Da, avem o soluţie şi în Est, şi în Vest, se pare. Ultimul eveniment la care m-aş opri, pe care mi-e greu să-l încadrez, dar e un fenomen pe care l-a generat căsătoria, preşedintelui Putin cu Alina Kabaeva, a generat un flux de informaţii extraordinar pe reţelele de socializare. Şi e un eveniment interesant pentru că putem înţelege că şi inima unui lider foarte autoritar, care vrea să proiecteze o anumită imagine în exterior, poate fi topită, se pare, de un zâmbet.”

Europa Liberă: N-aţi găsit totuşi rubrica la care să-l clasificaţi. Este mai mult monden sau politic?

Doru Petruţi: „Eu cred că are implicaţii şi politice, şi economice, şi sociale.”

Europa Liberă: Dar bursele nu au reacţionat totuşi la acest eveniment.

Doru Petruţi: „Economic în sensul că buna dispoziţie a domnului Putin afectează, cel puţin, relaţia economică dintre Rusia şi Republica Moldova, cred. Aşa că, cu ghilimelele de rigoare şi, dacă e să îmi acceptaţi gluma, mă aştept la o mai bună relaţionare şi la o abordare mai decentă, de data aceasta, din partea Rusiei, pe relaţia economică cu Republica Moldova, bazându-mă că domnul Putin e ceva mai fericit şi relaxat, în mediul lui privat.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG