Linkuri accesibilitate

Când va fi Curtea Constituţională funcţională...


Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale

Alexandru Tănase: „Blocajul Curţii Constituţionale este în legătură directă cu criza politică.”


Curtea Constituţională este nefuncţională, deoarece nu poate convoca plenul din lipsă de cvorum. Şi asta deoarece Legislativul nu şi-a desemnat cei doi judecători, ca urmare a expirării mandatului foştilor magistraţi Dumitru Pulbere şi Elena Safaleru. Despre eventualele soluţii din acest impas, Valentina Ursu a discutat cu preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase:

Alexandru Tănase: „Instituţia nu este funcţională din moment ce nu şi-au desemnat câte un judecător toate cele trei autorităţi ale statului. Este vorba de Consiliul Superior al Magistraturii, Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova. Pentru moment avem desemnaţi judecători din partea guvernului şi din partea CSM-ului, mai puţin din partea parlamentului.”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:00 0:00
Link direct

Europa Liberă: Acum apar fel de fel de sugestii, societatea civilă zice că ar fi bine să fie organizat un concurs, dumneavoastră cred că mai sunteţi în aşteptare ca parlamentul să delege două persoane.

Alexandru Tănase: „Eu cred că atunci când discutăm despre asemenea lucruri este bine să ne uităm exact ce spune legea. În cazul de faţă legea nu prevede posibilitatea organizării unui concurs. Atât guvernul şi-a desemnat de-a lungul anilor judecătorii fără concurs cât şi CSM-ul fără concurs. Asta înseamnă că parlamentul acum nu are o bază legală pentru a efectua un concurs. Mai mult ca atât, eu nu văd cum ar arăta un concurs pentru judecător la Curtea Constituţională deoarece judecătorii curţii, numirea lor este o procedură politică, ei sunt o emanaţie a parlamentului şi nicidecum nu sunt emanaţie a unui sistem bazat pe concurs, sunt lucruri absolut diferite. Şi senzaţia mea este că motivul tergiversării este puţin diferit decât cel enunţat.”

Europa Liberă: Care ar fi motivul adevărat?

Alexandru Tănase: „Eu cred că este într-o legătură directă blocarea procedurii de numire a judecătorilor cu instabilitatea politică deoarece urmează să se voteze cu majoritatea deputaţilor aleşi şi cel mai probabil, atât timp cât nu este conturată o majoritate , nu există un cadru de dialog unde pot fi discutate candidaturile acestor judecători, şi cel mai probabil aceasta este explicaţia dată. Nu este vorba despre concurs, cine ar testa eventualii judecători la Curtea Constituţională, ce autoritate ar putea fi inventată din moment ce nici măcar legea nu prevede aşa ceva.”

Europa Liberă: Şi dacă nu există completul întreg de judecători la Curtea Constituţională, asta înseamnă că vă paşte anumite riscuri?

Alexandru Tănase: „Păi în primul rând se încalcă accesul liber la justiţie, este un drept fundamental pentru subiecţii de sesizare. Noi avem multe sesizări care aşteaptă să fie soluţionate. Eu nu vă pot da o cifră dar avem în aşteptare multe dosare, multe sesizări care nu au putut fi examinate pe parcursul acestui an, ele datează încă din luna octombrie, noiembrie, pentru că ele au fost tot depuse. Săptămâna trecută încă o sesizare a fost depusă de avocatul parlamentar. Nu este admisibil ca o instituţie precum este Curtea Constituţională să fie nefuncţională. Să vă dau un singur exemplu, avem excepţii de neconstituţionalitate ridicate n instanţele de drept comun asta înseamnă că sunt o serie de dosare care sunt suspendate până când curtea nu va pronunţa. Vă daţi seama cum se simte omul care a depus o cerere în judecată şi procesul este suspendat de luni şi luni în şir, oamenii aceştia se revoltă, nu poţi să nu le dai dreptate. Şi cred eu că parlamentul, ca o formulă de compromis, ar fi bine să desemneze cel puţin un judecător acum ca să reuşim noi să începem să lucrăm.”

Europa liberă: Alte riscuri?

Alexandru Tănase: „Eu nu văd riscuri mai mari decât cele pe care le-am enunţat până acum. Nu vreau să discut despre scenarii ipotetice, despre alegeri anticipate, deoarece sper că se va reuşi să se revină la normalitate. Dar în cazul în care se va ajunge la blocaj politic major şi va fi necesar de a dizolva parlamentul, curtea nu va putea face acest lucru. Dar fără decizia curţii nu va fi posibil nici de a dizolva parlamentul şi nici de a valida eventuale rezultate ale alegerilor parlamentare.”

Europa Liberă: Acum care sunt priorităţile şi activităţile din moment ce nu există numărul suficient de voturi?

Alexandru Tănase: „Nouăzeci la sută din activităţile noastre sunt în afara şedinţelor de judecată. Este vorba de lucrul asupra proiectelor de elaborare a hotărârilor. Şi în acest sens noi profităm de această ocazie ca să finalizăm pregătirea dosarelor pentru adoptare. Dar atât timp cât nu avem posibilitate şi dreptul să convocăm şedinţe plenare, finalizarea la fiecare dosar nu este posibilă.”
XS
SM
MD
LG