Linkuri accesibilitate

Toamna șantajelor anunțate


Kremlinul de la Moscova - curte interioară
Kremlinul de la Moscova - curte interioară

Vitalie Ciobanu: „Guvernarea de la Chișinău va trebui să se gândească la niște măsuri de contracarare a șantajului rusesc, fără a renunța la angajamentele sale pro-occidentale ”


Viitorul apropiat va aduce, se pare, încercări serioase pentru Republica Moldova. Aceste „pietre de poticnire” au fost devoalate cu prilejul vizitei la Moscova a doamnei Natalia Gherman, ministrul moldovean de Externe și al Integrării Europene. Chestionată cu privire la summit-ul de la Vilnius, dna Gherman a declarat ferm că Moldova și-a asumat opțiunea europeană. Omologul său rus, Serghei Lavrov, și-a luat o pauză de gândire și a strecurat printre dinți că Rusia, desigur, respectă alegerea unui stat suveran și așteaptă ca și țările europene – cele care, adăugăm noi, încă nu au trupe de ocupație pe teritoriul Moldovei, așa cum are Rusia – să respecte și ele suveranitatea Moldovei, să nu o mai hărțuiască cu normele și standardele lor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00
Link direct

Imediat, dl Lavrov a trecut la amenințări cât se poate de clare, chiar dacă formulate într-un limbaj „de catifea”: el a spus că acordurile pe care le va încheia Moldova la Vilnius vor conduce inevitabil la o revizuire a relațiilor moldo-ruse: respectiv, sectorul energetic, prețul la gaze și energie electrică, importul produselor agricole din Moldova și, nu în ultimul rând, statutul muncitorilor moldoveni din Rusia, care s-ar putea schimba o dată cu introducerea vizelor rusești.

Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu
Așadar, Lavrov a subliniat că respectă suveranitatea Moldovei dar a făcut și niște insinuări toxice, așa cum remarcă mulți analiști, de fapt a șantajat Moldova. După unele estimări, în Rusia se află aproximativ 300 de mii de migranți basarabeni, ușor de manipulat, și dacă această masă de oameni va fi expulzată, guvernarea de la Chișinău va avea mari probleme până se vor deschide noi destinații de muncă, acasă sau peste hotare.

Există, apoi, și șantajul cu Transnistria. Mai nou, presa de la Moscova a anunțat că trupele de pacificatori ruși de pe Nistru se vor dota cu elicoptere, în pofida opoziției autorităților moldovene. Șevciuk, liderul autoproclamat de la Tiraspol, nu exclude reglementarea conflictului prin forță armată – în lipsa altor precizări, presupunem că Șevciuk s-a gândit la impunerea unei „pax russa” la Chișinău, precum în 2008, cu tancurile, în Georgia.

La Kiev, unde au participat la aniversarea unui mileniu de la creștinarea Rusiei kievene, președintele Putin și patriarhul Kirill au încercat să convingă Ucraina să renunțe la vectorul european, să aleagă Uniunea vamală, „în virtutea originii noastre comune”, dar se pare că au fost refuzați de Victor Ianukovici, și atunci a primit de la oaspeții săi, la fel ca Natalia Gherman la Moscova, asigurări de respect pentru opțiunea suverană a Ucrainei...

Pentru că știe prea bine ce înseamnă acest „respect”, Moldova nu-și poate permite să se relaxeze. Guvernarea de la Chișinău va trebui să se gândească la niște măsuri de contracarare a șantajului rusesc, fără a încetini ritmul reformelor, fără a renunța la angajamentele sale pro-occidentale.

Creșterea prețului la gaze, expulzarea migranților, Transnistria, „revoluția roșie” a PCRM, protestele Bisericii Ruse, propaganda ONG-urilor plătite de Moscova etc. – adică pârghii de influență care vor fi sau sunt deja aplicate, dar ele trebuie înfruntate, spunea președintele Saakașvili la Chișinău și cum vorbesc și Țările Baltice, care au trecut printr-o experiență similară, și cum o confirmă Polonia și România: se anunță vremuri grele pentru Moldova, dar veți avea sprijinul nostru, Uniunea Europeană este prevenită. Rezistați și va fi ultimul șantaj din partea Rusiei. Toate aceste dificultăți vă vor obliga – politicieni și oameni simpli – să căutați soluții alternative, să deveniți mai performanți, mai inventivi, mai creativi. Noi, cei din Est, ne-am asumat acest destin. N-ai cum să faci altfel, dacă nu vrei să rămâi într-o perpetuă stare de subdezvoltare, într-o dependență umilitoare față de Rusia.

Am vrea să sperăm că aceste îndemnuri sunt auzite la Chișinău.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG