sâmbătă, aprilie 30, 2016 Ora Locală 19:54

  Moldova

  Transnistria: o chestiune de onoare pentru Ucraina

  Ucraina vrea anul acesta negocieri „fără pauze” în problema transnistreană, a declarat la Chişinău ministrul ucrainean de externe Leonid Kojara, preşedintele în exerciţiu al OSCE.

  Ukraine -- Parliament cupola with flag, Kyiv, 06Jul2008Ukraine -- Parliament cupola with flag, Kyiv, 06Jul2008
  x
  Ukraine -- Parliament cupola with flag, Kyiv, 06Jul2008
  Ukraine -- Parliament cupola with flag, Kyiv, 06Jul2008

  Articole pe aceeaşi temă

  Președintele în exercițiu al OSCE în Republica Moldova

  Interviu cu ministrul moldovean de externe Iurie Leancă.

  Dialogul ruso-ucrainean în chestiunea Transnistriei

  Gh. Cojocaru: „Consultările ruso-ucrainene pe marginea diferendului transnistrean subliniază importanța pe care Kievul o acordă Moscovei.”

  Multimedia

  Audio
  La Chișinău s-a aflat astăzi ministrul ucrainean de externe, Leonid Kojara, care reprezintă președinția OSCE deținută anul acesta de Ucraina și care dorește să contribuie la rezolvarea „conflictelor prelungite” ca cel transnistrean. A urmărit această vizită, care va continua mâine la Tiraspol, Valentina Ursu:

  Şeful diplomaţiei  de la Kiev a anunţat că ţara sa pledează pentru reglementarea
  conflictului transnistrean în cadrul formatului de negocieri „5+2”. Şi, citez din declaraţia pe care a făcut-o el azi la Chişinău: „Ucraina este interesată ca în procesul de soluţionare a conflictului să nu fie pauze şi problemele ce ţin de statutul politic trebuie soluţionate prin  tratative”.
   
  Deputatul comunist Eduard Muşuc salută aceasta poziţie vociferata de ministrul
  de externe al Ucrainei.
   
  x
  Eduard Muşuc: „Este foarte bine că ministrul de externe a făcut o astfel de declaraţie. Bine că intenţia este una spre rezolvarea crizei, dar nodul gordian totuşi se află pe teritoriul Republicii Moldova. Totul depinde de poziţia părţilor, poziţia administraţiei de la Tiraspol şi sigur că poziţia autorităţilor din Chişinău. Sigur că Preşedinţia Ucrainei poate să ne permită nouă accentele să fie puse mai corect. Dar dacă nu va fi găsit modelul în baza căruia  poate să fie rezolvat acest conflict, Preşedinţia nu poate să influenţeze în cazul acesta foarte mult. Noi trebuie să fim atractivi pentru Transnistria. Dacă nu suntem atractivi, dacă respingem prin ceea ce avem noi aici sau prin ceea ce se petrece aici, cine va dori să trăiască cu noi într-o familie?”
   
  Şi pentru că, pe parcursul mandatului Preşedinţiei ucrainene la OSCE, discuţiile se vor purta şi pe marginea elaborării unui proiect de statut pentru raioanele din stânga Nistrului, l-am întrebat pe liderul liberalilor, deputatul Mihai Ghimpu ce fel de statut ar fi mai potrivit.
   
  Mihai Ghimpu: „Este un singur hotar între Republica Moldova şi Ucraina. Capitala este la Chişinău, Parlamentul e la Chişinău, Guvernul e la Chişinău – poftim. Ce să le mai dai? Autonomie largă, desigur, drepturi economice, culturale, lingvistice. Dar este statul Republica Moldova.”
   
  Europa Liberă: Când şi cine elaborează proiectul de statut pentru regiunea transnistreană?
   
  x
  Mihai Ghimpu: „Guvernul trebuie să facă lucrul acesta.”
   
  Europa Liberă: Există un asemenea proiect de statut?
   
  Mihai Ghimpu: „Din păcate, noi niciodată nu am discutat la consiliul Alianţei problema transnistreană. Da. E timpul şi să vă spun.”
   
  Europa Liberă: Niciodată în Consiliul Alianţei?
   
  Mihai Ghimpu: „Niciodată în cadrul consiliului Alianţei nu am discutat.”
   
  Europa Liberă: Dar aţi spus că printre priorităţi s-ar înscrie şi reîntregirea ţării.”
   
  Mihai Ghimpu: „Reîntregirea ţării vedeţi cum are loc, la fotbal, la concert, nu la o discuţie serioasă, să vedem ce facem împreună.”
   
  Europa Liberă: De ce nu insistaţi să se discute serios?
   
  Mihai Ghimpu: „Discuţi cu oamenii cu care simţi că poţi discuta. Ce să baţi cu pumnul în masă în zadar?”
   
  Europa Liberă i-a solicitat şi părerea expertului de la  IDIS „Viitorul ”, Cornel Ciurea şi anume dacă guvernarea de la Chişinău ar putea să găsească un compromis referitor la statutul care ar trebui să i se ofere regiunii transnistrene.
   
  Cornel Ciurea: „Compromisul, care poate fi obţinut de către părţile aflate în discuţie este fie o formulă de federaţie, soluţie care deocamdată nu este agreată de Chişinău, fie un statut de autonomie a Transnistriei.”
   
  Europa Liberă: Care nu este agreată de Tiraspol.
   
  x
  Cornel Ciurea: „Care nu este agreată de Tiraspol. Deci în limitele acestor două soluţii poate fi căutat compromisul. Ucraina poate continua linia Preşedinţiei irlandeze. Dar irlandezii au pregătit un set de documente la nivel mai curând neoficial care va fi preluat de ucraineni. Deci întregul dosar va fi preluat. Şi care ar putea, în cele din urmă, să culmineze prin elaborarea unui document-soluţie finală pentru reglementarea conflictului transnistrean.”
   
  Europa Liberă: Document-soluţie ar fi proiect de statut?
   
  Cornel Ciurea: „Eu cred că spre aceasta se tinde. Şi evident pentru ucraineni ar fi o chestiune de onoare să propună un asemenea document. Sigur că un asemenea document poate fi propus numai în cazul în care el va avea şanse să fie susţinut de toate părţile. Cred că ucrainenii ar dori să aibă succese pe acest domeniu, întrucât aceasta ar credibiliza Ucraina, care are de suferit pe plan internaţional. Şi din această cauză anumite succese în dosarul transnistrean ar avantaja Ucraina”.
   
  Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul de externe ucrainean, Leonid Kojara se va afla mâine la Tiraspol şi a promis că se va interesa de cazul lui Alexandru Coliban, deţinut în penitenciarele din Transnistria.

  Taguri moldova,Valentina Ursu,Europa Liberă,OSCE,5+2,reglementarea transnistreana,conflictul trasnistrean,Leonid Kojara

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate