Linkuri accesibilitate

Valeriu Lazăr: „Vrem o altă paradigmă, un alt model...”


Interviu cu vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei al Republicii Moldova (Partea I)

Partea a doua a interviului cu Valeriu Lazăr o puteţi citi şi asculta aici.

Europa Liberă: Vor munci şi vor trăi mai bine cetăţenii Republicii Moldova în 2013? Va fi economia mai promiţătoare în acest sens? Altfel spus, cu ce fel de economie, domnule ministru, intră Republica Moldova în 2013? Suferind de aceleaşi probleme? Sau mai promiţătoare şi cu o nouă respiraţie?

Valeriu Lazăr: Regretabil, 2012 nu ne-a permis să avem acele schimbări transformaţionale pe care ni le le-am dorit în economie, astfel încât să putem spune că deja avem, după 21 de ani de independenţă, o altă economie. Noi rămânem încă prizonierii unui model economic care în limbaj simplu ar însemna: în loc să producem şi să vindem la export mărfuri şi servicii, noi, mulţi ani la rând, am tot exportat oameni, de fapt. Noi am moştenit o anumită structură a economiei…

Europa Liberă: Bine, dle ministru, unii ar spune că este o simplă constatare invocată de ani de zile…

Valeriu Lazăr: Noi ne-am propus nu doar să constatăm, dar să zicem: uite ce trebuie să facem noi în această ţară ca de la acest model prizonierii cărora suntem, să ajungem la alt model pe care ni-l dorim: să vină investiţii, să se creeze locuri de muncă, să apară salarii competitive, să nu exportăm oameni, dar să exportăm mărfuri şi servicii… Deloc întâmplător, aceste schimbări se numesc structurale sau transformaţionale, fiindcă ele se fac în timp, ele dau rezultate în 5, în 10, în 15 ani de zile. Poate singuri am creat aceste aşteptări, că uite noi vrem altă paradigmă, alt model…

Europa Liberă: Totuşi trebuie să recunoaştem că toate guvernările de până acum au avut, de voie – de nevoie, această dorinţă pentru un nou model...

Valeriu Lazăr: Ceea ce avem noi acum şi n-am avut înainte: în 2011 a apărut Strategia 20/20. Eu de ce am să insist niţel pe această strategie şi pe alte documente de politici? Acestea sunt documente de viziune. Uite Strategia 20/20 este document de viziune sau strategie umbrelă în care scrie că, uite, noi ne propunem să schimbăm acest model.

Europa Liberă: Să precizăm, totuşi: de ce 20/20?

Valeriu Lazăr: 20/20 înseamnă … unde-şi propune Republica Moldova să ajungă în anul 2020. Or noi vrem să ajungem în 2020 cu un model economic care ar însemna tocmai ceea la ce mă refeream: oamenii rămân acasă, avem un mediu de afaceri foarte bun, antreprenorii au acces facil la credite, la finanţare, fac investiţii, creează locuri de muncă, salariile cresc, producem în Republica Moldova şi vindem pe intern şi la export mărfuri şi serviciu, dar nu oameni. Uite simplu vorbind asta vrem noi să ajungem în 2020. Deloc întâmplător, această strategie se mai numeşte şi Şapte soluţii pentru şapte probleme majore ale Republicii Moldova. Iar obiectivul pe care şi-l propune acest document este tocmai să schimbăm modelul, adică să inversăm lucrurile, ca oamenii să nu mai plece.

Europa Liberă: Deci, şapte priorităţi…

Valeriu Lazăr: Este o axiomă pentru cei care dezvoltă politici publice: dacă ai mai mult de trei priorităţi, deja nu ai priorităţi… Fug ochii! Bine, nu ne-a reuşit să avem doar trei, sunt şapte. Să vedem unde sunt problemele. Prima problemă – educaţia. Noi avem două tipuri de resurse în ţara asta: resursele agricole şi oamenii. Toată lumea spune: voi aveţi un potenţial bun. Numai că voi trebuie să aveţi grijă ca să investiţi permanent în acest oameni şi trebuie să le daţi deprinderile necesare ca ei să se regăsească în câmpul munci...

