duminică, mai 01, 2016 Ora Locală 22:20

  Moldova

  Deputații PLDM și PCRM au desființat funcția deținută de Vlad Plahotniuc în parlamentul de la Chișinău

  Plahotniuc a cerut demisia premierului Vlad Filat.

  x

  Articole pe aceeaşi temă

  Vlad Filat refuză să mai guverneze alături de Vlad Plahotniuc

  Şansele negocierii unui nou acord al AIE, urmat de un nou vot de încredere dat guvernului, par să fie minime în acest moment.

  Alianţa - între „resetare” şi destrămare

  Premierul Filat a făcut o alegere grea şi riscantă. Ca gest personal este un act de curaj, dar vom vedea cât de înţeleaptă şi câştigătoare pe termen lung pentru Moldova se va dovedi această opţiune.

  „Prin resetarea alianţei de guvernare, Moldova ar putea să accelereze reformele pro-europene”

  Nicu Popescu: Incidentul din Pădurea Domnească a demonstrat că temele pentru acasă nu s-au făcut într-o serie de instituţii care sunt cruciale în dialogul pe vize.

  AIE între declarații, metafore și deșirări

  „Acordul Alianţei nu mai trebuie să favorizeze un clan economic sau oligarhic. Procuratura, CNA şi instanţele de judecată trebuie scoase de sub orice influenţă politică.”

  Multimedia

  Audio


  Parlamentul a început vineri sesiunea de primăvară într-o atmosferă tensionată mai ales de amenințările reciproce din ultimele zile ale liderilor partidelor de guvernământ. După multe ore de consultări și presiuni, deputații au decis cu voturile liberal-democraților și comuniștilor desființarea funcției ocupate în legislativ de oligarhul devenit politician democrat, Vlad Plahotniuc. Detalii în relatarea Lilianei Barbăroșie.

  Pentru abolirea funcţiei de prim-vicepreşedinte nu au votat doar liberalii, care au lipsit din sala de şedinţă, şi, fireşte, democraţii. Comuniştii au sprijinit in corpore propunerea liberal-democraţilor, la fel ca şi toţi foştii comunişti, acum deputaţi neafiliaţi.

  Liderul grupului parlamentar al liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ, spune că această funcţie, inventată încă în timpul guvernării comuniste, nu este prevăzută de constituţie, prin urmare nu are de ce să fie păstrată.

  „În situaţia actuală noi nu vedem necesitatea existenţei unei funcţii de prim-vicepreşedinte, mai ales că reglementări constituţionale în acest sens nu există,” a motivat la rândul său la microfonul Europei Libere votul opoziţiei deputatul comunist, Artur Reşetnicov.

  Vlad Plahotniuc, coborât în poziţia de  vice-preşedinte, a anunţat imediat că-şi dă demisia, pe motiv că  alianţa de integrare europeană nu mai există .

  „Şi o mică remarcă. În acest caz îl îndemn pe prim ministrul Filat, atâta timp cât nu mai există AIE, să aibă curajul să vină în parlament să-şi dea demisia,” a mai spus de la tribuna parlamentului democratul.

  A urmat apoi încă un vot împotriva lui Plahotniuc, de această dată unul de neîncredere, iniţiat la fel de liberal-democraţi şi sprijinit din nou de opoziţie şi neafiliaţi.

  „I-au fost aduse numeroase acuzaţii cu privire la dubla identitate, implicarea în atacuri raider, faima lui negativă transcede hotarele Republicii Moldova, prejudiciind imaginea ei. Unica autoritate legislativă a statului nu poate fi prezidată de o persoană cu aşa reputaţie,” a explicat nevoia acestui vot deputatul PLDM, Tudor Deliu.

  Extrem de nemulţumiţi de ceea ce s-a întâmplat astăzi în parlament, liberalii au abandonat şedinţa spre final, reproşând formaţiunii lui  Vlad Filat că ar fi profitat de incidentul din Pădurea Domnească pentru a-şi regala conturile cu Plahotniuc şi ca să-i atingă scopul  au făcut front comun cu  comuniştii. Liberal-democraţii au lăsat fără replică acuzaţia. Iată însă un comentariu sonorizat pentru noi de comunişti.

  Din nou Artur Reşetnicov: „Nu avem noi nici o înţelegere. Noi ne dorim modernizarea republicii Moldova, iar asta se poate face doar prin anticipate.”

  Democraţii nu şi-au anunţat tactica de mai departe. Judecând după prognozele unor fruntaşi ai PLDM,  partenerii de guvernare mai curând îşi vor retrage miniştrii provocând formula de  guvern minoritar. După care comuniştii vor fi acei care vor decide dacă să forţeze sau nu  alegeri parlamentare anticipate.

  Taguri RFE/RL,PCRM,Vlad Filat,Liliana Barbăroșie,PLDM,Vlad Plahoniuc

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Sting de la: Chisinau
  15.02.2013 20:57
  actiunile lui filat numai ca au spulberat visele integrarii europene a cetatenilor dar si a determinat principalul partener extern UE sa se puna in garda privind investiitiile acordate Rm p/u dezvoltare

  În exclusivitate