Linkuri accesibilitate

Şoferul care te loveşte şi… fuge


Asemenea indivizi, anume cei care părăsesc oamenii accidentaţi, ar trebui pedepsiţi cu severitate.



Deunăzi, a avut loc un nou episod dizgraţios pe şoselele patriei, unul care nici pe departe nu e insolit. Din nou un şofer a lovit un pieton, pe zebră, şi a dat bir cu fugiţii, lăsîndu-şi victima să zacă pe asfalt. Omul lovit a ajuns ulterior la spital, iar şoferul incorect, ca să folosim un eufemism, a fost găsit după cîteva ore de poliţie. Şi zice-se că „riscă să fie sancţionat cu o amendă de pînă la 6000 de lei sau cu închisoare de pînă la 3 ani cu, sau fără, privarea de dreptul de a conduce mijloacele de transport pe un termen de pînă la 2 ani”.

Întristător e în primul rînd că şoferul care a fugit de la faţa locului nu era un june debusolat, ci un om în floarea vîrstei, de circa 50 de ani, un om în plină maturitate. Păi, cum poate un ditamai om matur, care a simţit pe pielea lui cîndva solidaritatea şi ajutorarea de tip sovietic, să abandoneze un om rănit pe care chiar el l-a doborît? Unde e proverbiala frumuseţe lăuntrică a moldoveanului mioritic? Şi, repet, nu e vorba de un caz unic, ci de un comportament foarte frecvent aici de la o vreme.

Eu iată ce aş vrea să zic, stimaţi ascultători. Asemenea indivizi, anume cei care părăsesc oamenii accidentaţi, ar trebui pedepsiţi cu severitate. Bunăoară, să nu mai aibă dreptul de a conduce maşina toată viaţa. Cred că e o pedeapsă adecvată asta. Mai cu seamă într-o eră a decăderii morale. Cum altfel poţi să-l faci pe şofer mai atent faţă de concetăţeanul lui? Vorbindu-i despre responsabilitate şi moralitate la şcolile de şofat? N-ar strica nici asta, fireşte, dar mi se pare prea puţin.

Eu mă întreb: şi cum ar fi trăit omuleanul acela dacă poliţia nu l-ar fi găsit? Ar fi rămas binedispus, optimist, lipsit de griji? Ar fi continuat să meargă la serviciu şi să comunice cu rudele ca şi cum nimic nu s-a întîmplat? Ar fi păşit de sărăbătoriile religioase pragul bisericii? Ar fi simţit un soi de vină?

E greu de spus, fireşte. Oamenii sînt diferiţi. Dar un fel de răspuns la toate aceste întrebări e şi simplul fapt că omul a dat bir cu fugiţii de la faţa locului. Cîţi dintre cei care au fugit şi nu au fost găsiţi au venit apoi la poliţie de bunăvoie şi şi-au recunoscut fapta?
XS
SM
MD
LG