Linkuri accesibilitate

Procuratura Generală intră în faza activă a reformării


Valeriu Zubco
Valeriu Zubco

Din octombrie intră în vigoare legislaţia ce va proteja independenţa procurorilor.

Procurorul general Valeriu Zubco, acompaniat de reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale, preocupate de apărarea drepturilor omului sau reformele din justiţie, a prezentat principiile după care va fi reformată procuratura. Zubco a explicat, între altele că procuratura va fi total depolitizată, iar procurorii responsabili pentru dosarele pe care le întocmesc, reforme calificate de Zubco drept „istorice”. Pentru moment însă, toate aceste schimbări sunt numai pe hârtie. Vasile Botnaru a fost la întâlnirea procurorului general cu reprezentanţii ONG-urilor:

Trei reprezentanţi ai unor organizaţii nonguvernamentale notorii, invitaţi să stea alături de procurorul general în conferinţa de presă, ar fi trebuit să certifice intenţia Procuraturii de a ţine sfat cu societatea civilă, astfel încât nimeni să nu rămână cu impresia greşită că artizanii reformei şi-ar croi-o pentru propria comoditate.

Valeriu Zubco: „În ultimul timp, foarte des am auzit în masă-media diferite opinii că este nevoie de reformat Procuratura, este nevoie de demilitarizat Procuratura, este nevoie de depolitizat Procuratura, dar nimeni nu vine cu propuneri concrete sau cu studii, analize comparative, [cu] practica altor state care ar impune şi ar demonstra că iată aşa vedem modelul respectiv, care urmează să fie aplicat în Moldova.”

Procurorul general Valeriu Zubco a dat asigurări că osatura procuraturii reformate s-a profilat deja. Iar autonomia procurorilor, vegheată de Consiliul Superior al Procurorilor, este piatra de temelie a independenţei Procuraturii faţă de factorul politic.

Directoarea executivă a filialei de la Chişinău a organizaţiei Transparency International , Lilia Carasciuc, organizaţie specializată pe măsurile de combatere a corupţiei, a îndemnat Procuratura să gestioneze cu multă grijă creditul de încredere pe care l-ar putea obţine de la societatea civilă.

Lilia Carasciuc: „Ceea ce dorim noi de la Procuratura Generală este tot sinceritate. Înţeleg că dumneavoastră spuneţi că suntem foarte autonomi. Dar nu e aşa de simplu să fii autonom într-o lume, să spunem aşa, destul de complicată şi politizată în Republica Moldova. Consider că asta trebuie de făcut foarte deschis şi de spus că da, noi am lua aici, dar iată aşa lege ne încurcă. Noi am putea face aceasta, dar iată aceasta este cauza de ce nu putem porni acest dosar. Dacă dumneavoastră aţi demonstra aşa ceva, mie îmi pare că la toate şedinţele n-ar fi doar Ostaf şi Carasciuc, ar fi mult mai mulţi.”

Preşedintele Consiliului Naţional de Participare, Sergiu Ostaf, liderul unei organizaţii care a participat la ctitoria acestui consiliu angajat în monitorizarea procesului de elaborare a celor mai importante acte normative, a spus că societatea civilă are suficientă experienţă şi capacităţi de expertizare pentru a formula obiective foarte precise pentru viitoarea strategie.

Sergiu Ostaf: „Noi am formulat 20 de puncte cheie care stau la baza acestei cooperări şi acestui proces de impulsionare şi revigorare a reformării Procuraturii. Aceste 20 de puncte pot fi clasificate în 3 criterii mari. Unu: depolitizarea şi independenţa Procuraturii. Societatea civilă propune suplimentar să adâncim şi să facem practic ireversibil procesul sau aspectele ce ţin de depolitizare sau independenţa Procuraturii. Vorbim acuma despre consolidare mecanismului instituţional autonom de semnalare, analiză şi tratare a influenţelor necorespunzătoare din interior şi din exterior. Vorbim despre propunerea extinderii sancţiunilor şi acţiunilor penale pentru oricare încercare de a influenţa activitatea procurorului. La fel, vorbim despre consolidarea independenţei administrative şi logistice în activitatea procurorului. Al doilea aspect foarte important, domeniu important, este eficienţa şi consolidarea capacităţilor instituţionale ale Procuraturii şi atunci nu există un dosar finalizat. Există partea publică a acestui dosar din care am putea să prelevăm informaţii importante vizavi de anumite constatări, anumite situaţii care oricum această informaţie... această informaţie publică, doar vorbesc de informaţie publică se regăseşte în dosarul public în procedurile judiciare şi cunoaştem anumite întârzieri de examinare. Societatea civilă, mass-media, având acces la această informaţie, la etapa de finalizare a dosarului, ar putea să exercite o presiune civică asupra corectitudinii desfăşurării proceselor judiciare la etapa judiciară.”

Întrebat de Europa Liberă dacă Procuratura simte nevoia să dezmintă impresia încetăţenită în mass-media, dar şi în anumite cercuri politice, că ar fi în serviciul unui partid politic din Alianţa de guvernământ, Valeriu Zubco a spus că această percepţie este una eronată, bazată pe declaraţii politice, fără o probaţiune minimă, prin urmare, a sugerat procurorul general, lipseşte obiectul unei polemici calificate şi procurorii nu au decât să-şi vadă de îndeplinirea misiunii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG