Linkuri accesibilitate

ONG-urile și o „bilă neagră” dată guvernării


Vedere a mânăstirii restaurate Curchi
Vedere a mânăstirii restaurate Curchi

Viorel Gârbu: „În cazul în care statul este dator, a contractat un serviciu, el trebuie să achite serviciul respectiv. Dar pentru asta cheltuielile, dacă sunt legale, trebuie să fie prevăzute în buget.”



Două consilii de ONG-uri, Consiliul Naţional de Participare şi Consiliul Naţional al ONG-urilor, create pentru a monitoriza activitatea guvernanţilor, au acuzat astăzi Parlamentul de adoptarea unor decizii ilegale în ultima şedinţa înainte de vacanţa. Este vorba despre demiterea unor funcţionari din funcţii inamovibile din cadrul Agenţiei Naţionale de Reglementări în Energetică sau de la Curtea de Conturi, dar şi de ceea ce ong-iştii au numit favorizarea unor companii private prin scutiri de taxe şi impozite.

În ultima sa şedinţă din sesiunea parlamentară, deputaţii moldoveni au scutit una din cele mai mari companii de construcţii din Moldova, Glorinal, de plata unor impozite şi penalităţi faţă de fisc în mărime de 12 milioane, în contul unei datorii mai vechi a statului faţă de ea pentru reconstrucţia unei mănăstiri.

Este compania despre care presa scria că ar fi protejată de familia Voronin, dacă nu chiar acesta ar fi proprietarul. Iar datoria s-ar fi creat, după reconstrucţia mânăstirii Curchi, proiect patronat la acel moment de fostul comunist Marian Lupu, actualmente liderul unui partid din coaliţia guvernamentală proeuropeană.

Cum în acea vineri Parlamentul a lucrat până la miezul nopţii şi puţini au stat să urmărească toată dezbaterea, decizia a trecut relativ neobservată. Astăzi, însă, două grupuri mari de organizaţii neguvernamentale ce se ocupă de monitorizări ale activităţii guvernului şi Parlamentului, au spus că scutirea sfidează principiile unei economii de piaţă şi afectează concurenţa.

Antonița Fonari și Adrian Lupusor (Expert-Grup)
Antonița Fonari și Adrian Lupusor (Expert-Grup)
„Este o măsură care nu va aduce beneficii societăţii, de aceea dăm o bilă neagră guvernării”, a explicat Adrian Lupuşor, director executiv al centrului analitic „Expert Grup”.

Reproşurile pe care le adresează cele două consilii guvernanţilor sunt că, nefiind planificate la început de an, cele 12 milioane vor distorsiona procesul bugetar, afectând, posibil, alte plăţi, care vor mai putea fi onorate de la buget. La fel, scutirea ar trimite un semnal prost mediului de afaceri, pentru că ar lăsa impresia favorizării unei companii în raport cu altele.

Printre deputaţii care au sprijinit scutirea figurează şi Valeriu Streleţ, şeful grupului parlamentar al liberal-democraţilor. Formaţiunea acestuia criticase alteori în termeni duri fosta guvernare pentru proiectele de reconstrucţie a mănăstirilor. Comuniştii erau suspectaţi atunci că şantajează companiile pentru a le implica în aceste proiecte.

Răspunzând acuzaţiilor formulate de ONG-uri, Valeriu
Valeriu Streleț
Valeriu Streleț
Streleţ sugerează tocmai că Glorinal ar fi victima, nu o companie favorizată în această afacere cum spun ONG-urile: „În perioada respectivă noi protestam împotriva metodei de colectare a banilor pentru acele proiecte, care erau un fel de dijme din partea agenţilor economici, cu care se cumpăra indulgenţa statului. Când sursa aceasta de colectări forţate a secat, a apărut deficitul de bani pentru finalizarea lucrărilor. Noi a trebuit să găsim metoda legală de finanţare, pentru că e patrimoniu public până la urmă. Aceste proiecte trebuie terminate şi căutăm soluţii.”

Viorel Gârbu
Viorel Gârbu
Viorel Gârbu, expertul de la Institutul Economiei de Piaţă, crede însă că datorită metodei la care s-a apelat, scutire de datorii faţă de fisc în contul unei alte datorii, autorităţile ar putea fi suspectate mai degrabă de interese oculte decât de dorinţa de a repara o greşeală:
„Bine, datoria a fost creată în perioada comunistă. Puteau să existe anumite speculaţii în acest sens, pentru că „Glorinal” ar fi fost suspectată a fi afiliată familiei Voronin. Dar asta a fost atunci, pe când Parlamentul a luat acum această decizie care nu este deloc fericită. În economie nu este corect să se procedeze de o asemenea manieră. Pentru că se creează precedente, se creează competiţie neloială, se creează haos.”

Europa Liberă: Totuşi, autorităţile care s-au pomenit cu o asemenea problemă în faţă, cum ar fi trebuit să procedeze?

Viorel Gârbu:
„În cazul în care statul este dator, deci a contractat un serviciu, el trebuie să achite serviciul respectiv. Dar pentru asta cheltuielile, dacă ele sunt legale, trebuie să fie prevăzute în buget. Dacă cheltuielile sunt mari şi bugetul nu face faţă, urma să fie semnat un document de reeşalonare a acestei datorii, cu penalităţi anumite pentru guvern.

Dacă s-a procedat la aceste derogări, sunt lăsate portiţe deschise pentru manipulaţii cu cifrele, posibil în favoarea companiei „Glorinal”, care ar putea să beneficieze mai mult decât ar fi cazul. Sunt periculoase astfel de derogări. Se complică situaţia. La moment ea este simplă – este debitor şi este datoria respectivă care trebuie achitată fie anul acesta, fie anul viitor, în urma unei înţelegeri oficiale.”

Reconstrucţia mănăstirii Curchi a început în anul 2006, iar „Glorinal” spune că ar fi cheltuit 92 de milioane cu acest proiect, din care şi-a recuperat doar 72.
Previous Next

XS
SM
MD
LG