Linkuri accesibilitate

O criză ce poate cauza daune mari ţării în procesul de integrare europeană


Kálmán Mizsei: „Nu există nimic mai important pentru Moldova decât această integrare.”


Valentina Ursu în dialog cu Kálmán Mizsei, fostul reprezentant special în R. Moldova al Uniunii Europene.

Europa Liberă: Perpetuarea crizei politice de la Chișinău, in pragul parafării unor acorduri foarte importante intre UE si Republica Moldova ar putea să-si lase amprenta?

Kálmán Mizsei:
„Din informaţiile pe care le deţin, ar exista un asemenea risc. Dacă situaţia politică nu găseşte o rezolvare sau dacă nu vor fi găsite căi de a o soluţiona rapid, rezultatul va fi întârzierea înţelegerilor cu UE. Posibil într-o măsură mai mare în ceea ce priveşte acordul de asociere decât în ceea ce ţine de acordul de liberalizare al vizelor.

În mod categoric, această criză, începută cu un incident care ar fi putut fi rezolvat cu uşurinţă – incidentul de la vânătoare, acum crescut până la un război al celor mai influente persoane din ţară, poate cauza daune mari ţării în procesul său de integrare europeană. Să nu uităm că Moldova este cea mai săracă ţară din Europa care are mare nevoie de integrare europeană. Nu există nimic mai important pentru Moldova decât această integrare. Aşa că această demonstraţie internă de forţă a celor mai influente persoane este deja extrem de dăunătoare şi trebuie rezolvată într-o manieră civilizată.”

Europa Liberă: Se mai poate produce un vot politic solidar al fostei Alianţe pentru Integrare Europeană in eventualitatea creării unei noi majoritati in Legislativul de la Chisinău? Si care partide ar putea forma o noua coalitie de guvernare?

Kálmán Mizsei:
„Haideţi să vă zic aşa, eu nu sunt printre cei care negociază, dar este de dorit ca rezultatul acum să fie o majoritate funcţională care să susţină înţelegerile europene, o majoritate capabilă să negocieze aceste înţelegeri. Pentru aceasta, desigur, nu este important doar ca să fie creat un guvern, ci să fie creat un guvern competent atât în negocierea formulei finale a acordurilor cât şi să fie capabil să iniţieze reformele stipulate în aceste acorduri. Aşadar, competenţa este foarte importantă, dar la fel de important este şi sprijinul politic al principalelor partide. În acest sens, bineînţeles, mă uit cu îngrijorare la dezintegrarea alianţei care a guvernat pe parcursul ultimilor trei ani.

Nu vreau să speculez referitor la ce se va întâmpla sau nu, ci vreau să spun că este mult mai important să fie creată o coaliţie funcţională. Dar eu mai înţeleg şi faptul că pentru crearea unei coaliţii funcţionale trebuie să existe o înţelegere între PLDM şi PD, între persoanele influente din aceste partide şi că această înţelegere trebuie menţinută. Sigur că lipsa de încredere între ei este foarte mare şi poate că ar fi nevoie de un sprijin de mediere din afară pentru ca această încredere să fie creată. Este un lucru greu, dar foarte important de realizat.”

Europa Liberă: Dacă se ajunge la alegeri parlamentare anticipate Moldova ar avea de pierdut sau nu neaparăt?

Kálmán Mizsei:
„În acest moment cred că ar fi un lucru rău, dar, desigur că, dacă nu va putea fi formată o coaliţie viabilă, atunci principiile democratice dictează alegeri noi. Trebuie să spun că această schimbare grăbită a Codului electoral reprezintă de asemenea o acţiune regretabilă. Asupra acestui subiect aş vrea să stărui ceva mai mult.

La începutul lui 2010 mă opuneam „jocurilor” cu Constituţia în efortul de a alege preşedintele. Mulţi oameni spuneau, „O! Nu ar trebui să fii atât de preocupat de aspectele legale pentru că este important să se aibă un preşedinte”. La acea vreme eu credeam că dacă nu există respect pentru Constituţie, se va luneca spre o degradare a respectului pentru supremaţia legii şi, din păcate, cele întâmplate în ultimii trei ani confirmă temerile mele pentru că abordarea devine tot mai puţin disciplinată, iar intrarea Curţii Constituţionale în jocul politic într-o manieră atât de evidentă reprezintă o referinţă nouă.

Până acum, Curtea Constituţională nu a adoptat nişte hotărâri care să fi putut fi atât de evident descrise ca nişte decizii politice. Acest lucru regretabil s-a întâmplat acum, însă. Ceea ce pot adăuga eu, din Budapesta, este că politicienii trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi Curtea Constituţională, la fel, trebuie să fie responsabilă şi să încerce să restabilească respectul pentru lege. Eu cred că Uniunea Europeană şi Consiliul Europei trebuie să ajute la restabilirea standardelor legale, pentru că situaţia este cu adevărat foarte foarte neplăcută.”

Europa Liberă: Fostul premier Vlad Filat mai are sanse sa revină in functie sau candidatura lui Iurie Leancă, care detine interimatul acuma ar putea fi propusă pentru a conduce cabinetul de ministri?

Kálmán Mizsei:
„PLDM îşi va înainta candidatul la funcţia de prim-ministru, este decizia lor suverană să o facă. De asemenea, ei trebuie să negocieze cu celelalte partide. Cred că ar fi incorect pentru mine ca în acest moment să comentez acest subiect, cu o mică excepţie: acum o lună şi ceva în urmă eu am susţinut faptul că ar fi benefic pentru democraţia din Moldova ca domnul Filat şi domnul Plahotniuc, cel puţin pentru o vreme, să facă un pas înapoi. Tot atunci, mi-am exprimat părerea despre cine ar fi un prim-ministru interimar potrivit până la următoarele alegeri, care să aibă loc preferabil după summit-ul de la Vilnius. Cred că am avut dreptate atunci, ceea ce a urmat a confirmat-o.”

Europa Liberă: Iurie Leancă ar fi un candidat potrivit pentru functia de premier?

Kálmán Mizsei:
„Leancă este o persoană foarte competentă. O persoană foarte „curată”, care a negociat cu brio acordurile europene. În calitate de prim-viceprim-ministru a stabilit contacte bune cu colegii din guvern aşa că, evident, Iurie Leancă se bucură enorm de respectul Europei. Şi dacă partidele cad de acord asupra candidaturii domniei sale, în mod sigur, el va obţine o recepţie pozitive la Bruxelles.

Cred, de asemenea, că în calitate de ministru de externe s-a aflat în relaţii foarte civilizate şi cordiale cu omologii săi din afara Uniunii Europene, inclusiv din Moscova şi Kiev, ceea ce este foarte important. Cred că, în mod sigur, domnia sa va fi o persoană potrivită pentru perioada de până la summitul de la Vilnius, precum şi cea de până la alegerile următoare. Eu sper că şi partidele din Moldova împărtăşesc aceeaşi părere, dar este prerogativa lor să negocieze situaţia. Eu cred că ei trebuie să înţeleagă valoarea acestei şanse istorice pe care o are Moldova în acest moment pentru a finaliza o înţelegere foarte bună cu Europa, care va avea efecte foarte benefice atât pentru economie cât şi pentru viitorul democratic al Moldovei.”

Europa Liberă: Si dacă se ajunge sa fie învestit în funcţie un nou executiv în plenul Parlamentului, care ar trebui sa fie prioritatile acestuia?

Kálmán Mizsei:
„În interviul pentru postul Dumneavoastră la Europa Liberă, Vlad Socor a spus „Vilnius, Vilnius, Vilnius” şi eu cred că el are dreptate. Cel mai important lucru este să se concentreze maximum posibil pe cele trei înţelegeri: regimul liberalizat de vize, zona de comerţ liber şi Acordul de asociere, să se conştientizeze pe cât este posibil importanţa uriaşă a acestora pentru Moldova.

Al doilea lucru foarte important este să fie lansate cu adevărat reformele economice pentru că cea mai mare nereuşită a ultimilor trei ani o reprezintă aproape în totalitate lipsa reformelor economice. În afară de faptul că situaţia macroeconomică a fost administrată adecvat. Şi în al treilea rând, desigur, situaţia din Varniţa şi Bender este de o asemenea natură încât orice guvern din Moldova trebuie să acorde o atenţie corespunzătoare administrării proceselor cu Transnistria şi cu partenerii din formatul 5+2 într-o manieră competentă. În această privinţă, Vlad Filat a avut iniţiative foarte pozitive şi competente. Sper ca noul guvern care e pe cale să apară va avea destulă competenţă să descurce acest conflict. Este un lucru foarte important. Aceste trei lucruri le-aş accentua.”

Europa Liberă: La următoarele alegeri parlamentare ar putea fi aplicat un sistem mixt. 51 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar ceilalţi 50 în circumscripţiile uninominale. Ce părere aveti despre această lege votată de curand de depuati?

Kálmán Mizsei: „După cum v-am mai spus, felul cum a fost adoptată această lege, în grabă, fără consultări, aici sunt întru totul de acord cu ceea ce v-a declarat şi Dirk Schuebel, că după concluzia Comisiei de la Veneţia, care va urma, cel mai corect ar fi ca aceasta să fie ascultată şi să fie adoptate recomandările făcute de aceasta.

Un alt aspect constă în faptul că eu nu cred că este bine ca să se schimbe în grabă, înainte de alegeri, sistemul electoral pentru a oferi avantaje celor care au votat pentru schimbarea legii. Este un lucru foarte necivilizat să se schimbe astfel sistemul electoral.

În perioada când eram reprezentantul special al UE aveam nedumeriri în privinţa acestui tip de schimbări pe ultima sută de metri înainte de alegeri. Cred că această abordare a lucrurilor este greşită şi acum greşită este iniţiativa de schimbare a sistemului electoral înainte de alegeri.

Nu este ceva normal pentru o ţară civilizată şi democratică şi genul acesta de practici ar trebui curmat. Partidele ar trebui să anunţe că nu vor schimba sistemul cu un an şi jumătate-doi înainte de alegeri. Poţi schimba sistemul după alegeri, dacă o găseşti justificat, dar democraţia presupune şi stabilitatea standardelor legale de bază şi dacă ai un sistem electoral adecvat, acesta nu ar trebui schimbat. Mai ales înainte de alegeri. Şi nu mă refer aici la sistemul mixt, în multe ţări există acest sistem, mă refer la modificarea sistemului electoral pentru a fi pe placul vreo unui partid sau altul chiar înainte de alegeri.

Europa Liberă: Apar partide noi pe scena politică. Credeti că se va ivi si o a treia fortă? Are nevoie Moldova de o alternativă a partidelor politice care sunt reprezentate azi in Parlament?

Kálmán Mizsei: „Părerea mea asupra acestui subiect este că acest conflict din ultimele patru luni a dăunat imaginii unor politicieni sau partide. Vedeţi cum Partidul Liberal s-a scindat, sondajele arată cum încrederea în politicieni scade aşa că eu cred că există spaţiu pentru o iniţiativă politică. Dacă aceasta va reuşi să se impună, este altceva. Pentru că este destul de greu să construieşti un partid politic – este nevoie de finanţare, lideri credibili şi abilităţi organizaţionale.

În ultimii patru ani a existat un peisaj politic stabil, aşa că nu e sigur dacă o forţă politică nouă va fi capabilă să umple acest vid. Cert este că vidul există pentru că politicienii şi-au cam consumat credibilitatea. Dar, iarăşi, sunt lucruri greu de prezis – unii politicieni sunt foarte tineri, foarte energici. Generaţia de 40 şi ceva ani este prezentă. Este greu de prezis, cert este că nu va fi uşor pentru cineva nou să intre în această piaţă.”
XS
SM
MD
LG