Linkuri accesibilitate

Despre programul vizitei pe care vicepremierul rus Dmitri Rogozin o va face în curînd în Moldova


Vicepremierul rus Dmitri Rogozin la un concurs de tras cu pușca marcînd Ziua Națională a Unității, Moscova, noiembrie 2012.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin la un concurs de tras cu pușca marcînd Ziua Națională a Unității, Moscova, noiembrie 2012.

Valentina Ursu în dialog cu vicepremierul moldovean Valeriu Lazăr.



În ultimele zile presa de la Chișinău a discutat intens subiectul apropiatei vizite în Moldova a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, emisar special al Kremlinului în problema transnistreană, iar unii comentatori s-au plâns că programul vizitei nu este transparent. Valentina Ursu a cerut lămuriri vicepremierului Valeriu Lazăr.

Europa Liberă: Domnule vicepremier, la Chişinău, este aşteptat omologul dumneavoastră rus, Dmitri Rogozin. Există deja şi un program al vizitei domniei sale în Republica Moldova?

Valeriu Lazăr: „Există schiţa unui program. Chiar astăzi, cu ambasadorul Federaţiei Ruse, Farit Mukhametshin, am dezvoltat, să zic aşa, elementele de bază ale acestui program. Pot să vă spun deja: într-adevăr, domnul Rogozin se va afla la Chişinău, pentru a discuta cu mine, în calitate de copreşedinte al Comisiei mixte moldo-ruse. Vom discuta toată agenda noastră bilaterală, pe partea de competenţă a acestei Comisii, vom discuta despre comerţ, vom discuta despre energie, vom discuta despre procesul de negocieri cu Comisia Europeană, fiindcă Rusia rămâne, în plan bilateral, cel mai important partener comercial. Şi este absolut firesc să discutăm cu partenerii noştri comerciali importanţi ce facem noi în relaţiile cu alţi parteneri. De aceea, vom discuta şi aceste subiecte care, într-un fel, au trezit anumite întrebări. Noi am propus să nu avem o decizie finală, să zicem, sub egida ambasadei Federaţiei Ruse, sub egida Ministerului Economiei şi ar fi bine ca, în prezenţa mea şi a domnului Rogozin, să aibă loc prima întâlnire cu reprezentanţii mediului rusesc de afaceri care sunt în Republica Moldova, să discutăm despre mediul de afaceri.”

Europa Liberă: Investiţiile ruseşti sunt cele mai mari în Republica Moldova?

Valeriu Lazăr:
„Despre investiţiile ruseşti să discutăm, despre eventual dacă există careva bariere în comerţul nostru bilateral.”

Europa Liberă: Dar există sau nu? Şi lecţia embargoului rusesc a fost învăţată de către moldoveni?

Valeriu Lazăr:
„Noi pe partea de vinuri am învăţat-o. Mai rămâne, cred că, să o învăţăm, până la capăt, şi pe partea de fructe şi legume. Revenind la vizita domnului Rogozin: în data de 2 septembrie, vom avea aici un program plin, cu o componentă economică foarte pronunţată, ne-am propus să vizităm şi câteva întreprinderi, dacă programul ne va permite.”

Europa Liberă: Cu capital rusesc?

Valeriu Lazăr:
„Cu capital rusesc. Eu, cel puţin, am aşteptări mari. Şi, din câte am primit semnale de la domnul Rogozin, aceleaşi sunt ideile, să discutăm lucruri concrete, să discutăm despre economie, să discutăm despre comerţ, să discutăm despre industrie, despre cooperare, proiecte comune. Dumnealui şi-a propus să viziteze, în data de 1 septembrie, şi Tiraspolul şi, din câte am fost informat de domnul ambasador, ideea este că domnul Rogozin va participa la inaugurarea şantierului pentru un spital care va fi construit, adică un obiect social care este tot pentru cetăţenii Republicii Moldova. Am aşteptări bune de la această vizită. Dumnealui este o persoană importantă. Vom iniţia dialogul aici, la Chişinău, îl vom continua în data de 19 septembrie, când voi fi la Moscova, voi avea mai multe întâlniri importante acolo. Şi dumnealui deja şi-a confirmat disponibilitatea de a continua discuţiile începute aici.”

Europa Liberă: De ce Federaţia Rusă aproape că a neglijat să coordoneze cu dumneavoastră ajutorul care îi este oferit regiunii transnistrene?

Valeriu Lazăr: „Nu cunosc detalii, fiindcă asemenea proiecte, de regulă, se coordonează prin intermediul colegilor noştri de la ministerul de externe. Dar eu zic: hai să ne bucurăm. Şi, cu cât mai multe ţări prietene vor contribui la acordarea suportului pentru tot ce face bine cetăţenilor, cred că nu aceasta trebuie să ne deranjeze, în primul rând. Dar sigur că trebuie să fie respectate anumite proceduri. Eu zic că e mai bine să menţinem acest dialog, să ne bucurăm şi să dezvoltăm cât mai multe proiecte de genul acesta.”

Europa Liberă: Domnul Rogozin va fi primit şi de către conducerea ţării?

Valeriu Lazăr:
„Ca element al proiectului de agendă, am discutat cu domnul prim-ministru, cred că, în data de 2 septembrie, vom avea posibilitatea, eu şi cu domnul Rogozin, în calitate de copreşedinţi ai comisiei mixte moldo-ruse să avem o întâlnire cu domnul prim-ministru, pentru a discuta rezultatele activităţii noastre în comun. Adică cu prim-ministrul deocamdată pot să vă zic că proiectul acestei agende presupune această întâlnire.”

Europa Liberă: Nu v-a invitat domnul Rogozin să-l însoţiți şi la Tiraspol?

Valeriu Lazăr:
„De data aceasta nu. Dar, să ştiţi că data trecută m-a invitat. Chiar aş fi vrut să merg. Vă spun în premieră, cu domnul, tovarăşul Şevciuk noi am fost colegi de facultate. Aşa că eu am zis că, dacă mă invită şi dumnealui, eu cred că nu trebuie să ne sperie asemenea lucruri. Cu cât mai mult vom dialoga, cu atât mai mult ne vom cunoaşte, eu cred că ne vom apropia de obiectivul pe care ni l-am propus. Data trecută, dumnealui, fiind aici, pleca spre Tiraspol, chiar mi-a făcut această invitaţie care mi s-a părut tentantă, dar agenda nu mi-a permis. De data aceasta, este niţel altă conotaţie, dar, cu prima ocazie, când va fi posibilitate, eu cu plăcere aş merge la Tiraspol. Fiindcă avem ce discuta. Avem întreprinderi acolo, avem proiecte comune.”

Europa Liberă: Şi pot fi iniţiate discuţii?

Valeriu Lazăr:
„Dar de ce nu? În discuţiile noastre cu donatorii, că e vorba de Comisia Europeană, că e vorba de Statele Unite, că e vorba de Banca Mondială, noi încercăm, ori de câte ori este posibil, când dezvoltăm nişte proiecte, să acoperim şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Sunt cetăţenii noştri acolo.”

Europa Liberă: Adevărul e că ei au refuzat colaborarea.

Valeriu Lazăr:
„Aceasta este. Adică nu întotdeauna ei acceptă asemenea idei. Dar, în măsura în care va fi disponibilitate şi deschidere din partea lor, noi cu plăcere vom extinde aceste proiecte, inclusiv pe teritoriul transnistrean al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Domnule vicepremier, dar ce reacţie aveţi dumneavoastră atunci când se zice că totuşi prin Transnistria se spală sume enorme de bani, că aceasta rămâne a fi o zonă gri?

Valeriu Lazăr:
„Admit că, într-adevăr, regiunea transnistreană ar putea fi utilizată pentru anumite tranzacţii, atâta timp cât ei nu raportează la anumite organizaţii internaţionale. Adică să zic aşa: credibilitatea este destul de joasă, lasă loc pentru anumite fenomene. Dar pe noi ceea ce trebuie să ne deranjeze, în primul rând, e să avem grijă ca aceste fenomene, chiar dacă ele au acolo loc, e să nu afecteze integritatea acumulărilor bugetare şi eficienţa politicilor pe care le promovăm noi.”

Europa Liberă: Dar afectează sau nu?

Valeriu Lazăr:
„Cel puţin, până nu demult, noi asistam la asemenea fenomene, le fixam din piaţă: zahăr mai mult decât se consumă în mod firesc...”

Europa Liberă: ... zahăr, pulpe de găină, ţigări.

Valeriu Lazăr:
„A fost. Cel puţin, a fost. Acum, atâta timp cât nu am văzut date mai recente, anumite estimări, nu mă aventurez să dau anumite aprecieri.”
XS
SM
MD
LG