Linkuri accesibilitate

Embargoul asupra bunurilor ucrainiene ca formă a presiunii ruse


O încercare a Moscovei de a forța Ucraina să intre în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.



A început cu ciocolata Roshen, iar acum pare să continue cu toate bunurile ucrainene. De câteva zile vama rusă a început să controleze „la sânge” camioanele și trenurile la granița ucraineană, iar în vreme ce guvernele celor două țări încearcă să minimalizeze situația, agențiile de presă vorbesc despre un război comercial între Rusia și Ucraina.

La multe din punctele de trecere a frontierei ucraineano-ruse s-au format cozi lungi de camioane după ce vameșii ruși au început să controleze pe îndelete, fără grabă, toate importurile, de la metale feroase la mașini-unelte și chimicale.

Guvernul rus a spus ieri că nu are nici un amestec, că noile măsuri sunt problema direcția vămilor, iar guvernul de la Kiev a insistat și el că situația nu trebuie dramatizată și că oricum va fi rezolvată curând, când o delegație ucraineană va merge la Moscova să discute un embargou oficial, al bomboanelor Roshen.

Premierul Mikola Azarov a spus joi că problema la graniță, semnalată mai întâi de o asociație a patronatului ucrainean, este reală, și are de-a face cu anumite procese din interiorul Uniunii Vamale dintre Rusia, Belarus și Kazahstan.

Presa rusă subordonată Kremlinului, în frunte cu agenția Itar-Tass, a denunțat ceea ce a numit încercarea de a politiza o problemă care – după unii oficiali citați de agenția rusă – nici nu există. Purtătoarea de cuvânt a direcțuiei ruse a vămilor, Natalia Karasiova, a declarat că nu există nici o listă de „bunuri de risc” care ar trebui controlate mai atent, așa cum pretind oamenii de afaceri ucraineni. Tot Itar-Tass a citat oficiali ucraineni care ar fi spus că la graniță nici nu există cozi, sau că există numai în unele locuri, și nu-s chiar așa de lungi cum spun unii.

Șeful comisiei pentru CSI din Duma de Stat Leonid Sluțki a spus că posibilele probleme de la granița ucraineano-rusă, dacă există, sunt create de birocrație și se datorează faptului că Ucraina nu face parte din Uniunea Vamală.

Dincolo de unele neclarități, presa occidentală pare să considere că ce se întâmplă este o încercare a Moscovei de a forța Ucraina să intre în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, cu doar câteva luni înaintea posibilei semnări a acordului de liber-schimb al Kievului cu Uniunea Europeană.

După vizita de luna trecută în Ucraina, scrie Reuter, președintele rus Vladimir Putin a plecat cu mâna goală, fără să-l fi convins pe președintele Victor Ianukovici să-și regândească direcția externă. Imediat după aceea a urmat embargoul asupra bomboanelor Roshen, chipurile din cauza unor probleme sanitare.

Noile măsuri de la granița cu Rusia i-au făcut pe unii politicieni ucraineni să avertizeze că ostilitatea Kremlinului față de integrarea europeană a Ucrainei a intrat într-o nouă fază. „Embargoul asupra bunurilor ucrainene nu este nici mai mult nici mai puțin decât o formă de presiune rusească pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Vamală”, a declarat Arseni Iațeniuc, liderul partidului de opoziție Batkivșcina.

Critici s-au auzit și din partea unor membri ai partidului de guvernământ, al Regiunilor. „Nu așa te porți cu vecinii”, a spus deputatul Volodimir Olyinik, adăugând că Ucraina este forțată să intre în Uniunea Vamală „într-un mod necivilizat”.

Un analist occidental citat de AP, Tim Ash, a spus că noile măsuri rusești l-ar putea forța pe președintele Viktor Ianukovici să renunțe în sfârșit la echilibristica est-vest. „Ianukovici vrea probabil să păstreze ambele opțiuni, dar Uniunea Europeană îi spune că trebuie să aleagă acum, pentru că dacă nu semnează acordul comercial la Vilnius, acesta va trebui negociat din nou, și asta ar putea dura ani de zile” – a spus analistul.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG