Linkuri accesibilitate

Nicu Popescu: criza politică a subliniat relevanţa mesajului de sprijin al UE pentru R. Moldova


Nicu Popescu
Nicu Popescu

Consilierul primului ministru pentru politici publice şi afaceri externe, Nicu Popescu, în dialog cu Liliana Barbăroşie.



La Chișinău s-au aflat zilele trecute miniștrii de externe din Marea Britanie, Polonia și Suedia. Fuseseră invitați cu mult înainte de declanșarea crizei politice moldovene, dar acum nu au putut evita chestiunea. Liliana Barbăroșie l-a întrebat pe Nicu Popescu, consilierul premierului Vlad Filat ce mesaj le-au trimis liderilor guvernării cei trei miniștri:

Nicu Popescu: „Evident că acest tip de vizite de înalt nivel sunt programate cu mult timp înainte, este vorba de câteva luni. Într-adevăr se cunoştea despre această vizită cu mult înainte de incidentul de la vânătoarea din Pădurea Domnească care a adus la această criză politică din Republica Moldova. Vizita ar fi fost relevantă şi în condiţiile lipsei acestei crize, dar cu această criză a devenit şi mai relevantă, şi mai importantă prin mesajul de sprijin pe care l-a trimis UE Republicii Moldova.

Mesajul celor trei miniştri s-a axat pe câteva direcţii. În primul rând, s-a reiterat faptul că Republica Moldova are o perspectivă europeană, perspectiva de apropiere de UE prin semnarea şi prin finalizarea negocierilor privind comerţul liber, prin finalizarea negocierilor asupra Acordului de Asociere, prin progresul pe care îl facem în dialogul pe vize. Miniştri de externe din UE au remarcat şi faptul că apropierea de UE depinde şi de calitatea reformelor. În acest sens, reforma sectorului justiţiei este extrem de important.

În ultimele o lună şi jumătate s-a demonstrat foarte clar că în Republica Moldova există probleme foarte serioase în acest domeniu, în condiţiile în care anumite instituţii s-au păstrat ca nişte oaze sau rezervaţii naturale din regimul politic anterior din această ţară. Este important ca în procesul de reforme Republica Moldova să meargă cu aceeaşi viteză inclusiv în aceste domenii ce ţin de justiţie. Un al treilea mesaj, unul nou apărut în discursul oficialilor europeni, ţine de faptul că oficialii europeni şi-au declarat îngrijorarea faţă de riscurile justiţiei selective din Republica Moldova.

Cred că acest mesaj a venit foarte clar în lumina evenimentelor din ultima perioadă din Moldova. Iată că a mai apărut un subiect pe agenda relaţiilor dintre Moldova şi UE.”

Europa Liberă: Ceea ce oficialii europeni au numit justiţie selectivă, unii pe plan intern numesc luptă cu corupţia.

Nicu Popescu: „Fără doar şi poate ştim cu toţii bine că corupţia este una dintre cele mai importante probleme a Republicii Moldova. acest flagel trebuie combătut. Însă oficialii europeni şi-au exprimat îngrijorarea faţă de faptul că această luptă poate fi instrumentalizată inclusiv pentru atingerea unor scopuri politice. Aceasta a fost rezerva declarată de către oficialii europeni.”

Europa Liberă: Într-o declaraţie dată publicităţii la Bruxelles, cu câteva zile înainte de venirea ambasadorilor europeni, se spune că UE va semna la toamnă Acordul de Asociere cu Ucraina şi îl va finaliza pe acel cu Republica Moldova. S-a aşteptat Moldova la ceva mai mult în legătură cu această declaraţie sau era exact ceea ce aşteptau autorităţile de la Chişinău?

Nicu Popescu: „Ucraina a finalizat negocierile privind Acordul de Asociere cu UE un an şi ceva în urmă. A parafat acest acord acum 10 luni, în luna martie anul trecut. Ucraina pur tehnic, nu politic se află în faţa Republicii Moldova din cauza faptului că Ucraina a început mai devreme negocierile de asociere sub guvernările anterioare. Ucraina a început negocierile sub coaliţia portocalie din Ucraina. Moldova nu a putut începe atunci negocierile de asociere din cauza situaţiei politice. Această întârziere pur tehnică îşi are rădăcinile în situaţia de acum 4-5 ani atât din Ucraina, cât şi din Moldova. detalii care parvin din dialogul UE-Ucraina este că UE i-a solicitat Ucrainei anumiţi paşi în luna decembrie, implementarea cărora ar duce la semnarea Acordului dintre UE şi Ucraina la Vilnius.

În cazul Republicii Moldova mesajul este foarte diferit. Nu este vorba de condiţionări sau cerinţe din partea Republicii Moldova, din contra se subliniază faptul că Republica Moldova se mişcă cu o viteză fenomenală în aceste negocieri. miza este să finalizăm negocierile dintre UE şi Moldova în următoarele luni sau chiar poate săptămâni, astfel încât UE să lanseze procesele sale tehnice de traducere şi de expertiză lingvistică.”

Europa Liberă: S-a aşteptat sau nu Chişinăul ca să se vorbească despre semnare în acest document?

Nicu Popescu: „Până la urmă diferenţa dintre noţiunea de semnare şi parafare este doar una legală, pentru că şi într-un caz şi în altul se presupune că părţile semnatare îşi pun o semnătură pe acest document. Însăşi procesul de parafare presupune că un delegat, un responsabil a părţii semnatare semnează cu iniţialele sale fiecare pagină din acest acord. Sunt mai curând nişte chiţibuşuri tehnico-legale care nu ţin de substanţa acestor acorduri.”

Europa Liberă: Şi atunci când domnul Igor Corman preşedintele comisiei politică externă din parlament zicea că e dorită cel puţin ratificarea sau parafarea acestui acord la Vilnius avea în vedere tot acelaşi lucru?

Nicu Popescu: „Nu ştiu ce avea în vedere domnul Corman, dar etapele pentru Republica Moldova şi UE sunt următoarele: în primul rând, trebuie să finalizăm negocierile pe substanţa acestor acorduri; 2. Urmează parafarea acestor acorduri; 3. Semnarea formală a acestor acorduri. Din momentul semnării ele vor intra provizoriu în vigoare. în paralel este lansată procedura de ratificare a acestor acorduri în Parlamentul European şi în parlamentele statelor membre a UE, dar şi a Moldovei. Această ultimă procedură de ratificarea poate dura destul de mult, dar acest lucru nu contează atâta timp cât acordul se va implementa din data semnării.”
XS
SM
MD
LG