Linkuri accesibilitate

Marea Britanie a susținut Moldova în eforturile sale de clădire a unei democrații funcționale


Europarlamentarul Graham Watson intervievat la Strasbourg de Iolanda Bădiliță
Europarlamentarul Graham Watson intervievat la Strasbourg de Iolanda Bădiliță

Graham Watson: „Cred că este un pericol faptul că Marea Britanie se pune în afara principalelor evoluții europene.”



Uniunea Europeana isi va continua politica de extindere catre est si fara Marea Britanie, in situatia deloc de dorit si putin probabila, in care Londra ar lua o astfel de decizie, este de parere europarlamentarul Graham Watson, lider al Partidului European Liberal si Reformist. Intr-un interviu acordat in exclusivitate Europei Libere, fostul presedinte al grupului ALDE din Parlamentul European arata ca Marea Britanie a fost prima tara din UE care a sustinut extinderea catre est, in ciuda opozitiei Germaniei si Frantei. La sfarsitul lunii trecute, intr-un discurs pe tema relatiei dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana, premierul britanic, David Cameron, a promis un referendum in cadrul caruia cetatenii britanici sa decida daca doresc sau nu ramanerea tarii lor in Uniunea Europeana.

Europarlamentarul Graham Watson la microfonul EL
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:17 0:00

Europa Libera: Dle Watson, cum apreciati recentul discurs al premierului britanic David Cameron, in care acesta promite organizarea unui referendum pentru posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana?

Graham Watson: „Cred ca trebuie spuse doua lucruri: David Cameron a tinut acest discurs mai mult in calitatea sa de lider al Partidului Conservator si mai putin in cea de prim ministru. Cameron conduce un guvern de coalitie, iar Partidul Liberal Democrat a spus foarte clar ca nu agreaza politica propusa de acesta. In al doilea rand, acesta a fost un discurs indreptat mai degraba catre o audienta britanica decat catre una continentala. Premierul este ingrijorat ca pierde voturi in Marea Britanie, ca anti-europenii in propriul lui partid devin prea puternici. De aceea David Cameron promite un referendum care nu se va derula acum, ci in parlamentul urmator, daca Partidul Conservator este reales cu majoritate.”

Europa Libera: Practic, ce pasi trebuie facuti pentru ca Marea Britanie sa se retraga din UE?

Graham Watson: „Potrivit Tratatului de la Lisabona, un astfel de exit este posibil. Exista un mecanism care permite unei tari membre ca gradual, pe parcursul a doi sau trei ani, sa se dezangajeze din obligatiile pe care si le-a asumat in raport cu ceilalti parteneri.”

Europa Libera: Puteti enumera consecintele pozitive - fiindcă probabil ca exista si asa ceva - si negative ale iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana?

Graham Watson: „Personal nu cred ca exista consecinte pozitive. O astfel de varianta ne pune in situatia in care investitorii straini vor fi mai putin dornici de a investi in Marea Britanie, pentru ca nu vor fi siguri ca vor beneficia de Acordul de Liber Schimb care exista pe piata unica. Aceasta inseamna ca vom pierde locuri de munca si prosperitate in Marea Britanie.”

Europa Libera: Dar Elvetia, de pilda, nu este membru al Uniunii Europene si cu toate acestea are o economie foarte prospera.

Graham Watson: „Elvetia nu este tara membra a UE, dar exista un disconfort acolo care decurge din aceea ca le este dificil sa isi ajusteze procedurile la regulile UE. Insa as vrea sa va reamintesc faptul ca Elvetia are rezerve mari in bancile sale.

O alta tara ne-membra, Norvegia, are rezerve indestulatoare in petrol si peste. Nu este cazul Marii Britanii, nu avem atatea resurse cat au aceste doua tari enumerate. As putea sa spun ca suntem la fel de subrezi ca majoritatea economiilor din zona euro.

Consecintele desprinderii Marii Britanii de Uniunea Europeana vor fi rele nu doar pentru noi, ci si pentru blocul comunitar, pentru ca Londra are o voce puternica in privinta deschiderii catre relatii comerciale cu restul lumii, ca economia sa fie competitiva si, in general, ca oamenii sa aiba paine si unt pe masa, locuri de munca si sa duca o viata prospera.”

Europa Libera: Vorbind despre politicile UE, Marea Britanie aloca cel mai mare buget pe aparare dintre tarile membre UE, si in plus are cel mai mare corp diplomatic. Cum va arata politica externa a UE fara Marea Britanie? Dar politica de extindere?

Graham Watson: „Nu am nici un dubiu ca Uniunea Europeana se va descurca perfect si fara Marea Britanie in aceste doua aspecte pe care le mentionati, atat in privinta extinderii cat si in politica sa externa. Dar, desigur, retragerea Marii Britanii va insemna un pas inapoi in privinta fortelor militare in teatrele de operatiuni, fie ca vorbim de Afganistan, Congo sau Africa de Nord. Va fi mult mai dificil fara angajamentul britanic. Dar si Marea Britanie va pierde solidaritatea altor stator membre, mai ales Franta, care ne-a ajutat sa mentinem costurile politicii nostre de aparare la un nivel scazut.”

Europa Libera: Ce mai pot spera tari ca Moldova, care depun eforturi serioase pentru a-si adapta legislatia la aquis-ului comunitar european, in ideea ca intr-o buna zi sa devina membri ai Uniunii Europene? Va mai avea Moldova sanse clare de aderare?

Graham Watson: „Marea Britanie a fost tara care a adus de la inceput cele mai solide argumente pentru extinderea UE catre est si sud. Si a facut asta in ciuda unei anumite rezistente venite din partea Frantei si Germaniei. Marea Britanie a sustinut Moldova in eforturile sale de construire a unei democratii functionale, a unei economii competitive si mai ales, sa depaseasca provocarile in politica sa de aparare.

Marea Britanie a semnat, de pilda, recent un acord cu Moldova, pentru modernizarea fortelor de aparare. Nu exista nici un motiv pentru ca acest acord sa nu continue, chiar daca Marea Britanie nu va mai fi membru al UE. De altfel, deocamdata, nici Moldova nu este. Asa incat cooperarea aceasta va fi dusa mai departe intr-un cadru bilateral. Desigur nu este nici o garantie.

Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai mult la ceea ce incearca sa faca David Cameron si Partidul Conservator din Marea Britanie este ca par sa isi puna patura pe cap si sa isi doreasca ca lumea sa dispara. Este o politica izolationista, deloc traditionala pentru Marea Britanie si pentru rolul jucat de aceasta in afacerile europene.”

Europa Libera: Nu este in spiritul traditiei britanice.

Graham Watson: „Nu, Marea Britanie a fost intotdeauna implicata activ in construirea organizatiilor supra-nationale, de la NATO, la ONU, G20, UE si Consiliul Europei. Aceasta este o indepartare de spiritul britanic, care se pare ca se afla in mana unor nationalisti obsedati, in cadrul unui partid care este din ce in ce mai mult un fel de Partid National Englez.”

Europa Libera: Este migratia cea care provoaca aceste temeri?

Graham Watson: „Cu siguranta aceste persoane se opun migratiei, nu sunt dornice sa le acorde românilor si bulgarilor drepturile care li se cuvin în calitate de cetateni europeni incepand cu 1 ianuarie 2014. Nu sunt dispusi sa accepte migranti din alte tari. Insa mediul de afaceri britanic are nevoie disperata de acesti muncitori pentru a mentine economia britanica functionala. Ne va fi foarte dificil sa gasim personal pentru spitale, scoli sau transportul public, daca nu vom accepta o migratie reglementata din alte tari.”

Europa Libera: Dupa discursul dlui Cameron cativa lideri europeni au reactionat. Intre acestia ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, care a spus, printre altele, ca „Marea Britanie si-a pierdut locul in clubul natiunilor europene de varf. […] In urmatorul deceniu Polonia poate lua locul Marii Britanii in cadrul UE”. Cum apreciati o astfel de abordare?

Graham Watson: „Cred ca modul de gandire al ministrului Sikorski poate fi gasit si in alte capitale europene. Cred ca este un pericol faptul ca Marea Britanie se pune in afara principalelor evolutii europene.”

Europa Libera: Pentru anumite tari, aceasta este o oportunitate, de fapt.

Graham Watson: „Cu adevarat. Se poate crea oportunitatea, pentru tari ca Polonia, sa joace un rol mai important. Dar sper ca viitorul guvern va rectifica asta. Dupa discursul dlui Cameron, sondajele au aratat ca opinia publica s-a retras in cealalta parte a spectrului politic. Ceea ce arata ca atunci cand sunt pusi in fata unui pericol real de a parasi Uniune Europeana, britanicii vor vota impotriva.”

XS
SM
MD
LG