Linkuri accesibilitate

Vlad Filat, Iurie Leancă, Nicolae Timofti


Topul polticienilor moldoveni pe luna octombrie alcătuit de Institutul Politikon.



Institutul de Analiză şi Consultanţă Politică Politikon a făcut public lunii clasamentul celor mai influenţi politicieni ai lunii octombrie. Pe primul loc se află premierul Vlad Filat, urmat de ministrul de externe Iurie Leancă şi de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. La realizarea clasamentului au participat 34 de experţi şi editorialişti care au evaluat activitatea politicienilor, popularitatea şi vizibilitatea lor în presă şi i-au taxat cu note de la 1 la 10. Cum se explică stabilitatea primelor poziţii ale clasamentului? Un posibil răspuns de la Tamara Grejdeanu.

Poziţia de lider al clasamentului de monitorizare a influenţei liderilor politici i-a revenit şi în această lună premierului Vlad Filat. Din punctajul maxim de 340 de puncte pe care îl putea obţine din partea experţilor, premierul a acumulat 289 de puncte, care îl poziţionează cu mult înaintea ocupantului locului doi al topului, Iurie Leancă. Iată cum interpretează, Anatol Ţăranu, directorul institutului Politikon poziţia stabilă în clasament a premierului:

„Este o diferenţă foarte mare, trebuie să menţionăm că Vlad Filat cel mai bine se manifestă în politica externă, politica care este domeniul cel mai bine cotat în opinia publică din Republica Moldova, ultimele vizite pe care le efectuează după hotare Vlad Filat, sunt vizite de succes şi acest lucru nu poate să nu provoace interesul şi reacţiile respective ale experţilor.”

În topul acestei luni, ministrul de externe, Iurie Leancă şi-a recăpătat poziţia de ocupant al locului doi, revenire care îi plasează în tandem pe liderii partidului liberal - democrat, consideră analistul Anatol Ţăranu. Pe poziţie de câştig, comparativ cu luna trecută este şi preşedintele Republicii Moldova, care a urcat două poziţii în top. În opinia analistului acest lucru se datorează în mare parte prestaţiei preşedintelui în timpul vizitei în Statele Unite şi discursului său aplaudat de deputaţii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei:

„Postul pe care el îl ocupă, prin definiţie îi garantează un loc înalt în orice top politic, în lunile precedente Nicolae Timofti încerca să obţină acceleraţia necesară pentru a intra în vârful topului. Acest lucru se explică prin poziţia şi prin prestaţia bună pe care a manifestat-o domnul preşedinte al Republicii Moldova în vizitele sale externe pe care le-a avut în luna septembrie.”

Locul patru al clasamentului i-a revenit primarului Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, care a pierdut două poziţii, comparativ cu luna trecută. Această scădere din top,este după părerea analistului Anatol Ţăranu rezultatul scandalului care s-a declanşat la nivelul primăriei Chişinău, în cazul construcţiei unei biserici în faţa clădirii Kentfort. Şi în luna octombrie schimbările din clasament au fost de una sau două poziţii, l-am întrebat pe directorul institutului Politicon, cum se explică faptul că liderii politici îşi menţin practic aceleaşi poziţii în top:

„În condiţiile unei stabilităţi politice este imposibil să se înregistreze şi decalaje simţitoare în ceea ce priveşte poziţia liderilor topului, anume această stabilitate a topului este nimic altceva decât reflectarea situaţiei reale din politicul moldovenesc, stabilizarea politică, iată dacă situaţia se va destabiliza, atunci , cu siguranţă acest lucru se va regăsi în schimbarea radicală a locurilor pe care le ocupă politicienii în top, atât timp cât este stabilitate, atâta timp această ierarhie , se va păstra în mare, fără schimbări radicale.”

Noutăţile clasamentului din această lună sunt poziţiile cu numărul nouă şi 14, ocupate de Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care a urcat în top zece cu un câştig de trei poziţii, şi respectiv Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă care a înregistrat o creştere de 14 poziţii.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG