Linkuri accesibilitate

Grecia: un nou pachet de austeritate, un nou împrumut


Protest în faţa Parlamentului de la Atena.
Protest în faţa Parlamentului de la Atena.

Zeci de mii de oameni au protestat în centrul Atenei. Poliţia a reacţionat cu tunuri de apă, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Parlamentul Greciei a aprobat un nou pachet de austeritate, pentru a evita intrarea ţării în incapacitate de plată. Este vorba de reduceri de cheltuieli în valoare de peste 13 miliarde de euro, în schimbul unui nou ajutor financiar de 31 de miliarde. Votul din parlament a fost precedat de proteste masive la Atena, la care poliţia a reacţionat cu tunuri de apă şi gloanţe de cauciuc. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere:

În zorii zilei, parlamentul de la Atena a aprobat planul de austeritate al guvernului, în schimbul căruia Grecia va primi un nou ajutor financiar de peste 31 de miliarde de euro. În absenţa acestui ajutor, guvernul elen avertizează că Grecia ar intra în incapacitate de plăţi la mijlocul acestei luni.

Înaintea votului din parlament, zeci de mii de persoane au protestat în centrul Atenei iar poliţia a reacţionat cu tunuri de apă, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, provocată de o serie de acte de violenţă.

Dezbaterea din parlament a avut loc şi pe fundalul unei greve generale de două zile, care a paralizat transportul, a închis şcoli şi agenţii guvernamentale.

Măsurile de austeritate aprobate astăzi prevăd reduceri de salarii şi măriri de impozite, dar şi o liberalizare a pieţii muncii, ceea ce înseamnă că angajaţii vor putea fi daţi afară mai uşor, inclusiv funcţionarii de stat.

Toate aceste măsuri, aplicate treptat sunt gândite să reducă deficitul Greciei la circa 3 la sută din PIB până în 2016.

Pentru mulţi critici sunt însă măsuri care vor adânci recesiunea şi vor face şi mai dificilă situaţia financiară a celor care deja au probleme.

Pe de altă parte, premierul Greciei Antonis Samaras a avertizat că ţara riscă falimentul. Mai mult, în opinia lui Samaras, în absenţa pachetului de austeritate, Grecia ar putea fi forţată să părăsească zona euro. Iar măsurile trebuiau oricum luate cu mulţi ani în urmă.

Samaras s-a declarat convins că va reuşi să obţină şi mai multe ajutoare financiare, după această „revoluţie” bugetară.

Numai că votul din zorii zilei i-a costat pe unii parlamentari ai coaliţiei de guvernare locurile în partidele lor: Noua Democraţie şi partidul socialist au exclus şapte parlamentari care nu au vrut să voteze pentru noul pachet de austeritate.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG