marți, mai 03, 2016 Ora Locală 17:24

  Rubrici / Jurnal de Corespondent

  Poftă bună internațională!

  Acele puține restaurante în care mîncarea are gustul de acasă s-au rărit, s-au scumpit și nu mai sînt la îndemîna oricui.

  x

  Multimedia

  Audio
                  
  Nu sună bine pentru oamenii la strîmtoare, dar tot mai multă lume merge la restaurant. După '89, restaurantele s-au înmiit. Mersul a restaurant a devenit mai banal decît traversatul străzii.

  Mulțimile au adus, însă, o schimbare treptată pe care clienții n-o mai bagă în seamă, după atîția ani cu meniul în față. A apărut așa numita mîncare internațională. Nu atît un meniu cu feluri de prin alte părți, cît un fel de a găti un singur fel. Adică totul la fel.

  Restaurante cu rețete moldovenești, românești, itlaiene sau grecești, pun pe masă, lucruri care arată diferit dar au același gust. Pizza are același gust oriunde ai mînca-o iar pîrjoalele au gust de pizza. Pastele au altă consistență dar nu se deosebesc la gust de cartofii prăjiți. Oriunde  te așteaptă gustul internațional. Unul și același. În consecință, acele puține restaurante în care mîncarea are gustul de acasă s-au rărit, s-au  scumpit și nu mai sînt la îndemîna oricui.

  Restaurantele care gătesc cu grijă au acum reputația unor localuri selecte și își joacă avantajul cu reclame care prezintă tradiția bună drept exotism rarisim. În rest, o enormă cantină cu sute de mii de sedii, diferă doar prin calitatea mobilierului și a serviciului. Mîncarea e secundară și are, oricum, un  gust dinainte cunoscut. După zicala din sport, nu e important să cîștigi, e important să participi. La fel la restaurant: nu e important să îți placă, e important să te duci.

  Taguri Radio Europa Liberă,Traian Ungureanu,Jurnal de corespondent

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate