Linkuri accesibilitate

„Aceste tragedii trebuie să ia sfârșit.”


Discursul președintelui Obama la Newtown (Connecticut).


Președintele Statelor Unite, Barack Obama a călătorit duminică la Newtown, în statul Connecticut pentru a deplânge alături de familiile îndurerate uciderea celor 26 de oameni inclusiv 20 de copii în masacrul de vineri la o școală primară. În declarațiile făcute public, Obama a promis luarea de măsuri pentru a preveni repetarea tragediilor de acest fel. Dar președintele american nu a spus limpede dacă va cere înăsprirea legislației despre dreptul la port-armă garantat de constituția americană.

În discursul rostit la Newtown în mijlocul comunității zguduite de tragedie, președintele Barack Obama a spus că acesta este al patrulea masacru asemănător la care asistă de când este președinte și că ele nu mai pot fi tolerate.

„Aceste tragedii trebuie să ia sfârșit. Ca să le oprim, trebuie să ne schimbăm. Ni se va spune că asemenea violențe au cauze complexe. Este adevărat. O lege sau un set de legi nu pot elimina răul de pe lume ori preveni toate actele de violență fără sens din societatea noastră. Dar aceasta nu poate fi o scuză pentru lipsa de acțiune”.

Obama i-a spus apoi guvernatorului din statul Connecticut, Dannel Malloy că vinerea trecută a fost pentru el cea mai neagră din toată perioada de președinție.

Adam Lanza, un tânăr de 20 de ani cu afecțiuni psihice și-a împușcat mama acasă la Newrown. Apoi, înarmat cu pistoale, o armă ofensivă și sute de cartușe s-a dus la școala primară Sandy Hook unde a ucis 6 adulți și 20 de copii între 6 și 7 ani. Autoritățile spun că a luat armele păstrate de mama sa acasă și că avea destulă muniție ca să ucidă toată școala dacă ar fi avut timp. Lanza s-a sinucis împușcându-se în cap când a auzit venirea poliției. Motivele masacrului nu sunt limpezi.

În discursul de duminică, președintele Barack Obama a spus că America nu a făcut destul ca să-și apere copii.

„În următoarele săptămâni voi folosi toată puterea acestei funcții pentru a-mi implica concetățenii de la structurile de apărare a legii la specialiști în ocrotirea sănătății, părinți și educatori într-un efort menit să prevină alte tragedii ca aceasta. Oare am fi într-adevăr gata să spunem că suntem neputincioși în fața unui asemenea carnagiu”?

La începutul discursului său, președintele a dat citirii numele adulților uciși. La sfârșit a rostit rar, răspicat numele celor 20 de copii, pe care orașul îndurerat și-i înmormântează astăzi. Fiecare copil a fost împușcat de cel puțin două ori cu pușca, Medicii spun că au fost folosite gloanțe făcute să se așchieze în corpul victimei și să provoace cât mai multe răni. Părinții copiilor scăpați cu viață nu știu cum să facă să le spună care dintre prietenii lor nu mai sunt.

Deși președintele n-a spus aceasta deschis, agenția Associated Press comentează că declarațiile lui Obama înseamnă negreșit că va încerca cel puțin să pună în discuție chestiunea delicată și explozivă a controlului asupra armelor. Obama, scrie agenția, a indicat limpede că moartea copiilor obligă Statele Unite să treacă la acțiune.

Dreptul de port armă garantat de al doilea amendament la Constituția americană a fost un subiect fierbinte în anii 1990, când Congresul a interzis pe 10 ani armele ofensive. Interdicția a expirat în 2004. Cum puțini americani s-au pronunțat atunci pentru reguli mai severe, politicienii n-au manifestat dorință să se facă ținte ale puternicei Asociații Naționale a posesorilor de Arme care militează împotriva restricțiilor.

Președintele Obama și democrații săi din Senat n-au făcut presiuni pentru înăsprirea legislației cu privire la dreptul de port-armă de când au cucerit puterea în 2008. Dar avocații unor legi mai stricte spun că tragedia de acum poate fi picătura care umple paharul și care va înclina balanța. Duminică mai mulți legislatori democrați au spus că armele ofensive în stilul celor folosite în armată trebuie interzise. Senatoarea Dianne Feinstein a spus că va propune o lege care să interzică magaziile mai mari de zece cartușe
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG