Linkuri accesibilitate

„Sperăm ca actuala criză politică să fie rezolvată repede...”


Roger Potocki la Praga
Roger Potocki la Praga

Un interviu cu Rodger Potocki, senior director pentru Europa al National Endownment for Democracy.



National Endowment for Democracy este o fundaţie particulară americană, care oferă burse şi sprijin organizatiilor neguvernamentale din întreaga lume și care promovează drepturile omului, democraţia şi domnia legii. Aflat recent la Praga, Rodger Potocki, directorul pentru Europa al organizaţiei, a stat de vorbă, la sediul nostru central, cu Robert Coalson despre situatia democratiilor în regiunea fostei Uniuni Sovietice. Un interviu în traducerea și adaptarea Oanei Serafim.

Cît de în serios ar trebui luate măsurile recente ale Rusiei împotriva organizatiilor neguvernamentale, a fost întrebat expertul de la Fundaţia Nationala pentru Democratie?

Rodger Potocki: „Cred că trebuie luate foarte în serios. Si nu trebuie să uităm că acest gen de atitudini vin în cicluri. Lucrez in Europa de Răsărit şi în spaţiul fost sovietic de 20 de ani şi am văzut perioade întregi cînd se spunea că democrația e moartă, că nu se intimplă nimic, că oamenii nu vad avantajele unui nou sistem. Si, din fericire nu a fost aşa. Ne-am înşelat.

Credem că democraţia este un proces îndelungat. Supravietuieste unor lideri şi unor guverne, supravietuieste unor abuzuri, unor legi proaste şi unor represalii. Si va supravietui şi acum. Trebuie să ne păstrăm optimismul în activitatea pe care o avem. Dacă dăm înapoi la primele semne, sau la cele 20 de semne ale insuccesului şi ale represiunii, atunci nu ne putem continua munca.

Cred că atitidinea autorităţilor din Rusia faţă de organizatiile neguvernamentale arată cît de nesigure sunt şi cît de izolat si disperat este guvernul. Acţionează aşa cum am văzut şi în alte cazuri cînd guvernele au simtit că nu mai au sprijin popular, că s-au slăbit. Treaba noastră este să îi ajutăm pe cei din această ţară care continuă să susşină democraţia, drepturile omului, care vor să revină în lumea occidentală şi civilizată şi noi vopm continua să facem asta, în ciuda oricăror dificultăţi.”

Corespondentul nostru l-a intrebat pe Rodger Potocki cum comentează o declaraţie a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin care spunea că prin activitatea organizatiilor internaţionale care promovează democraţia, ele „se amestecă în treburile interne ale Rusiei” şi joacă rolul unor „agenţi străini”.

Rodger Potocki: „Noi nu suntem de acord că există fraze şi
Democraţia şi respectul drepturilor omului sunt valori universale...
abordări care sunt străine sau naţionale. Democraţia şi respectul drepturilor omului sunt valori universale.

Credem că cei din Rusia şi toti oamenii, ar trebui să aibă aceleaşi drepturi şi libertăţi ca noi in Statele Unite sau in Europa şi să aibă dreptul să se exprime liber. Credem că Rusia face parte din comunitatea internaţională. Si faptul că ruşii, americanii sau europenii caută să promoveze aceste valori in Rusia şi în alte părţi nu este o infracțiune şi nu este ceva „străin”. Ar trebui să fie o cauză susţinută şi îmbrăţişată şi de guvernul Rusiei.”

Corespondentul nostru l-a intrebat pe directorul pentru Europa de la Naţional Endowment for Democracy, Rodger Potocki, cum apreciază situaţia din Moldova, cit de optimist este în ceea ce priveste succesul democraţiei in Moldova, avind in vedere şi instabilitatea de acum ?

Rodger Potocki: „Cred că instabilitatea guvernamentală a fost o permanenţă a tranzitiei din Moldova din 1991 încoace. Vedem asta ca pe un impuls în procesul de democratizare mai larga şi de integrare europeană. Treaba noastra este să colaborăm cu organizaţiile neguvernamentale din Moldova. Si aceste grupuri rămîn credincioase reformelor pro europene, pro-occidentale, pro-democratice, şi continuă să aibă o agendă in favoarea toleranţei, pe care guvernul pare să o susţină şi pe care Statele Unite şi Uniunea Europeană o sprijină.

Sperăm ca actuala criză politică să fie rezolvată repede. Alteptam să vedem că tranziţia continuă şi sperăm că Uniunea Europeană va recunoaşte Moldova pe mai departe ca pe o poveste de succes, care este una dintre cele mai bune din fostele republici sovietice – şi va recunoaşte practic acest lucru la reuniunea la virf a parteneriatului Estic de la Vilnius.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG