Linkuri accesibilitate

Cine va fi succesorul lui Hillary Clinton la conducerea Departamentului de Stat american


Intre numele vehiculate la Washinton sînt senatorul John Kerry, ambasadoarea Susan Rice și consilierul prezidențial Thomas Donilon.


Secretarul de stat american, doamna Hillary Clinton, a spus că nu intenţionează să rămînă în funcţie în al doilea mandat al preşedintelui Barack Obama şi nici nu îşi doreşte o altă poziţie, dupa cum declara intr-o emisiune CNN. Cine îi va lua locul? Care ar putea fi cei mai potriviti politicieni în aceasta funcţie atit de importantă în noua administraţie Obama? Corespondentul nostru Robert Coalson l-a intrebat pe Laurence Haas, care a fost înalt funcţionar în administraţia Bill Clinton şi este acum expert la Consiliul American pentru politică externă, cine ar putea fi candidaţii pentru aceasta poziţie?Un rezumat al interviului de la Oana Serafim.

Potrivit Constituţiei americane, secretarul de stat, ca şi toţi membrii cabinetului preşedintelui trebuie să fie aprobaţi de Senat, iar numele care apare cel mai frecvent pentru aceasta funcţie este cel care este în prezent preşedintele Comitetului de Politică Externă a Senatului, senatorul de Massachusetts, John Kerry. Dar lunga sa cariera in aceasta funcţie ar putea să fie şi un handicap, crede Laurence Haas:

Senatorul John Kerry
Senatorul John Kerry
„Senatorul Kerry are o experienţă bogată. Este acum preşedintele Comitetului de politică externă al Senatului. Are multe legaturi și în Senat şi în străinatate, mai ales in Europa. A călătorit mult în Orientul Mijlociu şi ar putea intra repede in această funcţie, avînd expertiza necesară, cît şi să treacă prin Senat cu o majoritate de două treimi tratatele propuse.”

Senatorul Kerry are expertiză si in relaţiile cu Rusia, cu China, dar spune Laurence Haas, senatorul Kerry are mai degrabă o privire globală asupra politicii externe americane .

„John Kerry ar putea să asigure relatii lipsite de asperităţi cu marile puteri ale lumii, China, Rusia, partenerii nostri europeni şi cei din Orientul Mijlociu.”

Susan Rice, ambasadoarea Statelor Unite la ONU
Susan Rice, ambasadoarea Statelor Unite la ONU
In ceea ce o priveşte pe Susan Rice, ambasadoarea Statelor Unite la Naţiunile Unite, al cărui nume este şi el vehiculat, fostul înalt oficial al administraţiei Bill Clinton crede că preşedintele Obama nu ar risca să prezinte cadidatura ei Senatului, pentru că performanţele sale la ONU sunt controversate, mai ales în ceea ce priveşte declaratiile ei recente legate de atacul din 11 septembrie de la Benghazi, în care a fost omorit ambasadorul american Chris Stevens. Doamna Rice a susţinut că a fost un incident şi nu un atac terorist planificat. Laurence Haas crede că prezentarea acestei candidaturi ar putea avea probleme in audierile din Senat.

Un alt nume despre care se vorbeşte este cel al consilierului pentru securitate naţională Thomas Donilon.

Tom Donilon , consilierul pe probleme de securitate națională
Tom Donilon , consilierul pe probleme de securitate națională
„Tom Donilon este poate cel mai bun şi cel care are cele mai diverse calificări. A lucrat ani multi nu numai la Casa Albă, dar are relaţii puternice nu numai cu preşedintele Obama, dar si cu politicieni din alte administraţii, la Departamentul de stat şi ştie cum să trateze peste tot si să obţină sprijinul necesar si de la Congres si de oriunde. Are o experinţă largă în chestiuni de politică externă, securitate naţională şi, cred că, dacă îl comparam cu John Kerry si Susan Rice, are cea mai bună calificare pentru această funcţie. Poate că nu are greutatea pe care i-o dă lui Kerry funcţia de preşedinte al Comitetului de Politică Externă din Senat dar este foarte respectat şi are toate atributele pentru a fi un bun secretar de stat.”

Opiniile lui Laurence Haas, fostă înaltă oficialitate în administraţia Bill Clinton.
XS
SM
MD
LG