Linkuri accesibilitate

Jacek Saryusz Wolski: „UE poate pune embargo pe importurile de alcool rusesc”


Jacek Saryusz Wolski: „UE poate pune embargo pe importurile de alcool rusesc”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:56 0:00

Vicepreşedintele Delegaţiei Parlamentului European la EURONEST şi fost negociator al Acordului de Asociere al Poloniei cu UE, în dialog cu Iolanda Bădiliţă.


Jacek Saryusz Wolski, vicepresedinte al Delegatiei Parlamentului European la EURONEST, si fost negociator al Acordului de Asociere al Poloniei cu UE explică măsurile pe care le poate întreprinde pentru susţinerea partenerilor săi estici să facă faţă presiunilor venite din partea Rusiei. „UE poate pune acest subiect în capul agendei discuțiilor dintre Rusia si UE pe dosarele comune, poate deschide piața comună pentru produsele din aceste ţări şi chiar, la nevoie, să le livreze energie - din România către Moldova. Poate reclama Gazprom pentru practicile sale monopoliste în UE, dar poate răspunde Rusiei cu aceiaşi monedă: dacă Rusia pune embargo pe vinurile moldoveneşti, UE poate pune embargo pe importurile de alcool rusesc”, arată J.S Wolski. Interviu realizat de Iolanda Bădiliţă.

Europa Libera: Domnule Saryusz Wolski, partenerii in formatul de negocieri 5 plus 2 in chestiunea transnistreana (Republica Moldova si Transnistria - ca parti implicate -, Rusia, Ucraina si OSCE- ca mediatori, si UE si SUA- ca observatori ) nu au reusit pana acum sa convinga Rusia sa isi retraga trupele din regiunea separatista. Acum Rusia ne ofera o noua tema de ingrijorare: isi ameninta vecinii care se afla pe ultima suta de metri in drumul lor catre UE. Va fi UE in masura sa convinga Rusia sa inceteze cu astfel de abordari?

Jacek Saryusz Wolski: Uniunea Europeana incearca sa convinga Rusia sa se abtina in a ameninta, santaja sau intimida vecinii care doresc sa se apropie de Uniune. Fara rezultate, din pacate, pana acum. In cazul Moldovei, aceasta presiune a fost escaladata, caci pe langa presiunea data de oprirea importului vinurilor moldovenesti pe piata ruseasca am asistat si la amenintari din partea vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, care a spus la Chisinau ca Transnistria ar putea fi pierduta pentru totdeauna, daca Moldova se alatura UE. Ca sa nu mai vorbim de amenintarea ca Rusia ar putea taia la iarna furnizarea de gaze in Moldova. Toate acestea indica mai degraba ca Rusia nu are nici o intentie sa inceteze cu aceste practici, ci dimpotriva.

Europa Libera: Practic, ce poate face UE pentru a ajuta tarile supuse amenintarilor?

Jacek Saryusz Wolski: Pe langa rezolutia votata saptamana trecuta, in care Parlamentul European da un mesaj clar ca este obligatia Uniunii sa isi apere partenerii. UE poate mari presiunea diplomatica, poate pune acest subiect in capul agendei discutiilor dintre Rusia si UE pe dosarele comune, poate deschide piata comuna pentru produsele din aceste tari si chiar, la nevoie, sa le livreze energie- din Romania catre Moldova. Poate reclama Gazprom pentru practicile sale monopoliste in UE, dar poate raspunde Rusiei cu aceeasi moneda : daca Rusia pune embargo pe vinurile moldovenesti, UE poate pune embargo pe importurile de alcool rusesc. Se pare ca Rusia doar un astfel de limbaj intelege.

Europa Libera: Comisarul pentru extindere, dl Stefan Füle, a spus ca daca partenerii estici se vor asocia cu UE exporturile lor catre UE se vor dubla iar PIB-ul ar creste cu 12 procente. Este chiar asa? In ce conditii?

Jacek Saryusz Wolski: Prin stimularea comertului si, prin aceasta, a cresterii economice. Asta s-a intamplat in tari ca cea din care vin, de la Cehia si Slovacia la Polonia. Eu insumi am negociat acordul de asociere al Poloniei cu UE. Si prin acelasi proces vor trece si Moldova sau Ucraina, o data ce se vor asocia cu UE.

Europa Libera : Putem vorbi, la acest moment, de o criza intre UE si Rusia? Si daca da, va modifica acesta tensiune cumva Parteneriatul Strategic al UE cu Rusia ?
Jacek Saryusz Wolski: Desigur ca umbreste relatiile dintre noi. Chestiunea despre care vorbim a fost ridicata in cadrul summitului G20 de la Sankt Petersburg, de catre presedintele Comisiei, Jose Manuel Barosso. Este, evident ca Rusia trateaza conflictual aceste acorduri de asociere UE cu partenerii estici. Caci Rusia si cu UE are ce are, nu doar cu partenerii estici.

Europa Libera : Dle Saryusz Wolski: Avem vreo certitudine la momentul la care vorbim? Care dintre aceste tari vor semna documente cu UE la Vilnius ? Ucraina, Moldova ?

Jacek Saryusz Wolski: Nu avem nici o certitudine. Este dorinta si speranta ca vom semna cu Ucraina si parafa cu Moldova Acorduri de asociere. Ucraina mai are trei conditii de indeplinit : sa renunte la justitia selectiva, sa o elibereze pe Iulia Timosenko, sa reformeze sistemul electoral si justitia. Iar asta ar trebui sa faca acum, caci procedurile sunt in asa fel gandite, incat nu putem accepta ca aceste reforme sa fie facute cu o zi inainte de summit. In cazul Moldovei, Chisinaul are nevoie doar de putere suficienta sa faca fata, pana la Vilnius, presiunilor din ce in ce mai crescande ale Moscovei. Asadar, avem o perioada extrem de dificila de traversat pana la summitul de la Vilnius.
XS
SM
MD
LG