miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 12:48

  Moldova

  Vlad Filat refuză să mai guverneze alături de Vlad Plahotniuc

  Şansele negocierii unui nou acord al AIE, urmat de un nou vot de încredere dat guvernului, par să fie minime în acest moment.

  Vlad Filat
  Vlad Filat

  Multimedia

  Audio
  • Vlad Filat refuză să mai guverneze alături de Vlad Plahotniuc


  Premierul liberal democrat, Vlad Filat, a declarat că de azi înainte partidul său nu mai este de acord să guverneze în aceeași alianță cu „o persoană obscură”, care și-ar fi „cumpărat locul în politică”. La o conferință de presă, Filat a anunțat că PLDM rupe acordul Alianței pentru Integrarea Europeană din cauza unui singur om, a făcut felurite sugestii despre cine ar fi acest om, dar nu a pronunțat niciodată numele prim-vicepreședintelui democrat al Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Primul ministru nu a fost singurul lider al puterii care a organizat astăzi conferințe de presă. Relatează Liliana Barbăroșie:

  Într-un briefing convocat dimineaţă, liderul democraţilor Marian Lupu admisese că în cadrul coaliţiei de guvernare au apărut disensiuni serioase, dar surmontabile, lăsa să se înţeleagă speakerul:
   
  „Insist să folosim orice format ca să relansăm activitatea eficientă în cadrul alianţei. Dacă unor lideri le este mai greu să se suporte reciproc, haideţi să ne întâlnim în Consiliul Alianţei în format extins, sau chiar cu participarea membrilor guvernului, şefului statului,” declarase dimineaţă liderul democraţilor.
   
  Marian LupuMarian Lupu
  x
  Marian Lupu
  Marian Lupu
  În urmă cu ceva vreme, Marian Lupu a chemat jurnaliştii la un nou briefing şi a spus că o majoritate parlamentară nu mai există din vina liberal-democratului, Vlad Filat, şi că democraţii dau startul tratativelor pentru crearea unei noi alianţe:
   
  „Declarând retragerea din Alianţă, Vlad Filat a desfiinţat alianţa. Este un gest aventurier pentru că astfel el a lăsat Republica Moldova fără alianţa de guvernare. Partidul Democrat va lua măsurile de rigoare ca să asigure o majoritate stabilă care să ofere sprijinul politic pentru o guvernare cu adevărat eficientă.”
   
  Declaraţiile au urmat anunţului premierului că-şi retrage semnătura de pe acordul de constituire al Alianţei pentru Integrare Europeană despre care a spus că a devenit o frână în exerciţiul actului de guvernare şi duce la oligarhizarea şi criminalizarea ţării.
   
  „Republica Moldova este sub asediul unei structuri oligarhice gata să ţină ostatecă o ţară întreagă, numai pentru a-şi satisface propriile interese. Această stare de lucruri nu mai poate fi continuată,” a spus Vlad Filat.
   
  „Astăzi suntem martori ai unei campanii de sacrificare a intereselor statului în numele intereselor unei singure persoane, a unei persoane obscure, care şi-a cumpărat un loc în politică, acum vrea să cumpere o ţară,” a mai spus premierul.
   
  Chiar dacă nu i-a pronunţat numele, Vlad Filat l-a avut în vedere, indubitabil, pe prim-vicepreşedintele Parlamentului, democratul Vlad Plahotniuc, pe care îl acuză că şi-a supus instituţiile de drept şi a monopolizat piaţa media. Premierul susţine, de asemenea, că Vlad Plahotniuc a creat „o structură criminală” ce stă în spatele atacurilor asupra băncilor, precum şi că acesta ar fi ordonat fabricarea dosarelor pe doi miniştri liberal-democraţi, cel de la sănătate şi cel de la finanţe. Vlad Filat a insistat, aşadar, că pentru convieţuirea ulterioară ar fi nevoie de demiterea lui Plahotniuc:
   
  Vlad Filat, făcând anunţul la GuvernVlad Filat, făcând anunţul la Guvern
  x
  Vlad Filat, făcând anunţul la Guvern
  Vlad Filat, făcând anunţul la Guvern
  „Este timpul ca actuala clasă politică să înţeleagă că demisia unui asemenea personaj nu trebuie pusă pe acelaşi cântar cu Alianţa pentru Integrare Europeană.”
   
  De fapt, formaţiunea politică a premierului a şi făcut primul pas spre destituirea democratului, votând, în una din comisiile parlamentare, cu sprijinul comuniştilor, pentru un proiect care prevede desfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte a legislativului ocupată în acest moment de Vlad Plahotniuc.
   
  Dar cum îşi imaginează premierul coabitarea de mai departe a celor trei componente ale Alianţei? Negocierea unui nou acord, urmată neapărat de un nou vot de încredere dat guvernului său de către partenerii democraţi şi liberali. După declaraţiile democraţilor ce au urmat anunţului, motive să se creadă că un astfel de scenariu este posibil, practic, nu există.

  Taguri Radio Europa Liberă,AIE,Vlad Filat,Vlad Plahotniuc,Liliana Barbăroşie,criza politica

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Un cetatean de la: Chisinau
  16.02.2013 21:23
  Dl Presedinte Timofti a rugat pe toata lumea sa se abtina sa faca scenarii pesimiste sau orice alt fel de scenariu. Ceea ce se intampla e tipic pentru orice stat care vrea sa creeze si sa instaureze un stat de drept. Sa se ocupe fiecare cu ce stie ca poate mai bine si sa nu comenteze ce-i trece prin cap.Sa avem incredere si sa-i dam lui Filat vot de incredere. Cred si sper ca Dlui, cu ceilalti doi lideri PL si PD , vor depune tot efortul si potentialul lor ca tara sa se miste inainte. Si nu e cazul ca Dl Lupu sa vorbeasca, in calitatea sa de presedinte al legislativului, de "daca e barbat, daca nu e las". Ce suntem la un ring de box sau intr-un club de noapte si ne batem pentru ca ceva nu ne-a placut?" Contextul e altul si se cere ratiune, Minte treaza si inteleapta, DRAGOSTE si RESPECT adevarat de neam, tara si oamenii care V-au ales. Speram mult ca Dl Filat, Dl Ghimpu si Dl Lupu sa fie adevaratii promotori si, cel mai important, Liderii Care au pus interesul tarii mai presus de orice. Atunci cand ati decis sa candidati ati stiut ce se cere de la Domniile voastre. Deci, cu totii impreuna, veniti spre tara cu un mesaj optimist, demn de ceea ce sunteti si ami ales cu actiuni si fapte pozitive. Si lasati obida personala. Noi toti avem obide personale insa Voi trebuie sa fiti modelul acestui Bine, mai presus de orice. Pai daca ne lasam condusi de obida si de tot ce poate naste aceasta obida, in putin timp ne-am risipit si ne-am distrus. Binele si intelepciunea crestineasca misca carul, binele face puterea. Sa nu rada oamenii simpli de voi ci dimpotriva sa va pomeneasca si sa va ureze multa sanatate. Suntem obositi de certuri, vrem mai putine declaratii si mai multa treaba. Se refera si la toti cetatenii. Intr-o zi, niste prieteni de ai mei, foarte scumpi mie si adevarati iubitori de neam, mi-au zis ca "daca fiecare in aceasta tara, in loc sa critice, sa barfeasca sau sa se razbuna, ar utiliza toata aceasta putere si potential pentru a crea ceva util si bun pentru sine si pentru tara, credeti ca am mai fi unde suntem"?. Raspunsul e simplu, nu? Sa uitam si sa nu fim inca o data personajele fabulei lui Donici "Racul, broasca si stiuca". Nu vrem o alta fabula de acest gen. Cu stima, un cetatean

  de: Vlad
  13.02.2013 20:17
  e clar si motivul pentru care Filat nu vrea sa guverneze in coalitie cu cineva...el vrea sa detina un control aboslut pentru a putea linistit sa isi promoveze propriile afaceri in cida faptului ca aceastaea contravin cetatenilor simpli...uitativa si voi care e situatia de facto la banca de Economii si cum acest individ a incercat si contua sa puna la pamint aceasta banca atoit de importanta in stat.

  Dar facind asta lui i-a scapat un detaliu ( desigur care pentru el nu conteaza) aici ma refer la doleantele si interesele oamenilor de roind care s-au saturat pina peste cap de aceasta intabilitate politica si promovare de interese.
  Filat nu numai ca stagneaza tot efortul si parcursul nostru european, dar mai si face o imagine RM peste hotare, care mult timp va fi perceputa ca un stat de undeva din africa centrala.

  În exclusivitate