miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 12:49

  Rubrici / Realitatea cu amănuntul

  Numai politica

  Nu avem încă o mass-media puternică, influentă, care să impună respect conducătorilor.

  Multimedia

  Audio        Într-o societate cu adevărat democratică, liberă, dezvoltată, nu numai politicienii sînt o putere. Într-o asemenea societate există mai multe centre ale puterii: mass-media, societatea civilă, intelectualii, oamenii de afaceri, judecătorii. La noi, din păcate, nu există centre care să concureze politicul. Totul pare să fie subordonat dominaţiei politicii. Asta e umila mea impresie.

        Nu avem încă o mass-media puternică, influentă, care să impună respect conducătorilor. Şi cum ar putea să fie ea aşa, dacă îndărătul multor posturi de radio şi tv se întrezăresc aceiaşi oameni politici? Cum poate fi presa o forţă, dacă distanţa dintre ziarist şi politician dispare deseori şi îi vezi pe aceştia bătîndu-se pe burtă pe la tot felul de recepţii?

        Nu avem încă o societate civilă viguroasă. Societatea civilă ar trebui să însemne mai mult decît cîţiva onegişti activi. Şi cum ar putea ea să fie puternică, dacă o sumedenie de indivizi s-au baricadat în fortăreţele lor familiale sau aşteaptă ajutorul statului ocrotitor?

       Aproape că nu mai sînt băgate în seamă nici vocile intelectualilor. Cine mai ţine cont de opiniile lor? Şi-apoi mulţi dintre intelectuali şi-au dat obolul, s-au înrolat în cohortele partinice.

      În aparenţă, mai puternici şi mai independenţi sînt oamenii de afaceri şi judecătorii. Dar cîţi dintre ei se impun fără proverbiala krîşă? Cîţi dintre ei nu profită de relaţiile amicale pe care le au cu politicienii? E greu de spus.

      Şi iată aşa rămînem cu un singur centru al puterii, cu citadela guvernanţilor şi politicienilor. Iar atunci cînd în această citadelă lucrurile degenerează, atunci cînd oamenii politici o iau razna, nu mai are cine să-i tempereze. Cam aşa trăim noi aici de la 1991 încoace.

  Taguri moldova,Radio Europa Liberă,Iulian Ciocan,Realitatea cu amănuntul

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: ion
  22.02.2013 09:14
  Off si iarasi offf... Pai, cine ii incurca pe jurnalisti sa fie o forta, de ce se vind unor partide sau grupuri de interese? Ar trebui sa li se mareasca salariile sau ar trebui sa dea dovada de mai multa verticalitate? Cred ca asta lipseste la multi jurnalisti, verticalitatea, pentru ca iau prea aproape de inima simpatiile politice si fara sa-si dea seama le fac publicitate gratis politicienilor. Putere este acolo unde sunt mai multi bani. Respectiv, odata ce mai multi bani se invirt in politica este clar de ce si sunt mai puternici politicienii. Jurnalistii, invatamintul si nu numai, in Republica Moldova sunt in pozitia in care sunt din lipsa de creativitate.

  În exclusivitate