Linkuri accesibilitate

16 septembrie: o zi cu bucluc


Dorin Chirtoacă: „Suntem obligaţi să ne adresăm instanţei pentru a schimba locul manifestării în cazul în care nu toată lumea este de acord.”


Europa Liberă a aflat de la procuratura de la Bălți că liderul social-democraților, Victor Șelin, a primit săptămâna aceasta o nouă interdicție de a părăsi țara timp de 30 de zile. Șelin este cea mai proeminentă figură dintre cei anchetați penal pentru violențele de la 5 august la Bălți, când a fost atacat un marș al unioniștilor din Acțiunea 2012. Autoritățile locale de la Chișinău încearcă, între timp, să prevină ciocniri asemănătoare în capitală. Primarul Dorin Chirtoacă a declarat postului nostru că încearcă să convingă și unioniștii care comemorează 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, și pe simpatizanții partidelor pro-ruse să-și schimbe nu doar traseul manifestațiilor anunțate pentru 16 septembrie, ci și data la care vor să iasă în stradă. Relatează Liliana Barbăroșie:

Pe lângă marşul unionist la care organizatorii promit o participare de cîteva mii de persoane şi contra-acţiunea convocată de formaţiunea politică „Patrioţii Moldovei”, centrul capitalei urmează să găzduiască duminică 16 septembrie şi un Festival al etniilor, organizat de 12 ani de autorităţi pentru promovarea înţelegerii interetnice.

Pentru că cele trei întruniri ar putea să se intersecteze, iar primăria vrea să evite acest lucru, s-ar putea să fie necesară intervenţia justiţiei, care să oblige pe careva dintre solicitanţi să aleagă altă zi, ne-a spus primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă:

„Suntem obligaţi să ne adresăm instanţei pentru a schimba locul manifestării în cazul în care nu toată lumea este de
Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă
acord. Şi aici nu toată lumea este de acord cu modificările propuse.

De exemplu, cei de la Festivalul Etniilor nu sunt de acord cu celelalte două manifestări, cei de la „Patrioţii Moldovei” au chemat deja la arme, ceilalţi sunt de acord să-şi scurteze marşul, dar asta nu rezolvă problema atâta timp cât doar o parte acceptă punctul de vedere al primăriei.

Prin urmare, ne adresăm instanţei şi vom solicita şi modificare şi dată în semn de respect pentru minorităţi. Nu avem dreptul noi să schimbăm data, dar din respect pentru etnii cred că ar fi potrivit să se schimbe”.

Suprapunerea pe care vrea să o evite primăria capitalei s-ar putea produce pentru că „Patrioţii Moldovei” au refuzat să rămînă în scuarul teatrului de Operă şi balet, şi insistă să îşi adune simpatizanţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale, acolo unde ar trebui să se oprească marşul unionist. Or, tocmai acolo urmează să se desfăşoare şi o paradă a copiilor participanţi la Festivalul etniilor. Solicitarea autorităţii locale de a schimba data desfăşurării acţiunilor îi nemulţumeşte însă pe fruntaşii de la Acţiunea 2012, aşa cum am aflat de la Constantin Codreanu, unul din liderii cei mai vizibili ai acestei organizaţii:

„Festivalul etniilor nu ar avea cum să fie afectat de marşul nostru. Deci, toate trei întrunirile ar putea să aibă loc fără a a exista confruntări, fără a exista probleme. Suntem de acord să ne oprim în PMAN, şi nu în scuar, aşa cum solicitasem anterior. Dar pentru cei care ar putea fi violenţi, există organe de forţă care trebuie să asigure liniştea.”

Acţiunea 2012 se declară drept coaliţie de organizaţii neguvernamentale, în special româneşti, dar şi moldoveneşti, din care fac parte mai ales tineri studenţi sau absolvenţi ai unor universităţi româneşti, care promovează nevoia alipirii R. Moldova la România. În ultimele câteva luni, coaliţia a organizat, sprijiniţi şi de anumite partide politice extraparlamentare, cum e PNL-ul Vitaliei Pavlicenco, mai multe marşuri ale unirii în localităţile din Republica Moldova prin care spun că comemorează 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus.

Oponenţii acestor marşuri sunt formaţiunile şi organizaţiile care percep unionismul ca pe un pericol pentru statalitatea
Victor Șelin
Victor Șelin
moldovenească, printre ele partide mici cum ar fi „Patrioţii Moldovei”, PSD-ul lui Victor Şelin, socialiştii, dar şi cel mai important partid din opoziţia parlamentară, cel al comuniştilor condus de Vladimir Voronin.

Organizarea unor contra-acţiuni la marşurile unirii şi-o asumă de obicei „Patrioţii Moldovei”, dar la ele participă şi simpatizanţi ai altor formaţiuni. Nu şi comuniştii, care încearcă să aibă un mesaj distinct oricare ar fi subiectul. După marşul de la Bălţi, soldat cu violenţe şi unde liderul social-democraţilor a fost surprins de camerele de luat vederi distribuind bere şi ouă manifestanţilor, poliţia a înregistrat peste o sută de contravenţii, iar Victor Şelin s-a ales cu dosar penal şi interdicţia de a părăsi Moldova pe durata cercetării.

Unii dintre liderii partidelor de guvernare spun că pentru evitarea confruntărilor, autorităţile ar trebui să interzică aceste acţiuni pe care le cred inspirate din umbră, lucru cu care nu este de acord însă Partidul Liberal, invocînd dreptul cetăţenilor la liberă exprimare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG