joi, februarie 11, 2016 Ora Locală 06:29

  Moldova

  Pedeapsa penală pentru contrabandă este generalizată în legislația internațională

  Veaceslav Balacci: „Avem o ineficienţă generală a actului de justiţie”.

  Multimedia

  Audio
  • Pedeapsa penală pentru contrabandă este generalizată în legislația internațională


  De ce ar fi bine ca actele de contrabandã sã nu mai fie considerare delicate penale, cum vor liberal-democrații, și sã fie numai sancționate cu amenzi? Sau din contra, cum argumeneazã liberalii, să rămână în Codul penal. Argumentele partidelor sunt simple: liberal-democrații vor mai mulți bani în bugetul de stat, liberalii cred că numai amenințarea cu un dosar penal poate reduce nivelul contrabandei. Iar Liliana Barbăroșie a cerut opinia unor experți:

  „Este absolut inacceptabil să motivezi excluderea unei infracţiuni din Codul Penal prin beneficiile pe care le-ar putea obţine bugetul”, este de părere juristul Veaceslav Balacci, în trecut şef de direcţie în cadrul Serviciului vamal. 

  „Este un pretext speculativ. Amenda prevăzută de Codul vamal şi acum este în limita 40 şi 100 de procente din valoarea mărfii. Nimeni nu împiedică acum serviciul vamal să aplice amenda maximă.”

  Veaceslav BalacciVeaceslav Balacci
  x
  Veaceslav Balacci
  Veaceslav Balacci
  Poate merită atenţie cel puţin argumentul că procedura penală ar fi extrem de anevoioasă şi ineficientă, astfel încât nu reuşeşte să-i prindă şi să-i pună în puşcărie pe marii contrabandişti? Veaceslav Balacci respinge cu tărie şi acest motiv, invocat de altfel nu doar de vamă, ci şi de ministrul justiţiei, pentru că asta ar însemna mai întâi o negare a justiţiei, apoi – că contrabandiştii s-ar speria mai mult de plata unei amenzi usturătoare decât că va ajunge la un moment dat în puşcărie:

  „Dacă urmăm această logică, excluderea tuturor componentelor de infracţiune ar fi benefică pentru buget. Avem o ineficienţă generală a actului de justiţie - tergiversări, sancţiuni inexplicabil de mici avem la toate infracţiunile şi nici la combaterea corupţiei sau la furturile în proporţii deosebit de mari nu avem mari succese. Dar asta nu înseamnă că  instituţiile de drept ar fi motivate să excludă din Codul penal aceste infracţiuni. Mai ales că ineficienţa acestor dosare ţine tot de Serviciul Vamal abilitat să documenteze cazurile de corupţie.”

  Veaceslav Balacci contestă şi un alt argument pe care îşi sprijină pledoariile în favoarea propunerii autorii proiectului - cel că decriminalizând contrabanda, Republica Moldova ar urma de fapt o practică europeană.

  „Când spune practică internaţională, Serviciul Vamal are în vedere, aşa cum se vede din nota explicativă la proiect, practica Ucrainei, care nu ştiu cum ar fi relevantă pentru Republica Moldova. Am scanat legislaţia europeană. Nu am întâlnit nici unul, nici măcar în cele asociate, din Balcani, ca să nu existe pedeapsă penală pentru contrabandă.”

  O părere similară a sonorizat pentru Europa Liberă şi profesorul universitar Sava Maimescu, care spune că dacă autorităţile ar fi cu adevărat preocupate  de combaterea acestei infracţiuni şi de acumulările la buget, atunci ele ar trebui să înceapă cu absolut alte reforme:

  „Noi nu ne-am clarificat ce înseamnă marfă, materie primă, contrabandă, produs, bun, valoare, da ne băgăm peste calificarea faptelor. Oameni buni, clarificaţi-vă mai întâi cu ce ar trebui. Ruşii au făcut asta şi când şi-au dat seama ce au făcut, nu pot desface acum. Cele mai frecvente cazuri de contrabandă sunt cu mărfurile purtătoare de accize, adică care intră în domeniul comercial. Dacă se va face greşeala asta, vom pierde foarte mulţi bani la buget.”

  După ce liberalii s-au opus cu dârzenie decriminalizării contrabandei, sugerând prin vocea liderului lor, Mihai Ghimpu, că întrevăd în spatele acestei iniţiative un reflex de apărare a unor „contrabandişti” aflaţi acum la putere, premierul Vlad Filat a declarat într-o apariţie televizată că grupul lui parlamentar este gata să renunţe să mai sprijine această propunere, dar a repetat că ar fi vorba despre o practică internaţională căreia Republica Moldova ar putea să nu se alinieze din cauza unor interpretări greşite a esenţei proiectului.

  Taguri ucraina,moldova,Mihai Ghimpu,Liliana Barbăroșie,opinii,contrabandă,depenalizarea contrabandei,Veaceslav Balacci,Sava Maimescu

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Aleksa de la: Bucuresti
  05.12.2012 22:53
  acest Baclan, este un nimeni care se discretizeaza singur pe sine, din momentul ce s-a vindut pentru bani stind si postind articole neargumentate de prost gust de-a lui..... stie el singur si tot publikul stie de ce,

  de: borghen de la: chisinau - palanca
  05.12.2012 22:49
  Contrabanda? Unde ajunge PRESA? Eu inteleg faptul cind presa intradevar se adreseaza dupa opinie la anumiti experti, care sint profesionisti si recunoscuti. Dar cum poti asculta opinia unui BRIGADIR BACLAN - Dul Balacci (numit astfel de fosti colaboratori si agenti economici), dar nu expert, care pe parcursul activitatii sale la Vama a fost unul dintre cei care sustineau contrabanda si pe baza careia si-a procurat RAV 4 si apartament cu 2 odai. Adica din banii primiti de la contrabandisti pentru ca sa inchida ochii la busurile cu flori contra unei mite in marime de 300-400 euro, sau care primea 30-40 euro pentru un certificate. Eu inteleg faptul ca pina la venirea aliantei la Guvernare, Baclanul nu era expert in domeniul dat si nu puteai sa vezi opinii din partea lui, deoarece era una dintre cele mai cointeresate personae in acest domeniu. Insa, akuma putem sa vedem ca contrabandistul Baclan déjà e expert.


  de: pro adevar de la: chisinau
  05.12.2012 22:47
  Balacci, alias <BACLAN> Brigadirul care a fost luat de la treuca cu ruble, bai dati-mi si mie voie sa scriu un articol despre baclanu asta, ce a facut cu ce sa ocupat el in serviciul vamal pe timpul cumunistilor s-a redicat timp de 2 ani, pe timpul dnei furculita de la un inspector la sef care statea si presuia agentii economici, eu as aduce si declaratii si de la agenti, are si o sumedenie de cumatre in serviciu vamal si pina in prezent protejaza contrabanda, sta numai si se ascunde dupa niste articole desovie, tu ce crezi ca lumea nu cunoaste cu ce te-ai ocupat baclan, cind ai activat la serviciul vamal, amu stai si scriii ca o patruga obijduita, daca ai fi un barbat te-ai??? nu asta, nu e pentru tine. esti abijinii asta e prorecla ta, da, si altii care au fost inlaturati de la treuca comunista, sinteti unijiti si scrieti, in puscarie sunteti treapta cea mai joasa, deoarece nici un barbat adevarat nu s-ar ocupa cu plinsu. scrie despre succesele tale pe timp cind ai activat acolo dar nu fa replici, adio. Hai sa te vad cu ce te poti lauda, pentru ca eu stiu cu ce te-ai ocupat, fii barbat, hai spune ceva? cu ce te lauzi?

  În exclusivitate