vineri, aprilie 29, 2016 Ora Locală 20:49

  Moldova

  Banca de Economii rămâne în picioare; Rusia ajută Transnistria să-şi armonizeze legislaţia; Coagularea stângii moldoveneşti

  Retrospectiva săptămânii.

  x

  Articole pe aceeaşi temă

  Banca de Economii în criză

  Dorin Draguţan: Banca de Economii are nevoie de un management profesionist şi independent.

  Vladimir Socor: „Condiţiile pentru rezolvarea conflictului transnistrean vor fi întrunite după ce Moldova se va integra în UE”

  Analistul Vladimir Socor, în dialog cu Valentina Ursu, despre Conferinţa de securitate de la München şi reglementarea transnistreană.

  Chişinăul cere Moscovei să explice prezenţa deputaţilor ruşi la Tiraspol

  Cu două săptămâni înaintea negocierilor în chestiunea transnistreană de la Liov, nu este limpede despre ce se va discuta.

  Victor Stepaniuc despre coagularea „stângii” moldoveneşti

  „A fi de stânga înseamnă să promovezi în Republica Moldova proiectul socialismului scandinav, de tip italian, german...”

  Multimedia

  Audio

  Procuratura Generală spune că l-a pus oficial sub acuzare pe fostul șef al Băncii de Economii, Grigore Gacikevici, cercetat în stare de libertate pentru acordarea unor credite frauduloase de peste 2 milioane de euro. În ultimele săptămâni a ieșit la iveală că singura bancă comercială care mai este controlată de stat ar fi acordat credite neperformante mult mai mari, iar acțiunile sale s-ar fi devalorizat natural s-au artificial de câteva ori în ultimii ani. Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțan a spus că Banca de Economii ar avea nevoie de injecții de 700 de milioane de lei sau 40 de milioane de euro ca să-și acopere pierderile. În același timp, Drăguțan a lansat apelul la calm, spunând că banca are destule lichidități „ca să-și onoreze toate obligațiile fără întârziere”. Cu îngrijorările din jurul Băncii de Economii începe retrospectiva săptămânii alcătuită astăzi de Alla Ceapai:
   
  Redactorul şef al agenţiei de ştiri economice InfoMarket, Alexandr Burbeinîi, căruia i-am solicitat o opinie calificată despre dificultăţile Băncii de Economii, a refuzat să se pronunţe spunând că nu ar vrea să fie asociat celor ce amplifică cu rea-voinţă scandalul din jurul instituţiei bancare. Analistul a formulat în schimb o observaţie deloc lesnicioasă la adresa presei care, spune Alexandr Burbeinîi, participă în aceste zile la o campanie mediatică rău-intenţionată, miza căreia ar putea fi să încline Banca spre anumite concesii:
   
  „Scandalurile nu fac bine sistemului financiar, pentru că banii, în general,  preferă liniştea.  De stabilitatea Băncii de Economii depinde în mare măsură stabilitatea  întregului sistem bancar. De aceea în goana după senzaţional nu trebuie să uităm să fim precauți. O eventuală reacţie negativă a deponenţilor, care sunt peste 2 milioane la Banca de Economii, ar putea cauza o situaţie de criză. Pentru mine este foarte vizibil cine din presă primeşte bani pentru aceste materiale, adică sunt interesaţi. Dar sunt fireşte şi instituţii media care încearcă să abordeze obiectiv situaţia. Cu cât mai puţine informaţii negative vor fi difuzate despre Banca de Economii şi sistemul bancar, în general, cu atât mai stabil va fi acesta. Desigur dacă sunt încălcări, despre ele trebuie de discutat. Dar informaţia trebuie să vină de la însăşi Banca de Economii sau Banca Naţională, dar nicidecum de la lideri politici.” 
   
  Directorul agenţiei de ştiri DECA-press, Vitalie Cazacu, atrage atenţia asupra situaţiei incerte la două săptămâni înaintea negocierilor în chestiunea transnistreană la Lvov. Vizita reprezentantului special al ministerului rus de externe Serghei Gubarev care a insistat că e prea devreme să se discute în formatul 5+2 aspectele politice ale reglementării transnistrene, dar şi vizita la  Tiraspol a deputaţilor din Duma de Stat a Federaţiei Ruse la o conferinţă despre armonizarea legislaţiei din regiune cu cea rusească care a nemulţumit guvernul de la Chişinău sunt, în opinia jurnalistului, evenimente care reconfirmă poziţia duplicitară a Moscovei în chestiunea transnistreană:
   
  „Eu consider că nu s-a întâmplat nimic deosebit. Este o stare de fapt. Autorităţile secesioniste de la Tiraspol acţionează aşa cum vor şi fac ce vor. Întotdeauna au făcut acest lucru. Deja de mult timp vorbim despre reintegrarea teritorială, dar există un stat care din start nu vrea integrarea Transnistriei în corpul compun al ţării, al Republicii Moldova. Chișinăul oficial reacţionează cu întârziere sau se face că plouă.  Toate aceste evenimente nu demonstrează altceva decât că stăpâna la Tiraspol este Moscova. Republica Moldova trebuie să-şi spună cuvântul în organizaţiile internaţională, să utilizeze absolut toate tribunele ca să se termine odată şi pentru totdeauna cu amestecul acesta urât şi nefiresc al Federaţiei Ruse în treburile interne ale Republicii Moldova.”  
   
  În vizorul presei şi a opiniei publice în această săptămână au fost şi transfugii din PCRM. Decizia ex-comuniştilor Dodon, Mişin, Ţurcanu şi Stepaniuc de a coagula stânga moldovenească este, la părerea directoarei săptămânalului Expresul de Ungheni, Lucia Bacalu, o idee bună, însă fără sorţi de izbândă:
   
  „Nu văd nume noi, nu văd feţe noi, ştiţi cum spune Eminescu „alte măşti aceleaşi feţe” aşa e şi cu acest bloc. Sunt practic aceleaşi persoane pe care acum câţiva ani le vedeam printre liderii PCRM. De aceea nu cred că acum acest bloc va avea sorţi de izbândă sau va propune societăţii alte soluţii decât cele pe care deja le-au propus odată cu câţiva ani în urmă. Şi ştim bine că practic politica PCRM a eşuat şi nu a adus nimic bun pentru Republica Moldova.”, a fost opinia directoarei Expresului de Ungheni, Lucia Bacalu.

  Taguri Transnistria,Banca de Economii,alla ceapai,retrospectiva săptămânii,consolidarea stângii

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: ian de la: chisinau
  13.02.2013 06:07
  Transnistria nestingherit poate sa-si faca tot ce doreste, Chisinaul a ajuns in haos total, anarhie, care convine de minune...E de mirare ca nu-si declara Independenta. Asteapta probabil ca populatia disperata sa caute salvare, ocrotiire, sprijin in malul stang. Cu ajutorul Rusiei Transnistria in scurt timp poate sa-si adopte o legislatie pentru o guvernare EFICACE, cu rezultate demne de invidiat de malul drept. Alianta Racului, Lebedei si Stiucii nici nu e in staresa faca ceva pentru populatie, decat s-o saraceasca si mai tare, dar nici nu pleaca de la guvernare de voie buna, asteapta sa fie blestemata si urata, alungata, nu are deloc simtul onoarei, nu se gandeste de loc ca vor mai fi alegeri si daca nu se compromit definitiv acum - ar mai putea candida. Dupa ei - macar si potopul. Se creaza impresia ca ei n-au de gand sa cedeze puterea in mod democratic, sa permita alegeri libere, sunt gata sa sacrifice Statul, Tara, Libertatea daca nu li se indeplinesc poftele si mofturile lor egoiste. Suntem ostaticii la trei persoane, "homus sovieticus", la trei "secretari generali" de partide, la o "dictatura" partinica dupa modelul celei din URSS, numai vopsita de forma in alta culoare... PCRM si chiar Transnistria castiga in imagine pe acest fundal de pretinsi "liberali", "democrati" si "proeuropeni", care au devalorizat si compromis "valori", "principii", "standarde".

  În exclusivitate