Linkuri accesibilitate

2012, un an ratat pentru verificarea averii demnitarilor


O nouă cercetare a Transparancy International Moldova.


Corupţia poate fi „combătută” şi birocratic, după cum arată ultima monitorizare realizată de Transparancy International Moldova (TI). TI a constatat că nici una din cele 20 de autorităţi publice central monitorizate, multe dintre ele cu funcţii de control şi supraveghere, nu au comunicat vreun caz de conflict de interese. În consecinţă, este de părere Transparancy International, în 2012 nu s-a făcut nimic pentru combaterea conflictului de interes. Mai multe, de la Alla Ceapai:

Averile demnitarilor nu sunt singurele care rămân neverificate atâta timp cât CNI este nefuncţional. Alături de declaraţiile de avere, demnitarii trebuie să prezinte şi declaraţiile despre conflictele de interese, aşa cum îi obligă o lege adoptată încă acum 5 ani. Nici una din cele 20 de instituţii monitorizate de Transparency International, printre care CNA şi toate ministerele, nu au comunicat despre conflictele de interese. Experta de la Transparency International, Ianina Spinei, e de părere că funcţionari evită să declare asemenea cazuri, însă unele din ele devin cunoscute publicului larg prin intermediul surselor de informare:

„Care remarcau că în autorităţile publice, conducătorii au în subordine nemijlocită rudele sale. Sau că în unele autorităţi publice care efectuează urmărire penală ofiţerii care examinează cazuri printre persoanele suspecte au persoane afiliate. Sau situaţia deputatului Nemerenco care o perioadă destul de îndelungată de timp a fost în incompatibilitate cumulând şi activitatea de deputat, dar şi cea de pretor.”

Partea proastă, în opinia expertei Ianina Spinei, este că funcţionarii nu pot fi sancţionaţi pentru că nu şi-au declarat conflictele de interese. Nu pot fi anulate nici deciziile funcţionarilor luate în asemenea situaţii. Şi asta pentru că CNI instituţia abilitată să supravegheze aceste declaraţii nu funcţionează, explică experta Transparency International, Mariana Kalughin:

„Doar CNI potrivit legii are dreptul să sesizeze instanţa de judecată şi să solicite instanţei de judecată anularea unui act administrativ emis cu încălcarea prevederilor legii cu privire la conflictul de interese. El se loveşte de nulitate acest act , însă doar instanţa de judecată îl anulează. Şi în momentul în care CNI nu este funcţional bineînţeles că asta înseamnă că şi finalitatea propriu-zisă, deci eventualele sancţiuni nu survin. Ceea ce înseamnă că încălcările sunt favorizate , încălcările continuă şi nu încetează. Asta înseamnă că încălcările sunt favorizate.”

Neverificate rămân şi declaraţiile de interese personale, unde funcţionarii trebuie să indice toate activităţile profesionale în care sunt implicaţi, sau dacă sunt fondatorii sau conducătorii unor organizaţii necomerciale sau ai unor instituţii financiare. Partea bună este că majoritatea autorităţilor publice centrale monitorizate de Transparency International şi-au creat mecanisme interne de depunere a declaraţilor de interese personale. Potrivit experţilor Transparency International, cel mai bine la acest capitol se prezintă CNA şi Ministerul Justiţiei, iar cel mai prost – MAI şi cel al Culturii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG