Linkuri accesibilitate

A vaccina sau nu copilul?


În prezent, în R. Moldova 12 vaccinuri sunt obligatorii, inclusiv împotriva tuberculozei, rujeolei şi hepatitei, iar din acest an Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă încă un vaccin – împotriva pneumoniei.


A vaccina sau nu copilul? Aceasta întrebare cu sonoritate shakespeare-ana probabil şi-o pune, fiecare părinte, atunci când trebuie să meargă cu copilașul pentru administrarea vaccinurilor obligatorii, care ar trebui să îi imunizeze organismul împotriva unor infecţii cu posibile consecințe grave. Unii părinţi rămân a fi totuşi neîncrezători în eficienţa imunizărilor, teama lor de multe fiind alimentată de ştirile din media despre cazuri de deces sau dizabilităţi survenite, la părerea părinţilor îndureraţi, după administrarea unor vaccinuri. De cealaltă parte, medicii combat aceste păreri şi se arată îngrijoraţi că în ultimii ani se atestă o scădere, de până la 90 la sută, a ratei de vaccinare împotriva unor infecţii cu urmări grave şi a sporit riscul de izbucnire a unor epidemii, care în Moldova nu s-au mai înregistrat de zeci de ani.

Riscul pentru sănătatea copiilor nevaccinaţi este cu atât mai mare, spune vicedirectoarea Centrului de Sănătate Publică, Stela Gheorghiţă, cu cât virusul unor maladii grave precum difteria, poliomielita şi rujeola poate fi adus în Moldova de gastarbeiterii care lucrează cot la cot cu persoane din ţări, unde aceste boli încă fac victime printre copii:

„O situaţie alarmantă, la părerea noastră, este un nivel de 90 la sută de acoperire vaccinală cu oreion, rujeola şi rubeolă. Frecvenţa de sterilitate la băieţi după oreion este foarte mare, de 3 procente. S-ar părea că rujeola este o infecţie nu atât de importantă , dar în unele cazuri se termină cu deces. Sunt cazuri grave. Noi avem la rujeolă, oreion şi rubeolă, vaccinul ROR, cum îi spunem noi, o scădere de până la 90 la sută. Situaţia este alarmantă pentru că la vecinii noştri, Ucraina, s-au înregistrat anul trecut 21 mii de cazuri. Şi în Moldova am avut anul trecut un caz de rujeolă important şi opt cazuri care au făcut această infecţie la copii nevaccinaţi, totul a fost de la un singur caz. Noi acum ne aşteptăm ca 10 la sută din copii să se infecteze cu rugeolă. De atâta sunt alarmante cifrele respective ...”

Stela Gheorghiţă califică refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii drept „un atentat la securitatea sănătăţii populaţiei, la viaţă şi sănătatea copiilor:

„Trebuie de spus realitatea, pentru că după difterie sunt cazuri de deces. Şi destul de des se întâmplă asta, după poliomielită copilul rămâne invalid pe toată viaţa. Tu nu ai făcut vaccinul de poliomielită şi apoi rămâi şi te văicări toată viaţa. În Moldova este înaltă rata de îmbolnăvire cu tuberculoză şi copii nevaccinaţi riscă să se îmbolnăvească”.

Riscul unor decese în urma infecţiilor prevenibile prin vaccinare este mare şi din cauză că în prezent puţini medici ar diagnostica din start difteria sau poliomielita, întrucât nu s-au mai întâlnit cu astfel de boli în ultimii 50-60 de ani, susţine Angela Capcelea, coordonatoare programe de sănătate la UNICEF:

„O parte din copii au contraindicaţii la vaccinare, o altă parte din copii biologic decad din lista copiilor care pot fi acoperiţi cu vaccinuri. Şi dacă mai sunt copii nevaccinaţi noi avem riscul real de a avea epidemii la toate 12 nozologii. Şi care este pericolul că noi nu vaccinăm copilul şi de ce acum este mai mare riscul ca aceşti copii să decedeze de o boala prevenibila prin vaccinare? Dacă cu 50-60 de ani în urmă , medicii vedeau bolnavi de difterie, de poliomielită, acuma rar medic care va putea pune diagnosticul din start. Şi tratamentul, din start, va fi întârziat şi până medicul va lua însămânţarea şi va stabili că este difterie, va trece prea mult timp şi mămica îşi va primi fără nici o nădejde copilul care se înăbuşă. Din păcate acum este riscul cu mult mai mare ca un copil să decedeze în urma unei infecţii prevenibile”.

Medicii combat părerile stereotipizate şi temerile unor părinţi privitor la reacţiile adverse ce pot apărea la copii după administrarea vaccinurilor. Angela Tomacinschi, şefă de secţie de la Clinica universitară de asistenţă medicală primară, recunoaşte că de multe ori medicii de familie nu oferă informaţia necesară despre vaccinare, astfel încât părinţii şi cei interesaţi să fie informaţi din surse specializate. Părinţii trebuie să ştie că reacţii adverse după un vaccin sunt înregistrate foarte rar şi pot apărea doar în ziua când acesta se administrează, spune doctoreasa:

„Conform datelor pe care noi le avem, reacţiile adverse exagerate la vaccinare apar unu la opt mii de cazuri, în general parcă nu este mult, dar pentru acel un copil mămica trebuie să fie foarte atentă ca să-i observe aceste semne de pericol şi să reacţioneze la timp. Copilul trebuie să fie odihnit, bine hrănit, trebuie să mănânce cu o oră înainte de vaccinare, pentru că după nu trebuie să bea nimic şi nici să mănânce timp de o oră”.

Valul de neîncredere a părinţiilor în sistemul de imunizare a crescut în ultimii ani, mai ales după ce mai mulţi copii nevaccinaţi nu au fost admişi la instituţii de învățământ. Apărătorii drepturilor omului au calificat aceste interdicţii drept o încălcare a drepturilor copilului, medici însă au rămas ferm pe poziţii: admiterea copiilor nevaccinaţi în grădinițe sau şcoli contravine legii, întrucât ei prezintă pericol pentru colegi. Totuşi, Curtea Constituţională, după ce a fost sesizată de un avocat parlamentar, a decis, în ianuarie curent, că vaccinarea obligatorie a copiilor nu contravine Constituţiei.

Un studiu recent asupra programelor de imunizări arată că fiecare leu investit în vaccinuri economiseşte de la 7 până la 80 lei din costurile medicale directe, legate de diagnostic şi tratament, şi din costurile indirecte, legate de pierderea capacităţii de muncă a persoanei bolnave sau a persoanei care are grijă de un copil bolnav. Bunăoară, doar costul tratamentului unui caz de meningită acută este de 300 dolari, iar tratamentul complicaţiilor se poate ridica până la 6000 dolari SUA.

În prezent, în R. Moldova 12 vaccinuri sunt obligatorii, printre care împotriva tuberculozei, rujeolei şi hepatitei, iar, din acest an, Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă încă un vaccin – împotriva pneumoniei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG