miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 07:07

  În jurul Moldovei

  Polonia, mai activă decât România în favoarea țărilor „vecinătății apropiate”

  Varşovia doreşte ca UE să facă promisiuni ferme la summitul de la Vilnius privind perspectiva admiterii ţărilor din „vecinătatea apropiată”.

  Ministrul polonez de externe Radoslaw SikorskiMinistrul polonez de externe Radoslaw Sikorski
  x
  Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski
  Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski

  Articole pe aceeaşi temă

  Ion Sturza: actualul Parlament trebuie să-și ducă mandatul la bun sfîrșit

  Fostul premier crede că și partenerii externi trebuie sa ajute la depășirea crizei politice din Republica Moldova. Un interviu realizat de Valentina Ursu.

  Premierul leton încurajează Republica Moldova

  Al patrulea demnitar european își exprimă la Chișinău speranța că reformele vor continua în ciuda crizei politice.

  UE speră că Republica Moldova nu va devia de la calea europeană

  Trei șefi de diplomații europene cercetează Moldova la fața locului.

  Multimedia

  Audio

  Polonia e pe cale de a solicita Uniunii Europene un semnal clar în direcția perspectivei celor șase țări ale „vecinătății apropiate“ de a deveni membri UE (Ucraina, Bielorusia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Moldova).
   
  Ucraina a primit un răgaz de două luni, pînă in luna mai, pentru a arăta că se conformeaza exigentelor europene astfel încât un acord de asociere cu UE sa poată fi semnat anul acesta. Luni, la încheierea summitului Uniunea Europeană - Ucraina la Bruxelles, s-a anunțat că un acord de asociere ar putea fi semnat la întâlnirea de la Vilnius, din luna noiembrie, cu toate cele șase țări din „vecinătatea estică”, unde si Moldova așteaptă același lucru.
   
  La mijloc nu se află o sporită simpatie pentru regimul lui Ianukovici, sau convingerea că Ucraina se democratizează ireversibil, ci mai ales teama că dacă nu semnează un acord de asociere cu Rusia anula acesta, Ucraina ar putea fi forțată de Moscova sa intre in uniunea vamală creată de Rusia cu Kazahstanul si Bielorusia. 
   
  Problemele Ucrainei sint multiple, ținănd in primul rând de starea statului de drept - aici intrând si cazul Iuliei Timoșenko - pînă la disfunctionări structurale in economie. Prin aceasta națiune de 45 de milioane tranziteaza însă doua treimi din gazul consumat in Europa. 
   
  In spatele noii atitudini deschise a UE se afla vecina Ucrainei, Polonia, o țară de dimensiuni similare si care in ultimii ani a devenit tot mai activa in cadrul Uniunii Europene. 
   
  Ministrul polonez de externe, foarte activul Radoslaw Sikorski (despre care se vorbește ca de un posibil viitor secretar general NATO) dorește ca la Vilnius Uniunea Europeană sa facă promisiuni ferme țărilor din „vecinătatea apropiată” ca in cele din urma vor fi primite in UE. Ar fi o promisiune similară celei pe care au primit-o țările din Balcanii de vest in 2003, exact in urma cu un deceniu, si iata ca Slovenia este deja membru al UE, in vreme ce Croația va intra anul acesta si va fi, la reuniunea de la Vilnius, al 28-lea membru UE. 
   
  Acea promisiune ar menține speranța respectivelor țări, ducând treptat și la ridicarea standardelor democratice. O inițiativă în mod direct și în favoarea Moldovei, care vine însă din partea Poloniei, iar nu a României, ale cărei demersuri au fost aproape întotdeauna discrete și bilaterale.

  Taguri ue,românia,moldova,Dan Alexe,Polonia,Parteneriatul Estic al Uniunii Europene,Vecinatatea Estica,Radoslaw Sikorski

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate