Linkuri accesibilitate

Tranzacțiile comerciale în labirintul birocratic...


Viorel Chivriga
Viorel Chivriga

Viorel Chivriga: „Este inexplicabil că statul nu se grăbeşte să creeze nişte condiţii pentru dezvoltarea afacerilor”.


În declarații făcute ieri postului nostru de radio, ministrul agriculturii Vasile Bumacov a spus printre altele că exportatorii moldoveni de marfă agricolă ar trebui să fie mai uniți, și că dezbinarea i-ar costa în afaceri. Un alt punct de vedere a formulat într-un interviu acordat astăzi Valentinei Ursu Viorel Chivriga, vicepreședintele partidului „Acțiunea Democratică”, expert în probleme agricole.

Viorel Chivriga: „Eu nu aş crede că e o problemă legată numai de comerţul cu Federaţia Rusă. În primul rând, agenţii economici nu sunt trataţi aşa cum ar trebui să fie trataţi de stat.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să-i trateze guvernarea?

Viorel Chivriga: „Ei au nevoie de un mediu de afaceri prietenos din partea statului. Este inexplicabil că statul nu se grăbeşte să creeze nişte condiţii pentru dezvoltarea afacerilor, dar mai pune unele bariere. Dacă nu vor fi luate măsuri urgente pentru a le elimina, ele vor mai rămâne. În primul rând, sunt actele. Un număr impresionant de acte cerute pentru a perfecţiona acele tranzacţii comerciale.

În al doilea rând, timpul consumat de agenţii economici este unul prea mare. Şi în labirintul birocratic agenţii economici pierd nu numai timp, nervi, dar pierd şi bani. Aceasta ar însemna că, în astfel de tranzacţii comerciale, oamenii mai plătesc unele taxe neoficiale. Este un lucru întâlnit practic la toate instituţiile de stat.”

Europa Liberă: Taxele neoficiale ce înseamnă: corupţie sau altceva?

Viorel Chivriga: „Aceasta înseamnă mită. Mită pentru a primi un act cerut anume pentru a face exportul unui lot de mărfuri sau pentru a urgenta nişte importuri. Aceasta ar însemna undă liberă transportului care aşteaptă anume permisiunea inspectorilor. Şi aceasta ar însemna unele tradiţii nu prea bune şi nu prea plăcute în ţările şi de tranzit.

Agenţii economici din Republica Moldova achită aceste taxe aici, în ţară, le achită şi în Ucraina, dacă pleacă spre Federaţia Rusă şi în Federaţia Rusă. În 2010 am experimentat puţin. Am trimis câteva unităţi de transport în Federaţia Rusă cu produse agricole şi am cronometrat şi timpul pierdut în R. Moldova, dar şi în Ucraina şi în Federaţia Rusă. Oamenii consumă timpul preţios pentru proceduri inutile. În al doilea rând, achită plăţi neoficiale în stânga, şi în dreapta. Şi, în rândul trei, nu sunt ajutaţi de instituţiile de stat.”

Europa Liberă: Acest ajutor în ce ar consta?

Viorel Chivriga: „În primul rând, reguli scrise care trebuie să fie respectate. În al doilea rând, atunci când apar animozităţi în activităţile economice, statul ar trebui să ia partea agenţilor economici. În rândul trei, trebuie să ţinem cont că sunt o sumedenie de acorduri semnate de Republica Moldova cu statele cu care avem relaţii comerciale şi în foarte multe cazuri nu sunt respectate. Pătimiţii sunt, în cele mai multe cazuri, agenţii economici. Cazul de la Breansk e un exemplu clasic de astfel de probleme care apar în comerţ.”

Europa Liberă: În rândul exportatorilor monopol există? A pus cineva monopol asupra exporturilor?

Viorel Chivriga: „În Republica Moldova sunt puţine domenii sau puţine sectoare unde există concurenţă loială şi unde agenţii economici mici pot să se afirme ca şi cei mari. În comerţul exterior cu produse agroalimentare au fost vizibile mai mult tentative de a monopoliza anumite segmente. Ne aducem aminte de lista celor 33. Puţini oameni în 2010 au ridicat problema dată. Eu îmi aduc aminte cu câtă înverşunare unii agenţi economici încercau să arate că există o problemă. Problema n-a fost soluţionată.”

Europa Liberă: Lista s-a extins.