Europa Liberă: Un ministru al Economiei vorbind despre priorităţile unui ministru de la Educaţiei…

Valeriu Lazăr: Pare paradoxal: ce are ministrul Economiei cu domeniul Educaţiei. Păi, eu vă spun şi n-am zis-o doar eu, eu am înţeles demult, dar o zice toată lumea inclusiv instituţii internaţionale solide: dacă vreţi creştere economică durabilă, ocupaţi-vă de educaţie, investiţi în educaţie. Aşa. Următoarea prioritate: ce-ar trebui să facem noi ca să vină investiţiile?. Ni se spune pe bună dreptate: investiţi în infrastructură. N-o să aveţi voi locuri de muncă, n-o să aveţi întreprinderi – şi nu doar la Chişinău şi Bălţi, dar şi în tot restul ţării, de unde pleacă oamenii - dacă n-o să investiţi în drumuri, dacă n-o să duceţi în sate utilităţi care sunt necesare şi pentru viaţa cotidiană a oamenilor, dar sunt necesare şi pentru activităţile economice. A treia prioritate: mediul de afaceri. Calitatea mediului de afaceri! Aici nu există nimicuri. Şi iarăşi întrebarea apare: dar ce are ministrul Economiei, să zicem, cu fiscalitatea, ce are cu administrarea vamală ce are cu domenii care, la prima vedere, nu ţin propriu zis de domeniul economic? Ţin! Pentru că mediul de afaceri este o noţiune forte complexă, polivalentă şi el depinde de toţi aceşti parametri, de tot ce întâmpină ca atitudine un investitor care vine în Republica Moldova.

Mergem mai departe. Justiţia. Iarăşi, mă întrebaţi ce are ministrul Economiei cu Justiţia. O să vă spună orice economist începător: n-o să-ţi vină un investitor într-o ţară, dacă nu certitudinea, sau măcar sentimentul că o să i se facă dreptate. În economia de piaţă, primul lucru, cel mai important este proprietatea privată. Este piatra de temelie. Şi dacă omul merge într-o ţară despre care se vorbeşte că aici nu-ţi face justiţia dreptate, nu aştepta investiţii. Accesul la finanţare. Într-adevăr, noi nu suntem competitivi, inclusiv din motiv că costul capitalului cu care lucrează întreprinderile din Republica Moldova este mult mai mare decât în regiune. Şi noi am nimerit în această capcană a procentelor înalte la creditele bancare în primul rând…

Uite eu mă opresc aici. Dacă aţi observat, am vorbit despre lucruri foarte concrete. Şi noi am zis că, uite, am stabilit şapte priorităţi. Asta înseamnă că noi deja din această strategie-umbrelă, cum o numim, începem a dezvolta. Ministerul Economiei este responsabil direct de trei dintre aceste priorităţi: mediul de afaceri, accesul la finanţe şi energetica. De ce energetica? Deoarece de cât de accesibilă este energie, de fapt depinde competitivitatea oricărei activităţi economice în Republica Moldova. N-o să găsiţi un produs, un serviciu, în nici un colţ de ţară care n-o să aibă în structura sa costul cu energia. Şi de aceea noi o vedem ca o reformă, ca un domeniu structural cu foarte multe implicaţii d pe orizontală… Deci, ministrul Economiei are aceste trei din cele şapte priorităţi. Eu nu trebuie să fac nimic altceva acum şi eu cu colegii nu trebuie să inventez cu ce trebuie să mă ocup. Eu trebuie să implementez ce scrie acolo, în strategie, sunt lucruri foarte punctuale.

Europa Liberă: Înţeleg, dle ministru, că răspunsul la întrebarea iniţială a avut nevoie de explicaţiile de până acum… Şi, totuşi, cu ce intră economia Republicii Moldova în 2013?

Valeriu Lazăr: Economia Republicii Moldova intră în 2013 cu claritate şi documente oficiale de politici cu ce trebuie să facem nu numai într-un an-doi , dar cel puţin pe orizontul de timp 2020. Economia Republicii Moldova intră în anul 2013 cu nişte premize create, sigure pentru a vedea deja în 2013 aceste schimbări la nivel practic. De ce? Noi în ultimii trei ani de zile noi am euroconformizat în proporţie de 90 la sută legislaţia Republicii Moldova. Pentru că, până la urmă, ce înseamnă legislaţia? Reguli de joc. Şi dacă un investitor vede că în Republica Moldova regulile de joc sunt aceleaşi ca în UE, asta-i dă previzibilitate, credibilitate, îi dă garanţia, dacă vreţi, că el va juca după nişte reguli de joc pe care le cunoaşte,

Europa Liberă: Îmi amintesc de afirmaţiile guvernărilor anterioare, reduse la „Republica Moldova va fi mereu acolo unde-i va fi convenabil”… Economic Republica Moldova a fost văzută – cel puţin la nivelul discursului politic - între două aripi, vestică şi estică … O dilemă şi pentru 2013: adică, echilibristică în continuare sau opţiune univocă pentru tot ce presupune UE sub aspect în primul rând economic?

Valeriu Lazăr: Cu cât mai mult noi avansăm în procesul de integrare europeană şi cu cât mai activi sunt partenerii noştri tradiţionali din Est, ca centru regional de integrare, cu atât mai mult se creează impresia că această dilemă devine una care deja necesită răspuns. Eu cred că noi trebuie să schimbăm optica. Eu cred că în Republica Moldova deja ar trebui să înţeleagă toată lumea că atâta timp cât noi ne vom propune să căutăm răspuns la această dilemă (care nu există, este o dilemă falsă, în viziunea mea), atâta timp noi nu vor reuşi să construim nimic aici. Pentru că într-adevăr se creează impresia că populaţia este divizată. Uite, o parte se uită în Vest, alta se uită spre Est…

Europa Liberă: Şi chiar e doar o impresie?

