România duce o politica de stat corecta in ceea ce priveste Basarabia, apreciaza Marius Dorin Lulea, presedintele Platformei Actiunea 2012, intr-un articol publicat pe blogurile Adevarul. Activistul social considera ca autoritatile române au declansat in ultima vreme o ofensiva puternica pentru recuperarea Basarabiei, dar această luptă se duce mai mult identitar, prin intermediul culturii şi al limbii române. România s-a adaptat in acest fel la secolul XXI, pentru ca „se bazează doar pe românismul celor de la Est de Prut", fara sa apeleze la „mijloace de presiune politica sau militara”. Efectele acestei politici, mai spune autorul articolului, „sunt mai mult decât vizibile, deoarece Rusia şi-a pierdut pentru moment, dar şi probabil definitiv, influenţa în Republica Moldova, în favoarea României". Comentatorul crede ca Rusia este vexata si descumpanita, drept care agita noi pericole de secesiune. Marea schimbare vine din faptul ca basarabenii nu se mai teme de acest lucru. Cu sau fara Transnistria, drumul lor va merge mai devreme sau mai tarziu catre Occident, se mai arata in editia centrala a ziarului Adevarul.
Evenimentul zilei preia intr-o stire declaratiile liderului comunist Vladimir Voronin despre inexistenta limbii române, care ar fi de fapt limba moldoveneasca, preluata si rebotezata de români la momentul formarii statului Romania.
Cititorii cotidianului de la Bucuresti sunt informati de asemenea despre condamnarea definitiva, la doi ani inchisoare, a parlamentarului moldovean Valeriu Guma. Acesta a fost gasit vinovat de cumpărare de influenţă şi complicitate la luare şi dare de mită in dosarul unei privatizari din Romania.
Site-ul ziare.com publica un amplu interviu cu Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential si ministru sub guvernarea democrat-liberala, actualmente unul dintre initiatorii Fundatiei Miscarea Populara. Lazaroiu explica de ce a aparut aceasta Fundatie: din pricina pierderii aproape totale a increderii românilor in partidele politice, care nu promoveaza oameni de valoare, ci doar se folosesc de ei in timpul campaniilor electorale. Miscarea populara a asteptat un timp sa vada daca partidele se pot totusi reforma din interior. Dupa cele intamplate in ultimele luni, s-a considerat ca acest lucru nu se va intampla. Structura Miscarii Populare nu va semana deloc cu cea a unui partid, care alege de la centru liderii regionali si locali, mai spune Lazaroiu. Dimpotriva, fundatia va avea la centru o conducere organizatorica si administrativa.
Misiunea fundatiei este axata pe contactul direct cu cetateanul. Au fost identificate douasprezece domenii pincipale ale vietii publice care au urgenta nevoie de solutii. In legatura cu ele, membrii Fundatiei Miscarea Populara vor lua pulsul tarii prin conferinte si intalniri cu alegatorii. Sunt cautati reprezentantii elitelor profesionale din zona dreptei, iar aici Sebastian Lazaroiu explica: „Eu cred ca un agricultor care se trezeste la 6 dimineata si merge sa-si vanda marfa in piata, fara sa cedeze samsarilor, este mult mai 'de dreapta' decat un politician care filozofeaza seara la televizor despre asta”.