Viorel Chivriga: „Lista s-a extins, dar nimeni n-a studiat care au fost cauzele apariţiei unei liste de 33 de exportatori.”

Europa Liberă: Dar care au fost motivele?

Viorel Chivriga: „Dintre care 2 sau 3 erau exportatori. Monopolizarea. Asta e una, de a monopoliza o nişă în sectorul dat. Rezultatul (că nu au fost găsiţi acei care au ticluit lista, cei care au promovat-o) arată foarte clar că despre aceasta s-a cunoscut la guvern, la ministere. ”

Europa Liberă: Domnule Chivriga, cum vă explicaţi faptul că totuşi în rândul exportatorilor apare această invidie?

Viorel Chivriga: „Aşa sunt moldovenii şi nu numai moldovenii. E regretabil cazul dat. Dar fiecare, într-un mediu nesănătos economic, încearcă să se debaraseze de concurenţi. Atunci când nu există o concurenţă loială, când nu există nişte reguli foarte clare de conduită în mediul oamenilor de afaceri, apar unele abateri de genul acesta. Şi mie îmi pare rău că fiecare agent economic, în loc să se asocieze cu cineva, să facă front comun împotriva tuturor problemelor pe care le au, ei lovesc unul în altul, fără să ezite. Eu cred că e o problemă tare mare, eu cred că trebuie de stimulat parteneriatele noastre, ca şi apariţia unor legi nescrise, de conduită, în rândul lor.”

Europa Liberă: Am aflat că ţările care exportă au un reprezentant care apără şi interesele tuturor exportatorilor. Adică nu ar trebui 50 de companii care se ocupă de export să meargă reprezentanţii tuturor 50 în Moscova să negocieze cu partenerii de acolo.

Viorel Chivriga: „În primul rând, nu există încredere în rândul antreprenorilor, dar e nevoie de ceva timp şi sunt necesare unele cazuri de succes care ar arăta că sunt şi alte modalităţi de a reprezenta interesele agenţilor economici, de aceea că foarte mulţi agenţi economici sunt interesaţi de unele pieţe, de unele sectoare în afară şi nu fac faţă, atunci când trebuie să intre pe aceste pieţe arată că avem un segment slab.

În al doilea rând, eu cunosc care este situaţia la unele ambasade de peste hotare. Avem oameni foarte bine pregătiţi şi oameni care încearcă la maximum să intensifice cooperarea unde sunt ambasadele date, cu cei din Republica Moldova şi nu le reuşeşte.

Vina cea mai mare o poartă înşişi antreprenorii. Există o slăbiciune în rândul lor, există o teamă, o frică. Un factor determinant este şi lipsa posibilităţilor financiare de a-şi pregăti o strategie de perforare a pieţei. Şi nu în ultimul rând, are şi statul partea sa de vină.

Avem programe guvernamentale, într-un număr foarte mare, dar, din păcate, niciunul nu reuşeşte să fie realizat până la capăt, nu dă un maximum de atenţie agenţilor economici. Federaţia Rusă are o piaţă enormă, dar trebuie să ţinem cont că piaţa e într-o dezvoltare rapidă. Odată cu aderarea acestei ţări la Organizaţia Mondială a Comerţului, piaţa va avea nişte ritmuri de dezvoltare extraordinar de mari.

Tentaţia mai multor exportatori, chiar din ţările cu care concurăm, este una foarte mare şi chiar ceea ce s-a întâmplat la Breansk arată foarte clar că, pe viitor, dacă nu vom atrage atenţie competitivităţii produselor noastre, dar şi competitivităţii întreprinderilor care exportă aceste produse, noi vom avea foarte mari probleme anume în competiţia cu cei care exportă aceleaşi produse, adică polonezii, grecii, turcii şi alte state care au o gamă destul de variată de produse şi au produse destul de calitative.”

Europa Liberă: Şi ambalate foarte calitativ.

Viorel Chivriga: „Da. În caz dacă nu ne vom conforma, competiţia va fi pierdută. O spun pe şleau: în Uniunea Europeană, ca să exportăm produse agricole, avem nevoie de timp. În următorii ani, nu vom avea posibilitatea, dar nici nu ne va reuşi nişte exporturi de anvergură, anume în cantităţi mari. Deoarece şi la capitolul preţuri, şi la calitate suntem cu mult...

Europa Liberă: Necompetitivi.

Viorel Chivriga: „Necompetitivi.”
XS
SM
MD
LG