Valeriu Lazăr: Nu pot spune că nu există aceste discuţii în societate, dar eu zic că noi, dacă vrem într-adevăr un viitor aici, trebuie să înţelegem că nu mai trebuie să căutăm răspuns la această dilemă. Republica Moldova ester acolo unde este. Republica Moldova, valoric, ca valori este o ţară eminamente europeană. Şi asta o recunoaşte toată lumea… Noi trebui să înţelegem că oricum suntem în căutarea unui model. Hai să spunem, un model de civilizaţie…Eu cred că şi cei mai înveteraţi adepţi ai Uniunii Euro-Asiatice înţeleg că pentru Republica Moldova cel mai adecvat model la care trebuie să ne orientăm este modelul european. Eu discut foarte mult la tema asta cu colegii din Federaţia Rusă. Şi când ei încep a vorbi că - uite – cât de atractivă ar fi Uniunea Euro-Asiatică pentru noi, eu îi întreb: spuneţi-mi vă rog, dacă aşa vă place acest model, de ce cetăţenii din Federaţia Rusă îşi mută capitalurile în Europa, de ce îşi cumpără case în UE? Şi am spus: ca model de civilizaţie, modelul european câştigă net competiţia cu ceea ce oferiţi voi.

Pentru mine integrarea europeană nu este un scop în sine. Pentru mine, ca ministru al Economiei şi ca politician, integrarea europeană sau europenizarea Republicii Moldova este un proces de transformare de modernizare a Republicii Moldova acreditând aici la nivel de mentalitate, de instituţii modelul european. Eu acum nu vorbesc de aderare ca proces politic-administrativ. Noi toţi ne dorim să se întâmple în timp lucrul acesta. Dar atâta timp cât noi substituim lucrurile, că …uite că noi vrem asta, că obiectivul nostru este integrarea europeană…. Dar eu nu am asemenea obiectiv! Obiectivul meu, ca ministru al Economiei şi ca politician, este ca în Republica Moldova cetăţenii Republicii Moldova să trăiască ca în Europa. Acesta este obiectivul meu!

Noi trebuie să avem grijă că preluăm în Republica Moldova standardele europene, la direct şi la figurat. Standardele de viaţă, standardele de gândire… Deşi au şi ei suficiente probleme acolo… Şi în această situaţie, dacă noi aşa vedem lucrurile, atunci această dilemă dispare…

Europa Liberă: Chiar să dispară, dle ministru?

Valeriu Lazăr: Eu nu zic că această dilemă - în mintea multora din Republica Moldova, inclusiv la nivelul elitelor politice, de business - nu există. Dar eu mă uit în viitor şi eu încerc să răspund la această întrebare prin optica nu a unui fatalist, ci prin optica unui om care vrea să schimbe lucrurile. Şi eu zic că, dacă vrem într-adevăr să avem dezvoltare în Republica Moldova , noi trebuie să „închidem” această întrebare. Ea va fi întotdeauna, chiar ca spaţiu mediatic noi suntem influenţaţi de aceste unde, ca să zic aşa, informaţionale care vin din ambele sensuri… Eu cred, însă, că elita politică din Republica Moldova trebuie să schimbe accentele, ci nu să insiste pe întrebarea „unde mergem?”… Noi trebuie să spunem că noi stăm aici unde stăm, noi pentru noi am hotărât că în ţara noastră, Republica Moldova, pe care o vedem cu viitor, vrem să implementăm valorile europene, dacă tot trebuie să facem un model…

Eu vreau să vă asigur că atâta timp cât noi vom balansa, cât vor crea impresia că noi încă putem s-o luăm încolo sau încoace, noi vom fi „pescuiţi”, să zic aşa, de anumite centre geo-politice. Din momentul în care o să se vadă: măi, oamenii ăştia ştiu ce vor, s-au determinat la nivelul celora care determină soarta acestei ţări, uite ei ştiu ce vor, hai să-i lăsam în pace, să-i ajutăm, fiindcă avem toţi acolo exponenţi… Şi Federaţia Rusă are dreptul să vegheze ca acei conaţionali ai săi sau cei care se asociază cu Federaţia Rusă să se simtă bine în Republica Moldova. Iar eu îmi doresc ca toţi cei care au o asemenea grijă, s-o facă şi-atunci eu vă asigur că toţi în Republica Moldova ar trebuie în mod normal să trăiască ca elveţienii… Eu despre asta spun cu problema dilemei…
XS
SM
MD
LG