Linkuri accesibilitate

Cu certitudine, dl. Barroso nu vine să dezintegreze teritoriul R. Moldova...


Ion Hadârcă
Ion Hadârcă

Ion Hadârcă: „rolul Parlamentului este să menţină acest vector european, să nu cedeze!”


Ion Hadârcă în dialog cu Valentina Ursu despre semnificația vizitei lui Jose Manuel Barroso la Chișinău și perspectivele pe care le deschide:

Europa Liberă: Coaliţia de guvernare se numeşte Alianţa pentru Integrare Europeană. Pe de o parte, acest efort pe care îl face astăzi clasa politică de la putere, pentru a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană. Pe de altă parte, acest sondaj de opinie, care arată că moldovenii devin din ce în ce mai eurosceptici şi această vizită pe care preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, o face la Chişinău. De ce miza guvernării de astăzi e Occidentul?

Ion Hadârcă: „Miza Alianţei pentru Integrare Europeană care şi-a asumat actul guvernării, eu cred că a fost salvatoare, aş zice pentru situaţia în care se afla Republica Moldova, atunci când Alianţa a moştenit dezastrul cu gaura enormă în bugetul statului, cu datorii, cu crize, cu decepţii – moştenirea lăsată de comunişti. Şi, dacă zicem „vector european”, noi avem mai multe lucruri în vedere. Aici sunt şi valorile europene, sunt standardele europene, liberalizarea spaţiului mediatic. Au apărut mai multe opinii, mai multe publicaţii. Există o descătuşare.

V-aţi referit la opiniile celor care exprimă euroscepticimul. Chiar acest fapt este pozitiv în sine, pentru că oamenii au posibilitatea să vadă lucrurile şi să le spună, să le abordeze. Au acces mai mult la informaţie. Şi crizele financiare, crizele regionale au un impact asupra acelor cetăţeni, care au plecat de acasă la lucru şi într-un fel au resimţit pe spatele lor greutăţile, dar resimţindu-le nu s-au întors acasă, au rămas tot acolo. Adică acest euroscepticism este doar un fel mai raţionalist de a cântări lucrurile, de a-şi da seama că nu e chiar aşa de bine, dar am vrea mai mult. Am cere de la Europa o evoluţie mai calitativă, mai eficientă. Da, dar de la Europa o aşteptăm. De la Europa, nu din altă parte.

Eu apreciez pozitiv totuşi acest euroscepticism moderat. Altă soluţie nu văd. Toate alte soluţii ar duce la disoluţia statalităţii, pentru că aceasta se vrea: încadrarea în Uniunea Euroasiatică. Doar am văzut toată scenaristica aceasta. Şi vizita lui Rogozin, şi încercarea de a ne forţa mâna, şantajul acesta cu gazele. Dacă ar fi venit, hai să zicem, nu Rogozin, cel care era în fond, un purtător de cuvânt al lui Putin, dar însuşi Putin, probabil, nu ar fi venit cu acel mesaj pozitiv, benefic în esenţă cu care a venit Jose Manuel Barroso.

Cu certitudine, domnul Barroso nu vine cu o armată străină. Cu certitudine, domnul Barroso nu vine să ne impună o altă limbă de stat. Cu certitudine, domnul Barroso nu vine să dezintegreze teritoriul Republicii Moldova. Vine ca să ne spună că suntem un popor şi avem tot dreptul să fim în Europa, aşa precum am fost, de fapt, întotdeauna, egali între egali. Şi acesta este marele mesaj cu care vine domnul Barroso. Nu vine Barroso cu buzunarele pline cu bani, valută, aur, lingouri sau cu nu ştiu ce.

Faptul în sine, venirea deja este un semnal de bun augur, este un prag crucial pe care-l trece Republica Moldova. Aceasta este eu cred că întruchiparea deschiderii şi a recunoaşterii totale şi a faptului că procesul de integrare europeană se produce în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar, a propos, Republica Moldova cum îşi face lecţia de acasă, în raport cu Bruxelles-ul, cu UE?

Ion Hadârcă: „Republica Moldova a trecut prima etapă, primul pachet al angajamentelor. Şi acuma etapa a doua va permite deja asumarea unor angajamentelor clare pentru semnarea acordurilor de asociere, de liber schimb şi de liberalizare a regimului de vize. Acestea sunt trei praguri importante către care noi ne-am apropiat şi deja ele sunt previzibile în faţa noastră.

Eu cred că aici va fi mesajul domnului Barroso, care ne va da o certitudine că suntem pe calea cea dreaptă. Şi urmează să mai facem un efort. Efortul acesta este legat de pachetele de acte legislative care vor fi votate de Parlament: transparentizarea instituţiilor de forţă, buna funcţionare a statului, eradicarea contrabandei, corupţiei, sărăciei. Sunt şi alte probleme de genul acesta.”

Europa Liberă: Şi rolul Parlamentului acum care e?

Ion Hadârcă: „Nu degeaba în Parlament au loc toate dezbaterile acestea: încotro mergem pentru schimbarea vectorului, ba spre Est, ba spre Vest. Lucrurile acestea în Parlament se întâmplă. Deci, rolul Parlamentului este să menţină acest vector european, să nu cedeze, pentru că este momentul crucial. Şi acest moment crucial, dacă îl vom depăşi, eu cred că lucrurile mai departe de la sine se vor rezolva.”
XS
SM
MD
LG