vineri, aprilie 29, 2016 Ora Locală 11:04

  Internațional

  La München a început cea de-a 49-a ediţie a Conferinţei de Securitate

  Îngrijorări legate de începerea unui război regional în Orientul Mijlociu.

  Vicepreședintele american Joe Biden și șefa guvernului german Angela Merkel au avut convorbiri la Berlin înainte de a partiicpa la conferința de securitate de la Berlin, 1 februarie 2013.Vicepreședintele american Joe Biden și șefa guvernului german Angela Merkel au avut convorbiri la Berlin înainte de a partiicpa la conferința de securitate de la Berlin, 1 februarie 2013.
  x
  Vicepreședintele american Joe Biden și șefa guvernului german Angela Merkel au avut convorbiri la Berlin înainte de a partiicpa la conferința de securitate de la Berlin, 1 februarie 2013.
  Vicepreședintele american Joe Biden și șefa guvernului german Angela Merkel au avut convorbiri la Berlin înainte de a partiicpa la conferința de securitate de la Berlin, 1 februarie 2013.

  Multimedia

  Audio


  În preajma începerii Conferinţei de Securitate de la München Wolfgang Ischinger şi-a manifestat îngrijorarea faţă de escaladarea situaţiei explozive din Siria şi a pericolului izbucnirii unui război regional. Ischinger este preşedintele Conferinţei de Securitate din München, care începe vineri şi la care participă reprezentanţi de frunte din numeroase ţări din toate continentele lumii, inclusiv ministrul israelian al apărării Ehud Barack ministrul rus de externe Serghei Lavrov, vicepreşedintele american Joe Biden și ministrul de externe al Moldovei Iurie Leancă.

  Într-un amplu interviu acordat postului naţional de radio,  Deutschlandfunk, Ischinger a invocat necesitatea unei înţelegeri între Washington şi Moscova.

  Dacă se ajunge la o înţelegere, a precizat Ischinger, atunci s-ar putea depăşi şi blocada în cadrul consiliului de securitate ONU. Rusia are drept de veto şi a blocat pînă-n prezent încercările Naţiunilor Unite de a adopta rezoluţii şi măsuri concrete în vederea rezolvării conflictului. Situaţia a luat o întorsătură nouă, după intervenţia directă a Israelului în acest conflict. Din această cauză, Ischinger este de părere că în momentul de faţă există riscul ca acest conflict să se transforme într-un război.

  Consecinţele internaţionale ale unui astfel de război trebuie evitate, a arătat şi preşedintele grupului parlamentar social-democrat, fostul ministru german de externe, Steinmeier, într-un interviu acordat televiziunii publice (ARD). Steinmeier şi-a exprimat speranţa că la München se va ajunge la o înţelegere ruso-americană.

  Se aşteaptă că la marginea conferinţei de la München participanţii Statelor Unite, Rusiei şi Naţiunilor Unite să aibă consultări cu reprezentanţii opoziţiei siriene.

  Pe lîngă conflictul din Siria, conferinţa de la München, care se va încheia duminică, se va mai ocupa şi de conflictul din Mali.

  Alte teme care se află pe ordinea de zi sunt pe lîngă criza datoriilor şi cea a monedei euro, politica energetică, relaţiile transatlantice, cît şi cele între NATO şi Rusia, securitatea ciberspaţială, adică a internetului. În vizorul conferinţei se va afla şi controversatul program nuclear al regimului din Iran. În acest context, se aşteaptă explicaţii din partea ministrului iranian de externe, Ali Akbar Salehi, care va fi şi el la München.

  Taguri Radio Europa Liberă,RFE/RL,Securitate,US,William Totok,Iurie Leancă,Rusia,Joe Biden,Serghei Lavrov,Siria,conferință,război,München,Wolfgang Ischinger

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate