Linkuri accesibilitate

Derapajele lui Ghimpu ne duc în epoca Voronin (Adevărul)


Moldova - news stand in Chisinau, undated
Moldova - news stand in Chisinau, undated

Ucrainizarea agroalimentară a Moldovei (Timpul)



Un articol de Ion Preaşcă din „Adevărul” semnalează că Banca de Economii a suportat în anul care tocmai s-a încheiat pierderi-record, de peste 300 milioane de lei. Potrivit autorului, „actuala administraţie a singurei instituţii financiare controlată de stat încearcă să refacă imaginea băncii şi să recupereze măcar o parte din creditele de miliarde de lei acordate cu o prea mare uşurinţă de fosta conducere. /…/ Instituţia a scos la vânzare circa 100 de obiective depuse gaj, iar pentru luna februarie mai sunt anunţate câteva licitaţii pentru vânzarea a altor 72 de obiective. Valoarea totală a gajului scos la vânzare depăşeşte cifra de un miliard de lei”.

Sub titlul „Derapajele lui Ghimpu ne duc în epoca Voronin”, „Adevărul” publică aprecierile mai multor editori de presă şi comentatori privind declaraţiile acuzatoare aduse de către liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, ziarului „Adevărul“ şi jurnaliştilor în general în cadrul unei emisiuni televizate când politicianul a acuzat presa de un complot împotriva sa şi că e „cumpărată şi răscumpărată”. Toate aprecierile experţilor citaţi de publicaţie se bazează pe constatarea că s-a comis un atac la adresa mass-media care trebuie taxat. Unii comentatori au văzut chiar în comportamentul politicianului reflexe asemănătoare celor manifestate de fostul preşedinte al CSJ, Ion Muruianu, pe care chiar Mihai Ghimpu a încercat să-l demită după ce a numit jurnaliştii „câini turbaţi, periculoşi pentru societate”.

Un articol de Victoria Puiu din „Timpul” se referă la ceea ce autoarea apreciază drept „ucrainizare agroalimentară”. „Odată ce pe rafturile magazinelor sau în pieţele agroalimentare ponderea produselor ucrainene este mai mare decât a celor fabricate în Republic Moldova, fie că vorbim despre făină, conserve, fie de lactate sau produse de cofetărie şi altele, producătorii autohtoni sunt nevoiţi să ţină piept unei competiţii foarte dure”, scrie autoarea de la „Timpul”.

„Kommersant.md” scrie despre „pasiunile” din cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Superior al Magistraturii: „Ministrul Justiţiei Oleg Efrim şi judecătorii au polemizat fierbinte despre mega-proiectul conceput de minister - construirea în capitală a Palatului Justiţiei. Judecătorii insistau asupra reparaţiei edificiilor existente ale judecătoriilor şi-abia după asta să înceapă „şantierul secolului”, iar dl Efrim îşi promova ideea care nici măcar nu s-a materializat încă în vreun proiect”.
XS
SM
MD
LG