miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 01:03

  Comentarii, opinii

  Alianţa - între „resetare” şi destrămare

  Premierul Filat a făcut o alegere grea şi riscantă. Ca gest personal este un act de curaj, dar vom vedea cât de înţeleaptă şi câştigătoare pe termen lung pentru Moldova se va dovedi această opţiune.

  Vitalie CiobanuVitalie Ciobanu
  x
  Vitalie Ciobanu
  Vitalie Ciobanu

  Articole pe aceeaşi temă

  PLDM anunţă ieşirea din acordul AIE

  Liderul liberal-democraţilor, premierul Vlad Filat, a declarat că îşi doreşte să înceapă negocierea unui nou acord AIE, care să excludă principiile oligarhice.

  Guvernarea de coaliţie ca societate pe acţiuni

  Igor Boţan: „De aici vine atitudinea faţă de organele puterii de stat, care sunt percepute ca mijloace active, dobândite în urma unei partajări algoritmice.”

  Vladimir Socor despre gâlceava din AIE şi integrarea europeană

  „Riscul de a merge la alegeri anticipate este acela că majoritatea coerentă, stabilă, nu ar putea fi atinsă. Un alt risc – abandonarea reformelor.”

  Multimedia

  Audio
   
  Astăzi opinia publică şi presa au aşteptat cu emoţie briefingul premierului Vlad Filat, anunţat încă de ieri ca un eveniment-bombă. L-a devansat cu trei ore Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, care, printr-o mişcare strategică, şi-a ţinut propria declaraţie de presă la ora 10 dimineaţa, probabil în ideea că primul-ministru îşi va schimba unele teze din discursul său. Marian Lupu l-a avertizat pe premier să nu compromită semnarea importantelor acorduri din toamnă de la Vilnius printr-un vot alături de comunişti. Regretând tensiunile politice pe care le-a pus pe seama PLDM, Marian Lupu a declarat că este gata, alături de colegii săi, să discute problemele în Alianţă, să găsească soluţii, iar cei care refuză această ofertă se vor face responsabili de declanşarea alegerilor anticipate şi vor fi taxaţi de alegători.
   
  L-a urmat premierul Filat. Noutatea pe care a anunţat-o acesta este că PLDM iese din acordul Alianţei şi a adresat partenerilor invitaţia de negociere a unui nou acord de coaliţie, pentru a salva parcursul european al ţării. Dl Filat şi-a justificat această alegere dramatică, făcând o lungă listă a abuzurilor şi actelor de corupţie care sufocă actuala coaliţie, înşelând aşteptările alegătorilor. Premierul a subliniat că vrea să păstreze Alianţa, dar nu cu orice preţ, pentru că în formula actuală, toxică şi neperformantă, nu se mai poate continua. Şantajul la adresa sa din partea partenerilor de coaliţie, obstrucţionarea guvernului şi deschiderea unor dosare penale, la comandă politică, împotriva miniştrilor PLDM au constituit elemente care au umplut paharul răbdării.
   
  Exact ca în vechile mituri în care erau invocate puterile malefice, dar fără a fi numite, pentru a nu le provoca şi asmuţi asupra celor dragi, premierul Filat nu a rostit nici măcar o dată numele lui Vlad Plahotniuc în discursul său, deşi a făcut numeroase referiri la trecutul „legendar” şi întunecat al acestuia, de businessman lansat pe vremea guvernării comuniste, care a cumpărat un partid şi controlează azi, prin diverse scheme frauduloase, mai multe structuri ale statului: Procuratura, Centrul Anticorupţie, CCA-ul, o serie de bănci şi instituţii media. „Suntem martorii unei campanii de sacrificare a statului, din cauza interesului personal al unei persoane obscure care a cumpărat un loc în politică, iar acum vrea să cumpere o țară”, a spus Vlad Filat.
   
  Declaraţiile pe care le-au făcut astăzi liderii politici plasează Moldova într-un moment de cumpănă. După marea criză iscată de imposibilitatea  alegerii şefului statului, Republica Moldova e ameninţată din nou de anticipate. Întrebarea fundamentală este dacă partidele din Alianţă mai pot conveni asupra unei renegocieri a acordului de constituire şi, mai ales, dacă prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, se va hotărî să facă un pas înapoi, oferind actualei guvernări o şansă de „resetare” şi de reabilitare în faţa opiniei publice. Este greu de imaginat că, la câte interese sunt în Alianţă şi la nivelul de învrăjbire şi neîncredere la care s-a ajuns, aceasta mai poate funcţiona la fel. Depinde cum vor evolua lucrurile în următoarele zile şi chiar în următoarele ore. Se va implica, în mod cert, şi preşedintele Nicolae Timofti. Dar acesta nu va fi singurul arbitru în situaţia creată. Opoziţia comunistă va avea un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte soarta guvernului, iar atitudinea ei va lua în calcul în primul rând propriile interese…
   
  Premierul Filat a făcut azi o alegere grea şi riscantă, răspunzând şi celor care i-au reproşat multele ezitări şi compromisuri de până acum. Ca gest personal este un act de curaj, dar vom vedea cât de înţeleaptă şi câştigătoare pe termen lung pentru Moldova se va dovedi această opţiune.

  Taguri AIE,Vitalie Ciobanu,Vlad Filat,Certurile din AIE,comentarii opinii

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: valeriu de la: tacoma
  14.02.2013 00:27
  Da,am ajuns sa culejem,ce am semanat.am ales ceobeni in frunte cu filat,ca sa ne scape Moldova de saracie,nu ne-am postit si nu ne-am rugat DOMNULUI,sa ne dea o conducere de al LUI,am mers singuri si am dat in prapastie.Tilharul de filat a furat eurasii de la Banca de Economii si vrea sa ee TARA cu minciunele si minele lui murdare,ca sa conduca Moldova,cu neamurile si cumatrii lui.Sunt oameni compententi in Moldova? ori mafia a intrat in conducerea TARII asa de tare ca cei cinstiti si luptatori pentru POPORUL MOLDAV,ni-ci nu pot deschide gura.Se tem ca sa nui omoare ca in anii 90.Oameni,care care nu ati pierdut omenia,vindeti ce aveti si fujiti de banditi,asa am facut eu,nu vreau sa vad politisti,vamesi si conducere banditeasca,am trecut cu ajutorul DOMNULUI in alta TARA,am de lucru,am timp de a ma duce la BISERICA,sa ma odihnesc dupa o saptamina de lucru,in bai fierbinti.Rugati-va DOMNULUI sa va ajute,sa scapati de satanistii care conduc Moldova,lepadaturile comunistilor,numai ca sa-u schimbat numele si sa-u inbracat in piele de oae,asa satana se preface.DOAMNE AJUTA POPORUL HARNIC SI NECAJIT AL MOLDOVEI. AMIN!!!!!

  de: Sting de la: Chisinau
  13.02.2013 19:02
  Demisia lu Filat ar fi cea mai buna solutie p/u dezvoltarea RM . Si atita timp chit actiunile sale criminale si dorinta de monopolizare a puterii de stat p/u asi promova in continuare actiunile sale de contrabanda si de prihvatizare a patrimoniului statului

  În exclusivitate