Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu „nu poate fi pensionar”


Președintele Băsescu la Viena
Președintele Băsescu la Viena

Preşedintele României declară că va rămâne în continuare în viaţa politică şi după ce i se termină mandatul.


Aflat miercuri la Viena, președintele României, Traian Băsescu a declarat că nu va ieși din politică în 2014, când i se va încheia al doilea mandat prezidențial. Anunțul președintelui care spusese mai devreme că, odată cu mandatul, i se va încheia și cariera politică vine pe fundalul rivalităților la conducerea partidului care-i este apropiat, PDL. Relatează de la București, Sabina Fati:

Cu trei saptamini inainte de alegerile din Partidul Democrat Liberal, presedintele Traian Basescu, 62 de ani, isi anunta fostii colegi ca se intoarce in 2014 in partidul care l-a consacrat. Presedintele Romaniei a spus de mai multe ori ca dupa ce-si termina mandatul de sef al statului se va retrage din politica.

Traian Basescu se gindea probabil la modelul din Europa apuseana, unde fostii sefi de stat sau de guvern primesc functii internationale, cum este de pilda cazul actualului secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmusen, care a fost vreme de opt ani premierul Danemarcei sau la situatia lui Tony Blair, zece ani de zile premier al Marii Britanii, care acum este insarcinat special al ONU pentru Orientul Mijlociu.

La întîlnirea cu diaspora românească, la Viena
La întîlnirea cu diaspora românească, la Viena
Intre timp insa presedintele român s-a razgindit si a declarat ca „nu poate fi pensionar”, ceea ce insemana ca a abandonat solutiile occidentale, in care fostii sefi de stat fie conferentiaza, ca in Statele Unite, fie primesc functii nepolitice ca in Franta de pilda, unde devin membri ai Curtii Constitutionale cu o retributie foarte mare.

Traian Basescu revine, asadar, la modelul autohton si il urmeaza pe Ion Iliescu, primul presedinte post-comunist al Romaniei (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004). Iliescu a stat 10 ani in fruntea Romaniei, iar pina in 1996 a refuzat sa scoata tara din zona gri si sa o mute pe axa democratiilor vestice. I-a condus practic pe socialistii români pina in 2005 si dupa ce a pierdut alegerile interne a tinut sa spuna ca nu va iesi din politica decit „cu picioarele inainte”, adica dupa ce va muri. La 83 de ani, Ion Iliescu mai face inca jocuri in PSD, pentru ca si acum continua sa aiba un electorat al sau in jur de 10 procente.

Un alt fost presedinte român, Emil Constantinescu (1996-2000) nu a putut sa ramina in partidul care l-a sustinut in perioada in care era la putere. Este vorba despre Partidul National Taranesc Crestin si Democrat (PNTCD) care s-a scindat si care dupa patru ani de guvernare (1996-2000) nu a mai avut forta de a intra in Parlament.

Traian Basescu are inca suficienta sustinere in rindul democrat-liberalilor, mai ales printre cei aflati la baza partidului. La virf exista o serie de nemultumiri, mai ales ca presedintele nu si-a menajat deloc fostii colegi, nici cind au fost acuzati de coruptie, nici cind acestia au pierdut directia in perioada campaniei electorale din toamna trecuta.

Pentru actuala conducere, revenirea lui Basescu in partid este o veste proasta, iar eventualele lor planuri de a transforma PDL intr-un partid balama ar putea esua. Acestia ar fi vrut sa mentina partidul la un scor nu prea mare, in asa fel incit sa fie mereu la guvernare, dar anuntul facut de Traian Basescu ar putea rasturna situatia, iar delegatii democrat-liberali sa voteze la Congresul de peste trei saptamini candidatul presedintelui. Va fi vorba fie de Elenea Udrea, fie de fosta ministra a Justitiei Monica Macovei.

Revenirea lui Traian Basescu la politica de jos deschide o serie intreaga de intrebari, care deocamdata nu au raspunsuri: va dori actualul presedinte sa preia guvernarea peste trei ani, la fel cum a facut Vladimir Putin in Rusia? Sau mai degraba scopul lui Basescu este sa transforme PDL intr-un mare partid cum a vazut ca sint formatiunile puternice din Germania. In ambele cazuri are nevoie de sprijinul oamenilor din partid si de multa inspiratie, mai ales pentru a gasi un prezidentiabil cu sanse pentru alegerile de anul viitor, cind mandatul de sef al statului expira pentru Traian Basescu.
XS
SM
MD
LG