Linkuri accesibilitate

Anglia pregătește un referendum pentru ieșirea din UE


Scoția a anunțat la rîndul său un referendum în chestiunea independenței față de Anglia.


Așa cum o promisese premierul conservator britanic David Cameron, în 2017 alegătorii englezi vor decide într-un referendum daca sau nu Regatul Unit va rămâne in Uniunea Europeană.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Amenințarea retragerii Angliei din UE a devenit miza retorică principală al relației din ce în ce mai tensionate a Londrei cu Bruxelles. Premierul Cameron e din ce în ce mai mult prizonierul aripii celei mai anti-europene a partidului său conservator, Tory.

Luni, 15 iulie, parlamentul britanic a votat deja in favoarea retragerii Angliei din 130 de acorduri europene privind justiția si cooperarea intre poliții. Guvernul britanic mai plănuiește sa se retragă si din alte programe si structuri europene, de pilda din recunoașterea Mandatului European de Arestare.

Sigur, Marea Britanie va trebui sa-si negocieze îndelung ieșirea unilaterala din aceste convenții colective europene, gestul este însă premonitoriu pentru rezultatul referendumului în legătură cu rămânerea Angliei în UE.

In privința Mandatului European de Arestare, atât laburiștii din opoziție, cît si liberalii, s-au pronunțat împotriva ieșirii din convenția europeană, dar majoritatea parlamentară a considerat că Mandatul UE limitează suveranitatea Marii Britanii.

In ce privește însă viitorul referendum, nu doar opoziția, dar pînă și o parte a politicienilor conservatori consideră că Anglia are de fapt mai mult de pierdut, decât de câștigat, in cazul unei ieșiri din UE.

Pe deasupra, nu este câtuși de puțin limpede în ce formulă va organiza Anglia acest referendum, după ce guvernul autonom al Scoției a anunțat la rîndul său, pentru toamna lui 2014, un referendum în chestiunea independenței față de Anglia.

Acesta va veni după ce in alegerile europene din mai anul viitor, 2014, se anticipează un important progres al euroscepticilor in întreaga Uniune.

Un grup de politicieni britanici din toate partidele, printre care și importante figuri Tory, precum vicepreședintele partidului Kenneth Clarke, au semnat un manifest în favoarea rămânerii Angliei în UE, însă asemenea inițiative se arată a fi tardive, după ce, în ultimele două decenii, opinia publică britanică a fost deformată de o presă populară, agresivă și antieuropeană, într-un mod absolut lipsit de nuanțe.

La rîndul lor, adversarii UE, prin intermediul auto-numitului Institut pentru Afacerile Economice (IEA), un grup de reflecție ultra-conservator, tocmai au anunțat că oferă un premiu de 100.000 de euro celui care va veni cu cel mai bun plan de scoatere a Angliei din UE.

Detaliu subliminal: premiul este estimat în euro, iar nu in lire sau în dolari.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG